自由講場

跳至
del  

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

錢係咁多,要請自己(老婆)攪掂,大把人無長老幫湊2-3個
有錢請幾個工人都無問題,無錢仲要請,真係離地

伯爵府

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:52
我都有講過話喺家用度扣,但佢老婆話兩萬蚊都唔夠用,仲想加家用

咁可能要叫佢老婆換個個老公才解決得到

水晶宮

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:52
我都有講過話喺家用度扣,但佢老婆話兩萬蚊都唔夠用,仲想加家用

個老婆何其烦! 冇本事一湊2就唔好生 no.2; 生咗個B出來就要頂硬上, 好多ftm 都係一湊2, 什至一湊3; 想請工人帮就自己慳d, 再唔係就自己去返工, 用自己錢請工人, 同老公講嘢都大聲d。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:22
事源係我朋友現在一家四口要佢養,月入大約三萬,同父母住,佢每月大概俾2~2.5萬家用俾老婆,其餘自己返工 ...

個老婆係咪大你朋友? 咁叫佢賣金請工人啦。

佢出黎做野或自己湊番實際d。 佢唔肯都冇辦法,叫個老婆自己搞掂。

伯爵府

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:50
佢父母都有做家務架,但佢老婆有潔癖,見到d家務唔滿意,佢老婆自己再做過
...

咁請個工人都未必合佢要求
三萬請工人錢真係好緊
叫朋友出返黎做野喇

大宅

回覆樓主:

堅持唔請工人,如果真係搞唔掂,一星期請2次鐘點姨姨上嚟仲化算啦

珍珠宮

收入唔多,要養咁多人,個老婆唔肯返工又想請工人佢好多金器咩,賣到幾錢?如果佢唔肯放工咁咪由得佢賣咯,佢想點姐?

其實爸爸返工平時有無幫下手湊小朋友或者分擔下家務?

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

叫佢老婆喺二萬幾家用請工人,唔夠就由佢賣金器搭夠,你朋友都得返幾千洗用,無可能仲抽到幾千出嚟請工人喎

大宅

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:50
佢父母都有做家務架,但佢老婆有潔癖,見到d家務唔滿意,佢老婆自己再做過
...

甘工人幫佢唔倒喎;好多工人做野好求其

男爵府

mcs74 發表於 18-11-16 21:57
收入唔多,要養咁多人,個老婆唔肯返工又想請工人佢好多金器咩,賣到幾錢?如果佢唔肯放工咁咪 ...

放左工會幫手睇住個大,陪玩同訓

水晶宮

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:31
佢話佢老婆搞唔掂兩個仔女,好多野做,又要接返學放學等等……

痴鬼線!個老公先搵得3萬,又兩個小朋友、又長老,當唔洗供樓,都冇閒錢請工人啦!請工人,叫佢返工,又話唔放心,咁佢想點?!

珍珠宮

回覆樓主

人地有無叫你post上網問意見?
無的話留返比人地兩公婆拆掂佢

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 18-11-16 21:25
由佢賣金器囉

賣金器請工人,真係第一次聽莫非佢d金器多到,可以個個月拎去賣黎出糧俾工人?定以為請工人淨係俾一次錢?!

男爵府

Ada2288 發表於 18-11-16 21:58
叫佢老婆喺二萬幾家用請工人,唔夠就由佢賣金器搭夠,你朋友都得返幾千洗用,無可能仲抽到幾千出嚟請工人喎 ...

佢都覺得佢老婆要出來做野啦,係佢老婆話唔得,小朋友細加要訓練工人喎(如果請到的話)佢話咁樣捱唔得耐,話想跳樓死左佢算,我真係怕佢壓力爆煲吖!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

睇完覺得我自己好勁
我老公搵多過佢老公以倍計,
我都係兩個小朋友,
冇同長老住,
我從來冇諗過請工人,
咩都係自己做,
有咩叫搞唔掂?
請佢老婆面對現實睇餸食飯啦,
有閒錢留返俾小朋友將來好過,
請工人唔係淨係表面四千幾囉,
連埋什麽手續費agent費伙食燈油火臘,
佔佢家用比例太多,
佢地花費唔起

珍珠宮

親子王國15週年勳章

2老.2細路.太太有潔癖仲唔洗返工.有傭人肯做至係

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wing_19870612 發表於 18-11-16 22:06
佢都覺得佢老婆要出來做野啦,係佢老婆話唔得,小朋友細加要訓練工人喎(如果請到的話)佢話咁樣捱唔得耐, ...

好呀,啲咁既懶人死左唔洗恨,你叫佢係跳快啲跳

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-16 23:37
licpd    發表於 18-11-16 23:11

男爵府

如果兩個b年齡相近,的確會湊得好辛苦,尤其是剛剛生完。我三年抱兩有工人,初時覺得辛苦到不得了,連去廁所的時間都冇。一個訓著左另一個就喊,全日冇停手,不停bump奶餵奶。之後一個小朋友上學就開始冇咁忙。但兩個都上小學之後又是一個考驗(但至少唔會搞唔掂)。如果我係樓主朋友,我會請工人幫手,一邊排育嬰院,至少渡過呢個難關先,請一年工人都係有限錢,但若照顧得bb唔好或老婆屈出事,成家人suffer 。錢冇左可以再搵過。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

babyhoi 發表於 18-11-16 22:07
睇完覺得我自己好勁
我老公搵多過佢老公以倍計,
我都係兩個小朋友,

請工人,實質最少7-8千一個月

男爵府

秋天與楓葉 發表於 18-11-16 22:05
人地有無叫你post上網問意見?
無的話留返比人地兩公婆拆掂佢

當然有啦,佢講到話想去跳樓添吖,我都怕佢壓力爆煲

首頁
12345...14

尾頁

跳至