自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

見隔離post講有D清潔ee把垃圾桶的食物帶回家吃。昨天看報,有位窮爸爸猝死,原來生前為了省錢,以網吧為家。

好心up

究竟可以如何幫助他們?

珍珠宮

我住呢度個清潔亞叔都朝7晚11……又係揾埋錢比老婆使

別墅

志志媽咪 發表於 18-11-16 22:27
見隔離post講有D清潔ee把垃圾桶的食物帶回家吃。昨天看報,有位窮爸爸猝死,原來生前為了省錢,以 ...

先關心身邊有需要嘅人

再拉佢地一齊幫佢地身邊其他有需要嘅人

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:52

大宅

見隔離post講有D清潔ee把垃圾桶的食物帶回家吃。昨天看報,有位窮爸爸猝死,原來生前為了省錢,以 ...

生活指數太高,唔慳真係好難捱,見到呢喲新聞,心都噏!

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

係ka!我表姐响吉之島返工,佢話夜更/通宵更班商場清潔工人,會執佢地掉嘅食物食

伯爵府

boboblublu 發表於 18-11-16 22:43
係ka!我表姐响吉之島返工,佢話夜更/通宵更班商場清潔工人,會執佢地掉嘅食物食
...

我其實很想幫他們。他們平時工作已經很辛苦,還要執垃圾桶的食物吃,我真的覺得很心up

大宅

回覆樓主:

睇到都覺得好心痛

水晶宮

陰公

侯爵府

志志媽咪 發表於 18-11-16 23:03
我其實很想幫他們。他們平時工作已經很辛苦,還要執垃圾桶的食物吃,我真的覺得很心up
...

我見吉之島外賣鋪果d個做法幾好,用新嘅黑色大膠袋一盒一盒叠好,放在一邊。一陣就有人取走。希望d食物係去到有需要嘅人果度。

複式洋房

見到好多街上外判清潔工人都係上年紀的阿伯,執傢私又唔戴保護手套,大熱天時囇到流哂汗,自己啲保護防曬裝備都係自製
其實啲外判公司老細,賺咁多的錢都係剝削呢班自力更生嘅長者得來,良心安樂嗎?

伯爵府

smiletigger 發表於 18-11-16 23:39
我見吉之島外賣鋪果d個做法幾好,用新嘅黑色大膠袋一盒一盒叠好,放在一邊。一陣就有人取走。希望d食物係 ...

每個人都需要尊嚴,執垃圾來吃已經很可憐,其實這樣做比起要他們探頭入垃圾桶找食物有人性。

侯爵府

回覆樓主

早兩日,有一個老人家乞食物,我就去附近買了包食物俾佢。唉⋯⋯唔知真假,不會俾錢,心好酸,放下食物離開
8-)

首頁

尾頁

跳至