自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

話唔去唔收帖咪算

珍珠宮

moniko 發表於 18-11-17 14:11
唔去唔俾, 帖都唔收, 無拖無欠! 叫阿媽唔好代收帖, 阿媽收左就一路唔接。

我份人比較絕。

呢d 唔係叫絶, 係保障自己

最嫐係幾萬借比人首期, 重要有排供樓, 不知可年月還到, 都借

借2千急用唔借,走去唱

人地都洗出一招, 絶交必殺技重來往?

洋房

anna59 發表於 18-11-17 17:13
樓主個表姐是八婆,虛偽, 吾想借可以拒絕, 但都吾好同人䜕啦!好衰姐, 咁樓主有有比亞婆同媽媽鬧? ...

婆婆冇話過我.....
媽媽閙我(潤我)你問樓下管理伯伯或隔離師奶都冇甘嬲⋯
止乎這單事,我落了佢面....(話我揀錯人來借....)

珍珠宮

回覆 Kathy56 的帖子

樓主, 我支持你, 根本你表姐嘅性格吾好, 無誠信, 驚你比人厄只是籍囗, 支持你籍呢個機會比顔色佢睇, 吾收帖, 吾做禮, 吾去, 你一D都吾小氣

洋房

anna59 發表於 18-11-17 18:11
回覆 Kathy56 的帖子

樓主, 我支持你, 根本你表姐嘅性格吾好, 無誠信, 驚你比人厄只是籍囗, 支持你籍呢個 ...

多謝你,我媽媽也說"怕比人呃"當我三歲細蚊仔...呃極未2千...
所以媽媽只怪我問錯人.....事後出事,有冇打比我"真關心或假關心"的問侯都沒有喎.....

其實尼幾年平伏許多! 只有舅父抱孫、婆婆大生日飲宴見到面....
今次她嫁女,重話比帖我....

珍珠宮

回覆樓主:

你以後仲會唔會同佢來往? 如果會,當然人要到,禮都要到。如果唔會,人同禮都唔會到,慳返

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

係我,如未放底就唔會去(有事),人生在世匆匆,對自己好D,唔會免強自己笑面迎人。

衰d講句,嬲佢就緊架啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主

做自己認為舒服的事,不用理會別人眼光,問心無愧就可以,我覺得就算有人問都不用解釋
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你老表一滴誠信都冇,簡直係是非精 4+4婆

我可以想像那種出賣的背叛感

比我唔單止唔會去,封返佢送張帖裏面既餅卡比返佢唔做禮,明示唔接受邀請

係!擺明係同你斷交,如何!?
唔好扮日子過了就冇事,佢從來都冇向你道歉過

果啲想打圓場叫你去的人,根本就在無視你當初的痛,丈夫出走,傷心都未嚟得切,去到山窮海盡問佢借仲搞啲咁既小動作,真的係小人所為

呢啲咁既小人,點解要受害人先踏出來,還要帶著禮去比機會人家破冰?痴孖筋

如果有人還在唱係你小氣,叫佢哋學會易地而處,不雪中送炭唔緊要,仲去講人是非,依家仲敢重提還要話係你不是的話真的會XYZ佢

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

原諒佢係為自己好,唔係因為那個人值

係不要因為啲衰人而影響自己的快樂,所以為了自己原諒那班衰人

但原諒唔代表要當冇事發生過,更不代表要重新接受返那個傷害你的人

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

greenpea 發表於 18-11-17 20:53
原諒佢係為自己好,唔係因為那個人值

係不要因為啲衰人而影響自己的快樂,所以為了自己原諒那班衰人

Jm, 留言好正

幫你加多句,「係,我係小氣,又如何,唔俾人嬲㗎咩?」
係果d傷害咗人,扮無嘢,又唔道歉,先會理直氣壯話受氣者小氣。
在人困境時唔幫就算,唱到成家族都知,就無品。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Kathy56 發表於 18-11-17 10:05
多謝分析,昨晚媽媽也這樣說,如果婆婆和"阿姨"問起,為什麼不來!
(媽媽也企在我身邊),我媽媽也提議 ...

唔去飲, 直頭叫佢唔洗比帖,人情都唔洗做。 問咪話唔得閒,冇時間。 唔洗比原因, 根本唔需要解釋.

洋房

greenpea 發表於 18-11-17 20:46
你老表一滴誠信都冇,簡直係是非精 4+4婆

我可以想像那種出賣的背叛感

十分多謝你的開解!和明白!

其實我平伏了許多,事隔甘多年.....多謝大家也鼓勵放下!

就是因為我不是站在第三者角度看,也不清楚我錯了問錯人、令媽媽冇面(甘大個人都問人賒借⋯)問安x兄弟啦....但徬徨那刻只想到同輩老表,我當然明白人家有權$1都可以吾幫(即富豪吾一定要開善堂)冇人欠我這個道理!

只是電話假應承我,原來敷洐下,又應承不說給婆婆和媽媽知 (被人出賣) 那刻好難形容比大家知!已經不是嬲不借的問題!㤺慌冇人知.....

現在我不是當她仇人,只是決定老死不相往來⋯⋯所以我吾會赴宴!(幸好媽媽也支持,但預了婆婆和阿姨、姨丈記住我沒有比面赴宴)!

大宅

Kathy56 發表於 18-11-16 22:12
電話說ok - 轉頭打電話去婆婆度(說我借錢事),當然最後冇借到啦!

唔去亦唔使解釋。叫屋企人講定比佢知,唔會出席所以帖不用派比你。

首頁

尾頁

跳至