從事服務業有感而發

arlun1027
|
本人在某大型高尚住宅做物管(即係看更啦),想提及冇禮貌既人佔既比例係多過有禮貌的。
話說今日幫位年約40歲既女士開門,佢冇唔該冇眼神接觸都算,佢出左大門等左陣覺得涼想入返去lobby等,佢只係用隻手指指住個lobby,完全冇出過聲同再次冇眼神接觸,比你著到成身名牌有咩用,連個人基本修養都冇

bing-jing
|
arlun1027 發表於 18-11-17 00:17
本人在某大型高尚住宅做物管(即係看更啦),想提及冇禮貌既人佔既比例係多過有禮貌的。
話說今日幫位年約4 ...

你當佢有斜視,睇嘢聚焦同常人唔同,咁你日常工作會開心d
Herobear
|
服務業難做
投訴文化盛行
算吧
放工就放工
唔好帶返屋企
siu05    發表於 18-11-18 22:33
09daisydaisy
|

看更,我習慣自出自入,好怕同陌生人接觸,例如看更,我寧願自己開門,不喜歡陌生人說話及眼神接觸
oceandeepsea
|
你地日日做,實會見有依d咁既人,無計,當係公司放蛇,考你地既忍耐力
小肥兔
|
香港表面係先進,好西化, 但學唔到外國人個種胸襟情操, 骨子裡好奴才格, 階級觀念好重
wcpcelia    發表於 18-11-17 13:32
yumui61    發表於 18-11-17 11:33
Kellyfai
|
我個人問題,我覺得「看更」呢個稱呼好難聽,我會稱呼佢地做保安!
我非保安業!
kayen
|

淨係睇巴士司機就知啦!
子若
|
我成日教囡要尊重身邊人,就算屋苑看更,清潔姐姐,見到面要打招呼講唔該,因為我唔想我小朋友係呢d白鴿眼。尤其是而家小朋友食好住好真係會以為自己係公主
Pollyowen
|
有次大廈個男保安好後生 , 入lift時有兩公婆響度講, 後生細仔做看更, 好心去搵分好d嘅工啦! 幾時做到老, 我諗好多人都會睇唔起做保安的, 其實都係正當職業呀!
樓主唔好太上心了
ddkaka
|
小肥兔 發表於 18-11-17 09:20
香港表面係先進,好西化, 但學唔到外國人個種胸襟情操, 骨子裡好奴才格, 階級觀念好重
...

係呀,住豪宅歧視住私樓,住私樓歧視住居屋,住居屋歧視住公屋,仲有小朋友要讀什麼好啲學校識啲背景好啲嘅同學,係bk都見唔少呢類人
YongXin
|
多謝你的工作

無品格的人不用理會
vivian468
|
我都唔想有人幫我開門,
唔想同人打招呼
mercurycc
|
咩人都有,
做野唔洗咁上心,咁只會令自己唔關心。

唔好講有無錢先,而家好多父母都係無禮貌,
又點教到仔女有禮,一代傳一代的。
topyy
|

而家啲人勁無禮貌,好似奉旨咁惟有當佢地係富貴狗,咁你感覺無咁大...
wcpcelia    發表於 18-11-17 13:33
sharon_pig
|

佢無反應 可能諗緊野 煩緊啫 有人性格較封閉 我又覺得好少事 唔嘈嘈閉 鬧人 妙人 就算正常人了
Angel_Rose
|
明呀,話說我岩岩暑假做臨時工,係一間連鎖零售店的辦公室,老細話因為budget吳夠,雖然我係hr,但都要幫手做行政野同埋客戶部,不需處理投訴,只是將投訴內容及投訴人電話轉交負責部門,客戶部果度都會遇到癲人,所以都好明白樓主的痛苦,好彩只係做3個月,否則實頂吳順
yukiyukipang
|
子若 發表於 18-11-17 09:33
我成日教囡要尊重身邊人,就算屋苑看更,清潔姐姐,見到面要打招呼講唔該,因為我唔想我小朋友係呢d白鴿眼 ...

岩,我都係咁教!但係我發現好多係家長都係公主王子!
Ashleycorina
|
ddkaka 發表於 18-11-17 09:35
係呀,住豪宅歧視住私樓,住私樓歧視住居屋,住居屋歧視住公屋,仲有小朋友要讀什麼好啲學校識啲背景好啲 ...

我識一個人,佢就係同我地講,識乜人好重要,所以佢一定俾個女讀私校,廢事識到窮人人地個女讀某名校,學校好多有錢人佢都睇唔起人
無知好可怕,仲要成日歧視人

Charlotte_mom
|
從來看更幫手開門(counter 撳掣)我都講唔該
但我見90%住客都唔會