自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

佢係死都唔會去做野架喇

大宅

小肥§澄 發表於 18-11-17 00:03
朋友搵3萬,俾2萬-2.5萬,咁即係2萬定2.5萬,有d人鐘意誇大,俾2萬講2萬幾,如果2萬,我係佢老婆都心生不憤 ...

我睇到既都係咁。。。。。中肯! 只可以講一家唔知一家事。 只聽一方言論根本就比唔到意見。

無計, 里到大部分jm都覺得女人唔返工係懶, 死罪唔可以有要求

珊瑚宮

2024年龍年勳章

搵三萬蚊咋喎,一養四仲要請工人變一養五?
佢冇野呀?

大宅

湊唔掂小朋友又唔返工幫手養家既女人冇權出聲囉,見到個老公為頭家做到死死下都唔識得減輕一下家庭壓力同負擔,d金器好心留返不時之需用啦,已經唔使佢出黎做野仲多多要求,如果個工人全部攪得掂咁即係佢仲癈過個工人,如果工人都攪唔掂咁就浪費所有金錢,總之個女人唔返工就乜都冇得傾,佢唔返工就真係唔放心呀!

水晶宮

wing_19870612 發表於 18-11-16 22:19
我只知道佢老婆是b6來的

佢以為嚟香港做少奶?可能住滿七年就... 叫你朋友點都要保障吓自己,鳩占鵲巢都見得多啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

wing_19870612 發表於 18-11-16 22:19
我只知道佢老婆是b6來的

咁解釋晒成件事來龍去脈

珍珠宮

wing_19870612 發表於 18-11-16 23:38
所以我覺得佢老婆好煩,唔肯出去做野都算啦,仲話請工人

B6 想嘆世界?
如佢為頭家好,就不會要請工人
佢賣金器,可顶到請工人幾耐?
2年?
否則咪又係你朋友頂$

珍珠宮

Poyau 發表於 18-11-17 00:44
咁解釋晒成件事來龍去脈

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

兩條線 發表於 18-11-17 00:11

我睇到既都係咁。。。。。中肯! 只可以講一家唔知一家事。 ...

見到部份回覆好偏激,其實就算當事人,都無辦法斷清邊個叫啱邊個唔啱,只可以互相妥協,搵出一個2人都可以接受嘅方法先叫啱。

大宅

一個月得返幾千蚊食飯,搭車,仲要用嚟請工人?咁咪要行路返工,食西北風?

侯爵府

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:22
事源係我朋友現在一家四口要佢養,月入大約三萬,同父母住,佢每月大概俾2~2.5萬家用俾老婆,其餘自己返工 ...

得果30000收入請工人?窄d囉我覺得!

伯爵府

回覆樓主:

坦白講,真係唔好請,除非個bb有特別問題需要一對一甘專注照顧佢之外,我睇唔出係經濟唔寬裕既情況下有咩理由要請工人番黎加重自己家庭負擔,另外睇到你提及兩個長老都會幫下手做下家務,你朋友太太小小事都搞唔掂,又唔信得過人,又有潔癖,再請工人番黎只會衍生更多問題,沒完沒了,邊個媽媽生完bb出黎day one 會做得好架,要邊學邊做慢慢去經歷實踐,樓主你勸下你朋友叫佢好好番去同太太坐低理性分析番,家有4個大人,無話搞唔掂既,如果唔信得過人自己又搞唔掂,又要怨又要呻,最終折騰果個都係你朋友個太太。

珍珠宮

Vinccy 發表於 18-11-16 21:26
叫佢係自己嗰啲家用度請工人

X2,錢就係得咁多,家用無法加,要請工人做少奶奶嘅就自己諗辦法

珍珠宮

spicymama 發表於 18-11-17 02:18
坦白講,真係唔好請,除非個bb有特別問題需要一對一甘專注照顧佢之外,我睇唔出係經濟唔寬裕既情況下有咩理 ...

「請工人番黎只會衍生更多問題,沒完沒了」這句真,要搵個好姐姐吾易,我剛剛先炒左個,agent肯嚟帶佢走之前,C6送左5個字俾我:貼錢買難受

珍珠宮

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:33
長老應該健康的,有時聽我朋友講佢父母成日都返大陸旅行架

長老行得走得,又吾駛返工,咪叫長老幫手接返放學囉,書包重可以推車仔,我仔小學學校好多嫲嫲婆婆湊放學,個個拖住架車仔,一早去學校門口,一路等小朋友一路催水

伯爵府

回覆樓主:

而家D人被寵壞了,我地亜媽味一個人揍2,3個, 買餸,煑飯,做家務同6299住都無話要請工人。而家D人生2個就話請兩個工人.我自己都一揍四,無工人,無四大長老幫,不過我生活在外國,生活環境唔同!

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

三萬人工俾八成做家用,真心好老公!
根本人工衹夠養一個小孩,留錢補習、興趣班、醫療備用
生兩個,預咗請一年工人後,老婆就要返工幫補下

請工人真是一闊四大的,炒工人仲甘!

複式洋房

wing_19870612 發表於 18-11-16 21:31
佢話佢老婆搞唔掂兩個仔女,好多野做,又要接返學放學等等……

係咪兩老多要求?如果一個人自己湊兩個,兩老如果係對飯餸或其他野又有要求又只玩孫唔幫手,個新抱都真係會分身不暇架喎,一日要買餸煮飯清潔接送小朋友,如果老爺奶奶確實如果對自己有偏見的話。。我都會叫老公請個工人幫輕下

男爵府

ALL people go to find a job.

複式洋房

小肥§澄 發表於 18-11-17 00:03
根本網上問人意見徒增困擾,佢老婆有訴求,即係心中不滿,冇人知背後導火線係咩,雖然話B6,同2老一齊住,2 ...

我都同意,其實佢話老婆懶,懶又點會有潔癖,如果懶老爺奶奶又有幫手清潔,佢都費事理啦。。。我有得潔癖,佢應該對屋企啲野都好上心 其實佢老公同自己呀爸呀媽住,又係佢地湊大,點會覺得呀爸媽有問題,佢自己又要返工佢都睇唔晒平時屋企真實境況有咩問題。。。。
所以真係一家唔知一家事,我覺得個女人未必係樓主講到噤衰,一個女人仔搬入同人地一家住做外人乜都做,其實可能俾人蝦無人幫拖,發下老公晦氣?

首頁

尾頁

跳至