夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

這個topic, 有位C姐問過, 而這個經歷, 亦曾在另一個討論區分享過, 當時不是我出的主題, 好像是一些"專一"的topic, 但我分享後, 有人支持, 但亦得到個3人的劣評.... 3個我都無回應, 唔係無膽回覆, 係我唔知點回....

故事係婚後1年半, 去了間新公司做, 公司亦是新setup, 見工一入公司, 見到有位Designer, 係好靚女(似亞嬌, 又有少許似梁詠琪), 但好奇怪, 我見到依D 女仔, 係無好感的, 覺得唔係做野的, 係花瓶, 收兵...

之後公司請了我, 原來要同這位Designer 夾住做, 已經感覺不爽, 跟住接佢的資料做, 真係唔清唔楚又錯, 每次都要問一輪先做到野, 有一次頂唔順, 衝左去爆左佢一鑊, 逐張單話她的不是, 真係無比面佢, 我話佢咁樣做真係晒我既時間..... 點知佢聽完, 呆左, 轆大隻眼望住我, 有D 驚, 但又好願意地問我, 咁... 應該點做架.... 咁我又覺得, 係咪我爆得太過份呢.... 但點解個女仔又咁純咁回答既.... 咁佢咁虛心, 我咪教佢應該怎樣做..... 之後都好聽教, 學得好快...

子爵府

PTMCYS 發表於 18-11-16 23:27
這個topic, 有位C姐問過, 而這個經歷, 亦曾在另一個討論區分享過, 當時不是我出的主題, 好像是一些"專一"的 ...

其實同組, 還有一位女assistant 和另一位女Designer, 而且我每去新公司, 我都表明已婚, 收工準時回家餵妻, 直到現在, 作風依然不變. 所以基本上係自廢武功, 唔會吸引到好女仔埋身的(當然我都唔係咩新鮮蘿白皮.....).

因為公司新, 好多sourcing 都不齊, 我經常要四圍泊搵料回來比Designer 用, 她們就每天期待我回來有什麼帶比她們, 我們一齊傾怎樣做好事情, 怎樣改進, 一起加班, 一有空閒會一起在show room 看之前出差買會來的樣辦, 我們只談公司, 但十分開心, 愉快. 午僐跟老大食萬歲飯, 一班人加埋10幾人, 都係去茶餐廳, 飯店食, 但發現好多時, 一推開餐廳門, 該Designer 已吸引很多食店內的男仕目光, 而她好多時就坐在我身旁, 但很少就話, 其實我除了工作上的對話, 亦很少會跟她談話. 但有靚人坐在身旁, 就總是令人開心的.

公司另一條team 有幾個宅男, 好奇怪, 佢地怕怕羞羞, 但真係無人埋佢身或對佢口花花喎... 心諗緊係有男朋友啦, 不過我都無咩考究, 自己有老婆, 幾好都無用....
有一次搵完料回公司, 剛剛開大會, 老大向每個人鬧, 咁啱只我地兩個無比人鬧, 無比人鬧, 太多時間望天望地, 望望下, 望下個Designer 個樣, 欣賞下個輪廓, 眼大, 個鼻生得好靚, 心想.... 依D 就係所謂美人胚子喇.... 突然佢又望住我, 大家有些懢介.

之後得知佢原來無拖拍, 而且家境不錯, 還是獨女, 放假多數陪父母睇樓.... 我就諗, 唉! 原來佢係我想找好耐的目標, 真係有緣無份, 點解咁好, 會未拍拖架... 跟住諗, 自己有無朋友可以介紹呢.... 但好的都結了婚, 未都唔係好掂....

其實個陣返工係好開心架, 回家有個見得人的嬌妻, 返工又有個又乖又靚的人磅住, 事實係有種擁有感, 但我又沒有鍾意她喎...
當時我們加班還經常等埋收工, 其實我和她如果單獨係唔會對話的, 個女仔都會怕羞, 我亦不會主動跟她談公司以外的事. 之後, 公司安排她和我稍後出差上海一星期, 同事還說如果出差, 記住去某某酒吧.....

待續....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-11-17 00:18
其實同組, 還有一位女assistant 和另一位女Designer, 而且我每去新公司, 我都表明已婚, 收工準時回家餵妻, ...

吓,師兄講完喇?去酒吧跟住點呀?

男爵府

回覆樓主:

禁止在頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

男爵府

世上冇更好,只有更多選擇…………

侯爵府

文呢

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

這個topic, 有位C姐問過, 而這個經歷, 亦曾在另一個討論區分享過, 當時不是我出的主題, 好像是一些"專一"的 ...
去到邊度都有,你又唔要而家個件[當你可以]又離婚,睇你離得幾多次

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-17 00:35

吓,師兄講完喇?去酒吧跟住點呀?

去酒吧係 Assistant 和另一位Designer 出完差的推介, 佢地都話好正, 好有氣氛, 仲要"有朋友"到比埋地址我地去(只是同事的分享, 無咩既), 佢地話當晚行埋黃埔江就一流, 我聽完, "哦"了一下, 心想, 好怪o者, 去D 咁浪漫的地方唔係同太太去, 而係同佢去, 到時又要避忌下, 無期待去....(我遇到自己喜歡類型的女仔, 會避忌(不過唔多遇到), 但其他的, 我可以跟她們談得很深入, 會教她們做人, 處事等).

