自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁真係好似擺明唔想幫你,
佢唔係怕你比你呃,係怕你呃佢,
而且你表姐同婆都極口疏,
反而呀媽關心自己仔女,問你都算應該既~
如果唔想去既,都要做人情架啦,
300蚊盡啦~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

10年前都仲記住, 太辛苦, 放下吧

洋房

小肥兔 發表於 18-11-17 09:07
10年前都仲記住, 太辛苦, 放下吧

多謝,會放下!
不過老人家常言:人情薄過紙⋯

洋房

一去不回 發表於 18-11-17 03:24
抱歉,我可能太投入 有感而發 我都有遇過差不多的 又係俾人講小氣。
我那時無舒發出黎 :係咪你係 ...

完全明白!針吾拮到肉,吾知痛.....

在電話上x同我說(笑住喎...):2000啫,又問埋有冇恒生戶口!....
點知轉頭同婆婆說!! 在電話對話就吾好假慈悲.....

當然之後更加沒有致電問侯.....

這件事上,我媽也企在我這邊,她明白我感受!(被人出賣....)

男爵府

會唔會表姐未試過比人問借錢,第一次被親戚借錢,唔知點做?我都試過遇到類似情況,而家諗返一定唔會好似你表姐呢個方法去處理...

表姐可能覺得你前夫走佬好大件事,想問婆婆意見,婆婆又覺得好大件事,當然要你家人知道和幫忙。

因最後你表姐都有打電話罵婆婆,你婆當然又同個女呻。

反而我覺得人生經驗最多係婆婆,如果佢處理得好,你家人知道你情況除左經濟上支持你仲可精神上支持你,而你同表姐關係又唔會因呢件事變到而家咁。而家表姐知你嬲佢,每年都定時定候去ws你但又唔敢當面同你和好..我知你真係好嬲,如果我係你,佢又無當面同你講結婚,我唔會去囉,亦唔做人情

公爵府

Kathy56 發表於 18-11-16 23:14
兩者也有:
2k 對當時她(不是大數目),我又不是拿去賭博...說明交學費

你表姐行為好衰格,唔借都無咁嬲,扮好人話借,又問埋戶口,轉頭無借周圍唱,比我會嬲佢一世,比我唔會去,直頭話唔去,唔好比帖我,人情都唔會做

子爵府

嘅然你仲嬲佢,何必勉強自己去去到見到都唔會有好面色比人睇啦⋯⋯我有類似經驗⋯不過角色互換,家母過身,堂妹氣冲冲來到,給我全家白眼,好似我全家係佢殺父仇人咁事後至知,原來怪我廿幾年前唔借錢俾佢(講緊係借幾拾萬),我根本亦忘記左有呢件事當時我嘅感覺就係,嚟得咁難為你,咪唔好嚟囉⋯⋯仲要我一家睇你面色
我係bearbeardo

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

就咁回$100唔去飲就算,唔好做其他野比位佢入黎唱衰你。
大家好,我是子悠~~

大宅

表姊都甘,梗係話唔得閒唔好,自然唔會派帖

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我都好小器,如果有人雪上加霜我一定記著
但我會去飲比足2001蚊佢,話佢聽我依架過得好好

別墅

回覆樓主:

佢當年吾借+爆響口,係佢人格有問題,可以標籤佢係信吾過嘅人!
但始終親戚一埸,費事婆婆吾開心,費事俾人有位入,費事俾其他親戚背後講閒話,俾我會照出席!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

都成10年,佢除左爆你借錢,又跟本冇借,咁呢10年都冇安慰過你啦,我就唔會去,都唔會做人情,大家打個和low,佢唔借錢,你唔洗錢,一二佰都唔豪比佢,借幾錢都好,都要尊重人架.
<br><br>

禁止訪問

洋房

一去不回 發表於 18-11-17 02:21
回覆 Kathy56 的帖子

樓主,真係100 ,500 都吾好做 你想寫咩就寫咩~ 因為好多親戚都吾知咩事 我個人 ...

