一部23年日本u1,一萬六千元,冇証書是否合理價?

PINK2007
|
請各姊妹给意見,謝謝!
fanny4
|
check 下入面個號碼是否 U1先
SaBB
|
PINK2007 發表於 18-11-17 10:54
請各姊妹给意見,謝謝!

無証書、吾會買、掂知係吾係咩翻新琴
PINK2007
|
fanny4 發表於 18-11-17 11:07
check 下入面個號碼是否 U1先

系呀!(emoji)
PINK2007
|
SaBB 發表於 18-11-17 11:33

多謝意見
PINK2007
|
SaBB 發表於 18-11-17 11:33

有serial number check到年份!
Charlotte_mom
|
唔會買。無証書無單,都唔知幾多手有無好好保養
spikenard
|
23年 太舊 音質會變除非你唔太著重琴的聲,唔同牌子的琴出嚟的聲都有分別同紅酒1樣,有的偏玻璃聲,有的偏鋼鐵味的聲,有的係比較啞味的聲,有的係大媽講野的聲,外人聽唔覺有咩太大分別,但彈嗰個好鬼覺
ak1020
|
我老師成日話如果只是幾千蚊,買二手琴就無所謂,因衰咗都唔太肉赤,但如果成萬幾兩萬蚊,佢寧願俾多少少買部全新
wcpcelia    發表於 18-11-17 13:35
wawaliluk
|
請各姊妹给意見,謝謝!

有冇老師幫你去check琴?或者有相熟tune琴師亦可以。
PINK2007
|
ak1020 發表於 18-11-17 12:51
我老師成日話如果只是幾千蚊,買二手琴就無所謂,因衰咗都唔太肉赤,但如果成萬幾兩萬蚊,佢寧願俾多少少買 ...

hello!就系因為見到部3x年既二手kawaii
高身琴都7K,思前想後先想比多d$買部U1,朋友教鋼琴的,她告訴我'u1有保证,舊琴都仲好過依家大陸出既yamaha,佢話日本出有質量保証,我會找朋友一齊去看看,多謝大家意見!(emoji)
PINK2007
|
我老師成日話如果只是幾千蚊,買二手琴就無所謂,因衰咗都唔太肉赤,但如果成萬幾兩萬蚊,佢寧願俾多少少買 ...

都唔系小小,新u1要六萬!
kitbebe
|
23年好舊啦!! 唔會買
gracelam
|
PINK2007 發表於 18-11-17 13:23
都唔系小小,新u1要六萬!

佢嘅意思加多少少全新大6琴
BO_BO
|
PINK2007 發表於 18-11-17 13:21
高身琴都7K,思前想後先想比多d$買部U1,朋友教鋼琴的,她告訴我'u1 ...

日本產yamaha琴有一定保証,當年我个小朋友買左个10多年二手琴,當時老師幫手去试,結果用到而家女女巳上大學,仲keep 得好好、連調音師傅都話好。
Poyau
|
PINK2007 發表於 18-11-17 13:21
高身琴都7K,思前想後先想比多d$買部U1,朋友教鋼琴的,她告訴我'u1 ...

如果音色ok 可以考慮
23年琴即係95年產 有8x年産都咁上下價
bb560
|
請各姊妹给意見,謝謝!

可唔可以俾錢琴老師幫你試琴?其實聽得多,一彈就知⋯⋯

SaBB
|
PINK2007 發表於 18-11-17 11:42
有serial number check到年份!

翻新琴都有serial number 、琴倉好多翻新琴。
我朋友急賣左部10 年有證書既u1 出去才21k, 10 年u1 我見2 萬至2 萬5 到。
PINK2007
|
多謝大家意見,長知識!
chickenwing2006
|