自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我發覺買大陸數據咭,都唔知點解扣得咁快?搵笨!已經無睇片,只係wtsapp下,三日就話用晒,平日係香的,1.5G都用到一個星期啦!

侯爵府

chaiwawa 發表於 18-11-17 09:02
我發覺買大陸數據咭,都唔知點解扣得咁快?搵笨!已經無睇片,只係wtsapp下,三日就話用晒,平日係香的,1. ...

先查一下一連三日都沒有更新apps?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

任何apps無關行動數據都有機會用到data

珊瑚宮

畀面勳章

我發覺買大陸數據咭,都唔知點解扣得咁快?搵笨!已經無睇片,只係wtsapp下,三日就話用晒,平日係香的,1. ...

我香港買漫遊卡又 ok 喎,我上網睇片 MyTV Super / 聽港台節目,又WhatsApp / WeChat send 圖 / BK / FB 等等,兩日都係用咗1GB 。

珊瑚宮

畀面勳章

stkyo 發表於 18-11-17 10:15
任何apps無關行動數據都有機會用到data

背景整理。

珍珠宮

你有冇將所有apps停用自動更新先?
我在國內,完全冇用wifi,又download文件,日日睇ig,淘宝,check mail, whatsapp,5日先用1.8Gb

wcpcelia    發表於 18-11-17 10:59

珍珠宮

如果wtsapp內多圖片及video,在國內用的流量會比正常在香港多。而且會load得得好慢。

侯爵府

樓主找到原因了嗎? 是否所有 更新都用了 數據?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

高德地圖用不少data
放下自在

侯爵府

回覆樓主:

我上次又係買左張返大6用, 整佢個制, 1日已用哂1G 嬲到噴火

男爵府

我買左張6激卡,係最後個日旅程有3激諗住慢慢用,點知係旅遊巴突然被人扯晒數據,唔洗1小時,卡就有電郵入,話就用晒數據,問當地人話有apps可扯別人數據,連密碼都可撞岩,妳話國內app幾恐怖。

翡翠宮

Super-Man 發表於 18-11-18 22:09
我上次又係買左張返大6用, 整佢個制, 1日已用哂1G 嬲到噴火

睇番當日每個apps用咗幾多流量,就知邊啲apps作怪

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ivan1023 發表於 18-11-18 22:16
我買左張6激卡,係最後個日旅程有3激諗住慢慢用,點知係旅遊巴突然被人扯晒數據,唔洗1小時,卡就有電郵入 ...

佢地d data已經好cheap, 咁都會搶人?又搶到?
放下自在

首頁

尾頁

跳至