淘寶雙11直送香港運費

kamyee503
|
請問大家雙11淘左啲野選左直送到家中,如圖中...價錢寫已含運費...(國內運費係$0,$16/$19的運費應係直送到家香港段運費...)咁請問派件時不用再比$20/$30嘅費用??
因為第一次用直送所以唔知...問朋友又話有寫天貓就不用再比...冇寫天貓就要比??

咁圖中2間一間天貓,一間冇...咁係咪姐係一間要比,另一間不用比??定其實2間都不用再比??

謝謝
.

kamyee503
|
??
baofankan
|

係唔係官方直送?官方直送無論天貓定淘寶,只要一齊落單就得。
淘寶直送運費包括大陸運費和海外運費,海外運費是根據系統的預估重量而定,¥ 16 元起,總之系統顯示多少便是了,在下單前已可知道實際收費及付款。

如果送住宅或偏遠地區,要加HK$30附加費。但如果是運到工商業大廈,便不用了,重量限30kg內

lyh80115
|
我用開私集,只送公司,送住宅有附加費;淘寶嘅直送應該都有住宅附加費;我理解免住宅附加費係指「天貓超市」及「天貓全球官方店」,淘寶同天貓嘅鋪頭唔關事。
kamyee503
|
baofankan 發表於 18-11-16 22:35
係唔係官方直送?官方直送無論天貓定淘寶,只要一齊落單就得。
淘寶直送運費包括大陸運費和海外運費,海外 ...

係官方直送
姐係如圖中咁,2間店分別派件去屋企
我要分別再比$30附加費??

但如果係商業大廈就不用比??
kamyee503
|
回覆 lyh80115 的帖子

Thanks
ChloeMa
|
直送應該要俾
baofankan
|
kamyee503 發表於 18-11-16 23:38
係官方直送
姐係如圖中咁,2間店分別派件去屋企
我要分別再比$30附加費??

原理上同集運差不多,但集運可以分幾次落單,之後集齊單再確認運香港。但官方直送就要同一張單落,佢地集齊張單有幾多件貨就會運到香港。到香港後住宅要另比錢,因為等同一張單所以只係收一次錢。
(你係唔係一齊比錢?定分開比錢?)
kamyee503
|
baofankan 發表於 18-11-16 23:53

原理上同集運差不多,但集運可以分幾次落單,之後集齊單 ...

我係一次過比錢
我宜家明喇
集運可分好多次落單,只要係限期內登入確定先再一次過寄落香港

而直送就我要一次過比錢,基本運費已計哂,例如我一次過買6間選左直送,佢會係國內收齊哂再一次過運黎香港...我中間就唔使再登入確定...而因為我係一次過比錢,所以當一張單計,到時只係比一次住宅費用

我理解有冇錯?

謝謝
baofankan
|
kamyee503 發表於 18-11-17 00:55
我係一次過比錢
我宜家明喇
集運可分好多次落單,只要係限期內登入確定先再一次過寄落香港

無錯喇,但都要自己check個流程去到邊(其實我只用過一次官方直送咋,唔知仲有無漏
wcpcelia    發表於 18-11-17 14:07
kamyee503
|
baofankan 發表於 18-11-17 01:27
無錯喇,但都要自己check個流程去到邊(其實我只用過一次官方直送咋,唔知仲有無漏)
...

Thanks