重點說出來!
之後我媽也向我說為何call 老表 (比位人奚落)....,你問樓下管理員或隔離屋太太(好心地,會久不久我媽和她share 食物eg 水餃丶煎魚餅)仲冇甘嬲!

珍珠宮

回覆樓主:

既然預左老死不往來,咪當無聽過佢要嫁女囉~
駛乜諗咁多~
我都係咁,不過我家係借俾人戈方,依加完全係反晒面,我就真係當佢地死晒架啦!係街撞到,我都正面經過唔識嘅!

水晶宮

Kathy56 發表於 18-11-16 22:36
唉!我到現在還未釋懷....
在電話說ok , 2000啫⋯⋯(不是2萬),幾分鐘後,洗吾洗公報天下!對婆婆說(未 ...

個世界乜人都有,若要人似我,除非兩個我;件事過咗咁耐,何必辛苦去記埋呢啲事去嬲一個不相往來既人!而家生活美滿便好好活在當下吧!

唔打算去便直接話果日未能抽空出席,識做既應該唔會發帖俾你;夾硬俾你既話咪當冇見過囉!

洋房

Mnbvcxdsa 發表於 18-11-17 09:31
你表姐行為好衰格,唔借都無咁嬲,扮好人話借,又問埋戶口,轉頭無借周圍唱,比我會嬲佢一世,比我唔會去 ...

多謝你明白我的感受!
有難問人借的開口,我本人也好難受.....(敝除那些拿去賭,呃人那些)
你為何應承,ok,又問戶口,那刻以為解決一時的問題!點知我看錯人....(吾幫都算,人家有權吾借比我)但受傷的你轉頭同老人家(婆婆)說!

公爵府

牛年勳章

樓主,

明白妳的惑受, 個種被出賣, 憤怒, 什至後悔, 我點解好信唔信, 相信佢, 結果被唱開, 真是好丟臉, 自己無面都無咁嬲, 可能什至覺得丟埋媽媽的面子, 真是好嬲好嬲, 但已經返唔到轉頭, 什至咁多年, 仍是一條剌, 一種恨

不過, 我想樓主明白, 有d 人守唔到秘密, 妳耍佢守秘密, 仲慘過叫佢請食飯, 佢係唔啱, 佢無義氣, 無口德, 不過, 妳認清這種人就夠了, 唔洗傷自己的心, 現代的香港, 邊個唔洗問銀行借錢, 買樓, 做生意, 買股票, 賭錢, 周轉, 裝修, 交稅, 買手袋, 什至去旅行等等. 有咩大不了, 咩人都會有周轉的時候, 不分窮富, 如果無人借錢, 香港邊有咁發達, 所以樓主, 解除這條剌, 放下這件不快事, 真是沒什麼大不了

洋房

一去不回 發表於 18-11-17 03:15
樓主 多口問句 如果你吾出聲吾做禮 日後如果人地話俾你知 親戚問起點解你吾到 表姐話因為你小 ...

多謝分析,昨晚媽媽也這樣說,如果婆婆和"阿姨"問起,為什麼不來!
(媽媽也企在我身邊),我媽媽也提議兩方案:
1)有另一單飲,撞期
2) 照直說,當年被出賣(借錢事件)自己還去迎面笑人....(其實婆婆和阿姨家人都通哂天)
只是過了甘耐,我已經冇嬲啫⋯⋯

複式洋房

回覆樓主:

咁多年,表姐有冇同你道歉?有還好少少,冇就......

我做法不會用錢回佢禮
我會用返同一張餅咭回返俾佢
擺明同佢無拖欠,
亦擺明怪佢當年做法,

相信咁樣還拖法,從此你可以釋懷,感覺已報復

如果你回100你也會覺得蝕多50比佢,你又會記多一恨

首頁
34567...9

尾頁

跳至