自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

money1027 發表於 18-11-16 23:06
我試過去麥記食野 叫左兩個餐拎返埋位到坐底 見到佢比多左個包我 然後我即刻行出去拎返比個收銀話比多左 點 ...

因為我之前做過M記,所以lee 樣野應該可以答到你。因為佢地怕個食物係做個手腳。一陣有客食左就大獲,所以佢地唔想冒lee 個風險

琥珀宮

kicoting115 發表於 18-11-16 21:02
岩岩經過某商場,見到清潔啊姐清潔緊個垃圾桶。見住佢係個垃圾桶夾出2個KXC既大飯(蘑菇飯和雞皇飯)。係完 ...

見男女各食一個餐,男嘅食晒女嘅剩返四分三碟係度

男爵府

JR東日本 發表於 18-11-16 23:07
最多只勸他們吃多d,如他們不肯食,也無符

我仔間學校最少要食3份2。唔係既就冇得小息要食埋去

公爵府

mandy952 發表於 18-11-16 23:09
見男女各食一個餐,男嘅食晒女嘅剩返四分三碟係度

除非唔舒服,否則呢個女仔飛得,無衣食。

伯爵府

我試過去麥記食野 叫左兩個餐拎返埋位到坐底 見到佢比多左個包我 然後我即刻行出去拎返比個收銀話比多左 點 ...

係㗎! 離開咗櫃枱果 d 嘢再入返去,佢哋係會掉落垃圾筒,所以下次離開咗櫃枱先發現俾多咗,咁就當 bonus 食埋落肚!

珍珠宮

環保接龍勳章

kicoting115 發表於 18-11-16 21:02
岩岩經過某商場,見到清潔啊姐清潔緊個垃圾桶。見住佢係個垃圾桶夾出2個KXC既大飯(蘑菇飯和雞皇飯)。係完 ...

我成日見到快餐店一個女人帶住個好細小朋友(4-5歳), 每人叫1個餐(飯或意粉之類), 小朋友只食到3分1, 個阿媽食到大半到, 跟住就唔要, 好鬼嘥!! 點解唔share食一個餐?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

回覆樓主:

發覺好多家庭教育下一代都係,食唔哂由得佢啦,唔好夾硬食。而唔係教食幾多拎幾多。所以從小家庭教育好重要。見到D人浪費食物,覺得好P街。

大宅

gracelam 發表於 18-11-16 23:33
我成日見到快餐店一個女人帶住個好細小朋友(4-5歳), 每人叫1個餐(飯或意粉之類), 小朋友只食到3分1, 個阿 ...

我見過個朋友,叫左焗飯食左1/4就話趕時間唔食,跟住佢煮左通粉俾個女(2歲),個女食左2-3啖掛住玩唔食,佢臨走又倒曬佢,我望住嗰堆倒仲多過食的食物,心痛到不得了(當時唔算好熟,無出聲)

依家同阿女(2歲半)出街食,一係叫1個餐2份食,至多自己食唔飽,一係叫2個餐然後準備盒打包

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kicoting115 發表於 18-11-16 21:09
我都試過照要,冇理由蝕俾大公司。
但係我明知食唔到,會問隔離左右要唔要。
(當然係未開過,同埋 ...

但人地都買左,好難無啦啦要多個飯

男爵府

佢地離開左張枱唔可以收番,我諗係衛生問題,因為我試過有次唔知道,佢俾錯包我,我去換,見佢即時掉左個包,我果下個心都痛左,好內疚,覺得好折墮,自始我以後 但凡 黎錯嘢我都唔會換

琥珀宮

BGCOME08 發表於 18-11-16 23:35
發覺好多家庭教育下一代都係,食唔哂由得佢啦,唔好夾硬食。而唔係教食幾多拎幾多。所以從小家庭教育好重要 ...

食唔晒會攞返屋企

複式洋房

tobbywong 發表於 18-11-16 23:56
佢地離開左張枱唔可以收番,我諗係衛生問題,因為我試過有次唔知道,佢俾錯包我,我去換,見佢即時掉左個 ...

絕對認同 自從個次吸取教訓 以後多左野錯左野都吾會拎返去

男爵府

係工作指引,客攞走過嘅包唔可以回收,安全問題。所以下次唔洗比返收銀喇!

首頁

尾頁

跳至