自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

sjnl43 發表於 18-11-17 13:24
咁先生返黎未? 仍獨力照顧孩子?

如果明知你單親, 唔太鬆動仍然炸你,實在............

單親.....

所以那些回覆我的JM 說嬲咩,人家可以$1都吾借....

他們未試過山窮水盡....再加上細味一下$2000也不值一場老表関係!
所以個心銀住....

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

Kathy56 發表於 18-11-16 22:12
電話說ok - 轉頭打電話去婆婆度(說我借錢事),當然最後冇借到啦!

唔去,唔做人情,帖都唔收

伯爵府

Kathy56 發表於 18-11-16 22:03
我想開account, 免被起底...

話說十年前,我致電問過一表姐借2千(表明交仔書簿費,會有借有還(當時十分傍 ...

唔去唔俾, 帖都唔收, 無拖無欠! 叫阿媽唔好代收帖, 阿媽收左就一路唔接。

我份人比較絕。

伯爵府

Kathy56 發表於 18-11-17 13:39
單親.....

唔借都唔應該周圍唱! 俾我, 我唔介意佢唔借, 但介意其他人知!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Kathy56 發表於 18-11-16 22:03
我想開account, 免被起底...

話說十年前,我致電問過一表姐借2千(表明交仔書簿費,會有借有還(當時十分傍 ...

親戚,人唔到禮數都要做足,除非你勁到一早話真係脫離關係。
咁佢周圍唱係冇品,但佢冇作假係事實喎。你係問佢借錢。
但你唔開心我都明既,唔去,做禮囉。

洋房

moniko 發表於 18-11-17 14:12
唔借都唔應該周圍唱! 俾我, 我唔介意佢唔借, 但介意其他人知!

same here -
我吾介意你say no, 但唱我....
最好笑,電話口頭承諾ok ....(其實耍我),戲玉是轉頭告知老人家!
又不是光彩的事!我怕驚動老人家,又應承吾講,我是聖人,點大方,也少不了意難平!

大宅

回覆樓主

問人借錢根本就要面皮厚,咁薄皮仲記仇十年?身邊總有啲人問人借錢,佢個圈子人人都知人人都講㗎啦,肯借嘅都已經好好㗎啦,講真借得出去都唔預佢有得還啦。

洋房

kytam 發表於 18-11-17 15:07
問人借錢根本就要面皮厚,咁薄皮仲記仇十年?身邊總有啲人問人借錢,佢個圈子人人都知人人都講㗎啦,肯借嘅 ...

吾借吾緊要,但是有被玩弄、奚落的感覺(針吾拮到肉,吾知痛....)

洋房

回覆 kytam 的帖子

請問你覺得老表重想請我飲...奚落過人(轉頭公開數我)重要我去"恭喜"她嫁女.....

大宅

Kathy56 發表於 18-11-17 15:18
吾借吾緊要,但是有被玩弄、奚落的感覺(針吾拮到肉,吾知痛....)

所以你要知,問人借錢就係會有呢d問題!係會難受係會覺得冇面㗎喎,親戚又唔係財務公司,做成生意仲要多謝你比息佢賺?老表同婆婆講可能就係想搵個人見證,喺呢度都睇得多啦,親生阿哥借左唔還就唔還喇!

大宅

Kathy56 發表於 18-11-17 15:23
回覆 kytam 的帖子

請問你覺得老表重想請我飲...奚落過人(轉頭公開數我)重要我去"恭喜"她嫁女..... ...

所以,冇錢去銀行做貸款,去搵邦民都唔好問親戚借,人地借比你又唔開心,唔借又難為,呢度見得多呢類post啦。你唔去飲冇問題,希望你老表唔好同其他親戚講原因,唔係你又嬲多次。

子爵府

當普通朋友,收到帖就封300,不去,講多句都費事

公爵府

回覆樓主:

十年無見,唔去

水晶宮

Kathy56 發表於 18-11-17 12:21
有Whatsapp 比埋恒生戶口(她口頭說ok, 問埋我有冇恆生戶口)
吾夠五分鐘,我便接到媽來電:話婆婆打比佢, ...

如果咁睇,表姐可能真係八或其實想關心一下你,佢都叫左婆婆唔好講出去,假設婆婆當日守口如瓶,表姐應該借左俾你啦!最唔啱就係佢打去婆婆到探聽啫。有時好多事情都有誤會,最緊要係唔好俾個誤會延續下去。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

mike89 發表於 18-11-16 22:07
唔去但照比,亦唔會寫任何野
過左去就算

洋房

happyty 發表於 18-11-17 16:00
如果咁睇,表姐可能真係八或其實想關心一下你,佢都叫左婆婆唔好講出去,假設婆婆當日守口如瓶,表姐應該 ...

anyway, 多謝你意見⋯
但我媽媽也心水清,她打得電話比婆婆(其實想借她口說比我媽媽知)怎會有心幫吖.....我媽媽也這樣說:呃極2千...(代表情誼也不深)其實我媽媽也難受......

我未發生事,重年年送樂團飛比佢地....我吾係計較,但將心比心,開口救命(嚴重左D),有難時,吾幫都算,但洗不洗掦比老人家知,我依家落難 la....睇下你真與假(吾通係甘)

公爵府

唔去,咩都唔比,斷佐算

珍珠宮

Kathy56 發表於 18-11-17 12:21
有Whatsapp 比埋恒生戶口(她口頭說ok, 問埋我有冇恆生戶口)
吾夠五分鐘,我便接到媽來電:話婆婆打比佢, ...

同情樓主你,想幫你點會即刻 call 老人家?

珍珠宮

Kathy56 發表於 18-11-17 13:39
單親.....

斷路, 係街見扮唔識! 明知你嫐, 知你吃緊, 去飲做長輩無道理比3/5百, 轉個灣用老人壓你

呢d 點係答飛機, 呢d 係明玩野!

而家無弱智學校, 容合教育我地包容個白痴, 佢嚴我地照顧唔好, 懷欵我地笑佢

計算每人弱點,性騷擾人夫, 係世伯白事做文章....跟住話好誘屈,唔知做錯咩, 係人都以為我恰個白痴

日子耐左, 人人中伏無人啋, 又當無事發生過, 係街見到我搭晒搏, 近來點呀....(平日唔身體接觸的)

我都無理即走

珍珠宮

樓主個表姐是八婆,虛偽, 吾想借可以拒絕, 但都吾好同人䜕啦!好衰姐, 咁樓主有有比亞婆同媽媽鬧?

首頁

尾頁

跳至