自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

tingtingalex 發表於 18-11-17 10:36
你電話講ok,但你冇叫佢唔好同其他人講?

當然有千叮萬囑說不要告訴婆婆和媽媽知!
唉⋯你古問老表開聲借,我也落了媽面....
(那刻傍徨,一兩天要交仔仔開支),那時仍拖住沒有同媽媽說先生離家了....

水晶宮

回覆樓主:

唔開心就唔去,做人何必難為自己。

洋房

Kristytracy 發表於 18-11-17 10:30
我覺得你好小氣,借錢比你重甘記仇,你嬲人同阿婆講,甘人地冇作野,事事實實你係借錢,比著我都會講,講左 ...

電話對話應承,之後冇借到...,根本冇心借(更加沒有打比我問侯)!

你説對,問中學同學或同事(女性friendD)重可以借到一、兩萬!
但初我一廂情願以為同輩老表應該親過同學或friend 的同事.....

伯爵府

開心吸收勳章

Kathy56 發表於 18-11-17 11:13
(那刻傍徨,一兩天要 ...

明白,但最後為什麼不借,你有冇比戶口no 她,還是冇比,你阿媽又同佢講左不用你借,我自己借,當中有冇誤會……

表姐有錯, 但不致於

洋房

topyy 發表於 18-11-17 09:26
會唔會表姐未試過比人問借錢,第一次被親戚借錢,唔知點做?我都試過遇到類似情況,而家諗返一定唔會好似你 ...

表姐有借過比大陸的阿妹類似買樓首期(幾萬之類)....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

咪鬼去啦

去黎咪又夾錢俾佢擺酒

子爵府

Kathy56 發表於 18-11-17 11:13
(那刻傍徨,一兩天要 ...

咁又衰格左 ,唔去又比會比其他人話,比錢做人情又um住,如果係我照比人情,唔去飲。

男爵府

唔去,唔做人情。
呵番樓主。天天開心。

男爵府

帖唔收禮唔做,唔去咪唔去,預左唔會聯絡

水晶宮

Kathy56 發表於 18-11-16 23:37
多謝大家意見,我應該學懂放下!但我這刻也是不會去....

即自己有時想連2k 也不值親戚的情分! ...
如我是你,我不會去,直接沒來往。莫說你那是表親;我啊,老公那些親妹,得罪我好多野又沒道歉又雙面人,我都說明今生有她沒我。出來老爺大壽先比面被逼同桌食;有得可以不同桌,我直接不同坐。早已刪晒她電話加退群組。呢世應該只會紅白事先見。我去年新年都不想見。

大宅

講真, 2000 唔算咩大數目, 我明白無果時 真係搵20 食飯都難,
但你表姐係咩心態同你老婆講先?
驚你有好多卡數家人唔知? 驚你豪賭?

如果係關心你咁 通知家人真係 唔怪得人,

我試過朋友半夜打黎問我 借500 救急添, 原來賭到連手提都比左二叔公, 連船飞都輸埋, 返唔到香港返工....係咪由得佢先叫做對佢好?

洋房

wai4919 發表於 18-11-17 11:52
明白,但最後為什麼不借,你有冇比戶口no 她,還是冇比,你阿媽又同佢講左不用你借,我自己借,當中有冇誤 ...

有Whatsapp 比埋恒生戶口(她口頭說ok, 問埋我有冇恆生戶口)
吾夠五分鐘,我便接到媽來電:話婆婆打比佢,我問老表借錢事宜!

收缐後,我有立即致電表姐,哇,用不用即刻打比婆婆...(下刪百字),表姐仲說: 我叫了阿婆不要說出去....(又點會守到秘密呀!)

最後表姐當然不了了之⋯媽媽借了比我

公爵府

Kathy56 發表於 18-11-17 11:06
回覆 amazing 的帖子

我記於心不是$1也不借⋯⋯而是你電話應承仲笑笑口...2000啫...(吾係萬萬聲),又問有 ...
樓主我撐你,我明白你,我唔覺得你係小氣,我覺得你老表做得好唔啱,又唔係一定要佢借,佢唔須要做出唔理你感受的行為

伯爵府

開心吸收勳章

Kathy56 發表於 18-11-17 12:21
有Whatsapp 比埋恒生戶口(她口頭說ok, 問埋我有冇恆生戶口)
吾夠五分鐘,我便接到媽來電:話婆婆打比佢, ...

我只可講表姐,阿婆都係 口疏,信錯他們。

但不是什麼大罪,冇借錢唔還,原諒他吧!
佢嫁女都係大件事,一場親友,比面阿婆,阿婆都老了,仲可以去飲幾多次,見咁多親友

洋房

wai4919 發表於 18-11-17 12:35
我只可講表姐,阿婆都係 口疏,信錯他們。

但不是什麼大罪,冇借錢唔還,原諒他吧!

本來事隔甘耐,咩事也平伏..
講出來丶道理好容易:大方些丶放下、要易地而處⋯⋯對自己也好過....

但事實真的這樣發生,應承我和不向老人家說,其實耍我走....有被弄感覺!

真的比面老人家才去.
你可以話我當年問人賒借,好瘀,吾去了.....

大宅

回覆 Mnbvcxdsa 的帖子

同意呀, 真係好中 吾理人感受既行為 你吾借 你自己完全無損失 但就令人以為有援手。 仲要俾其他親戚……
呢頭問完帳戶 那頭就同婆婆講 吾係口疏咁簡單 係直情玩樓主

Mnbvcxdsa    發表於 18-11-17 21:39

大宅

樓主, 抱歉我可能太投入 我真係眼濕濕

呢件過左咁耐 都無咩放吾放下 當然有人認為吾係咩大事 又吾係殺人放火

需知道世上殺人放火既事係日日發生但吾會好多 重點係 呢件事發生係你身上 你會有完全吾同感受!!!

佢嫁女 就係大事 要出席 你俾人落井投石 就要俾面? 吾係問人賒借無面,係實情信錯人

你媽就明白,識講

1,問隔離鄰舍借都好過問表姐 呃盡2000,一場親戚
2,係關心就吾會一個電話問候 仲同婆婆講 係都同你媽講啦~

個人意見千祈吾好講咩大方 ,原諒佢 要人原諒都要佢自己知有錯 表姐完全吾覺 十年過後都仲話怕你小氣 ~~~ 你仲原諒乜野?

婆婆係真係鍚你 就會同你媽一樣 明白你 你同佢十年無來往 。仲要俾面 學你自己話 自己同婆婆媽媽或其他親戚食有問題嗎?

人地咁對返佢個女 你覺得表姐會點?

大宅

補充
表姐係完全吾覺自己有問題,佢有叫婆婆吾好講 點知婆婆會咁口疏之嘛

樓下請俾我發洩下,謝謝

珍珠宮

Kathy56 發表於 18-11-17 00:33
醜婦終需見家翁,當晚媽媽知道,當然最後至親的媽媽大人幫了!

咁先生返黎未? 仍獨力照顧孩子?

如果明知你單親, 唔太鬆動仍然炸你,實在............

洋房

一去不回 發表於 18-11-17 13:04
回覆 Mnbvcxdsa 的帖子

同意呀, 真係好中 吾理人感受既行為 你吾借 你自己完全無損失 但就令人 ...

多謝明白!

題外話(雖然沒有大意思,只是覺得你對人好時,你有難,人家吾會幫到你)

以前前夫公司每年也有樂園套票(free),員工福利,我仲會送十張、八張飛比媽媽,等她送給親友,當然表姐和她大陸的一家也每年來港玩,我沒有望回報,橫掂免費.....

首頁

尾頁

跳至