上海分處係用古代的"胡同" 改建成為辦事處, 老大經常叫我要去開眼界, 感受一下....

有時工作中, 會聽到老大空閒時出來食她豆腐, 成日聽到, 妳又面紅嗱....哈哈...妳都幾好玩喎... 不過我都只係一望, 無咩特別, 都係街外女, 唔關我事.... 但係有時做到好倦, 都會搵D 野望下, 等雙眼休下息, 就會搵她望下, 但唔係鍾意個種, 只係想搵D 靚野望一望....

當時感覺這個女仔, 靚(太太耐不耐都有人話她靚/省鏡<同事/朋友/家人>, 但她係更高的級數), 乖, 聽話, 有禮, 文靜, 易相處, 但被動, 略欠性格, 我給她的評價幾高的, 但我沒有再深入了解她, 其實我都對她有避忌, 始終結了婚....費事自己想太多, 所以會點到即止......, 而她, 感覺都有避免, 可能我想多了吧, 但我們工作多野講, 好開心的, 但工作以外, 面對面又無野講又有D怕羞咁, 有時又好cool咁, 其他女仔對我唔係咁的...., 不過可能我對她們無避忌....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 18-11-17 13:44
去酒吧係 Assistant 和另一位Designer 出完差的推介, 佢地都話好正, 好有氣氛, 仲要"有朋友"到比埋地址我 ...

尋晚眼花花,將酒吧睇成酒店
起初以為你有同同事落酒吧, 之前有人分享四周圍都有好多引誘,睇自己點樣去面對。我睇過你另外一個post講睇版,上司拉跌啲你嗰一part, 你嗰陣唔會,而家應該更加唔會。要衡量屋企定係出面嘅花草邊樣重要啲
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

咁聽落如果樓主仲係單身實會追這位女同事啦!?啱冇? 而家嗰女仔点呢?變了人妻?

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-17 14:21
起初以為你有同同事落酒吧, 之前有人分享四周圍 ...

上司拉跌啲你嗰一part ---> 妳有無認錯人? 點解我無印象既..... 死, 年過四十真係腦退化.... 晏少少再更新...

子爵府

rita1208 發表於 18-11-17 16:20
咁聽落如果樓主仲係單身實會追這位女同事啦!?啱冇? 而家嗰女仔点呢?變了人妻?
...

如果係單身, 我會嘗試, 但係無得如果, 或者跟本個女仔就對我無意思呢~ 都係假設來.

其實標題係對我太太有點不公, 我要補充一下, 太太對我, 家庭和仔仔都付出了很多, 亦曾經有比我更有條件的人選擇, 不止一次的機會, 她都選了我, 跟我一起走一條較困難的路, 就算生活上跟她有爭執, 未能盡如我意, 都不能抹殺她的付出, 我直接用兩人來作比較係唔公平. 從面貌,家境, 的而且確 Designer 優勝, 但太太對我的付出, 已經很知足了, 雖然隨時又比佢激親.....!

瑪瑙宮

PTMCYS 發表於 18-11-17 17:14
如果係單身, 我會嘗試, 但係無得如果, 或者跟本個女仔就對我無意思呢~ 都係假設來.

其實標題係對我太太有 ...

有人好過你太太有乜出奇, 正如好多人好過我, 但我又好過好多人.

子爵府

回覆樓主:

結咗婚後,都有具吸引力的異性在附近出現過
但,一諗到一齊生活最重要係咩嘅時候
所有人都無我自己的另一半咁吸引
失色哂
因為我同另一半之間
有歷史
有故事
一齊共同進退
無人可及
所以,打風都唔甩

花花草草
睇吓望吓啫
一棵樹仲要同自己一齊拍住生,互相扶持,先係長久
對我嚟講
呢種先係婚姻

禁止訪問

子爵府

咁世上一定有人好過你太太,正如世上伱太太亦一定會遇到有人好過你一様之馬!

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-11-17 14:21
起初以為你有同同事落酒吧, 之前有人分享四周圍 ...

其實事情唔係咁複雜.

一向麻煩/有性格的我, 因為公司的方向和做法問題, 辭了職, 所以沒有去上海.

因為我入去到走, 都係不夠三個月, 所以是7天通知, 我係最後的一天才通知她, 當天下午我話比佢知, 她嚇了一跳, 又係轆住對眼望住我, 又有點嚇親, "點解咁突然既? 咁我以後點算呀!"~ 我話其實考慮左兩個星期了, 妳大過女, 得架喇~

我們並沒有交換電話, 反而另外兩個女同事因早兩天已知, 已交換了電話, 走後的一排都有點聯絡.

但過了兩年, 比我再次遇上她~

男爵府

PTMCYS 發表於 18-11-17 19:06
其實事情唔係咁複雜.

一向麻煩/有性格的我, 因為公司的方向和做法問題, 辭了職, 所以沒有去上海.

留毛

首頁
12345...9

尾頁

跳至