6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

我女差唔多9個月大 呢幾日病左加出牙仔搞到唔肯食粥 食幾啖就喊 發脾氣 己經維持一星期有多 見到佢輕左好多真系好唔開心而家病好左以為會好少少但都系唔太肯食 夜晚會餵爛飯 都系食幾啖唔食 bb本身系全人奶 9個月正常2固了但我女一日一餐固都食唔到 我知呢啲冇得勉強 但都有擔心 有冇媽媽可以分享下可以整啲比bb食或者可以做啲咩?

大宅

WaiLams 發表於 18-11-17 01:47
我女差唔多9個月大 呢幾日病左加出牙仔搞到唔肯食粥 食幾啖就喊 發脾氣 己經維持一星期有多 見到佢輕左好多 ...

我仔依家10個月,我都好明白bb唔食嘢,媽媽會好惆悵。
呀仔一路都唔鐘意食粥,所以都係食菜蓉果蓉同米糊~有一排佢好揀食,同一樣嘢食第三次就唔食~真係好頭大。到出牙又唔肯食嘢~唯有只係食糊飲奶。不過bb到某一日會突然食返嘢~真係好神奇。
我自己係FTM, 得閒就會整唔同嘅嘢食俾呀仔,無咁悶之餘又有營養,有啲大人都可以一齊食~
新鮮粟米湯,雜菜濃湯,蕃薯布丁,薯蓉,南瓜湯,香蕉pancake,蒸水蛋 (只用蛋黄)………
呢幾樣bb通常都食。呀仔唔食粥,所以依家會食爛飯,麵,烏冬,麵包。
我仔係超輕磅bb,體重係生長線之下,但bb成長有自己個flow,所以唔使太擔心。健康就得架喇~

水晶宮

比d chewy d 嘅嘢

大宅

WaiLams 發表於 18-11-17 01:47
我女差唔多9個月大 呢幾日病左加出牙仔搞到唔肯食粥 食幾啖就喊 發脾氣 己經維持一星期有多 見到佢輕左好多 ...

之前我個唔肯食粥仔嘅話,我會煮d麵或者蒸d水蛋俾佢食。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

等BB出完牙仔,應該就會好D,試下麵啊,烏冬啊,通粉,ABC粉,意粉。

珍珠宮

唔一定要食粥嘅,可以俾BB食米糊,面條嘅。

首頁

尾頁

跳至