香港出的屋仔牛奶定日本出不用放雪櫃都得的奶有益d?

braveshe
|
我買牛奶會看成份,日本出的奶有寫100%牛乳,好似幾好,奶味濃,不過保質期會多1-2個月。盒仔鮮奶就保質期短但奶味不會好濃,有d就唔係全部成份有奶。

大家多數買邊類多?邊個好d?謝謝

https://topick.hket.com/article/1534842/3.8牛奶的美味迷思?mtc=10016

https://topick.hket.com/article/1408027/牛奶飲品成分大解構%20%20%20%20%20%20高鈣低脂奶不是鮮奶?mtc=10016

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
babynetnet
|
我鍾意飲X記屋仔,唔鍾意日本嗰d,我反而覺得無咁好味……
占妹
|
braveshe 發表於 18-11-17 11:44
我買牛奶會看成份,日本出的奶有寫100%牛乳,好似幾好,奶味濃,不過保質期會多1-2個月。盒仔鮮奶就保質期 ...

不用雪的係貪方便攞出街需要時飲不怕變壞。我想成份係全牛奶就應該(emoji)(emoji)?
capricornbb
|
Good good good good.果隻
EstrellaDamm
|
我買牛奶會看成份,日本出的奶有寫100%牛乳,好似幾好,奶味濃,不過保質期會多1-2個月。盒仔鮮奶就保質期 ...

我都睇成分,只揀100%係奶冇其餘成分嗰啲。我主要都係買開之前唔使雪嗰啲超高溫消毒奶,一公升裝,自己同小朋友都會飲。多數買歐洲奶,如 Emmi, Fred & Chloe,仲有百X有隻白色盒嘅法國奶。要雪嗰啲間中飲下,就揀明治(泰國奶)。
wcpcelia    發表於 18-11-17 13:31
braveshe
|
babynetnet 發表於 18-11-17 11:47

好耐冇飲屋仔,唔記得咩味,下次我都買來飲下先^_^以前我飲屋仔係綠田源多
jannlly
|

不嬲全鮮奶先係全奶,
低脂、脫脂、加鈣先唔係全奶。
TMC3012
|
多數買屋企, 除非減價唔係好少買盒裝
李露眉
|
小朋友只飲維記鮮奶
babynetnet
|
braveshe 發表於 18-11-17 11:59

好耐冇飲屋仔,唔記得咩味,下次我都買來飲下先^_^以前我 ...

未聽過……
wan_sosin
|
飲屋仔鮮牛奶,紅色盒身嗰隻!
寧願脂肪高一些都唔飲唔係牛奶嘅奶,大把食物脂肪含量更高
shanhaha
|
babynetnet 發表於 18-11-17 11:47

我都覺
其實唔洗雪果d 日本定其他牌子都係一樣味....絕對唔同鮮奶既味....
Joant
|
其實係處理方法不同 一個係用超高溫消毒 一個係巴士德消毒
charlieXD
|
以前家政堂老師教
買奶要買放雪櫃既
因為好多寫新鮮無防腐劑
但其實都一定有

而唔使放雪櫃果d奶
佢既防腐劑比起要放雪櫃既更加係乘以100倍
wai4919
|
charlieXD 發表於 18-11-17 13:32
以前家政堂老師教
買奶要買放雪櫃既
因為好多寫新鮮無防腐劑

其實我都這樣想,但唔多覺那些有寫用什麼 防腐劑??
Poyau
|
揀100%鮮奶
小低子
|
以前家政堂老師教
買奶要買放雪櫃既
因為好多寫新鮮無防腐劑

應該5關防腐劑事,只係消毒方法5同
Amy1974
|

。。。
EstrellaDamm
|
以前家政堂老師教
買奶要買放雪櫃既
因為好多寫新鮮無防腐劑

要雪同唔使雪(巴士德vs超高溫)兩者只係消毒方法不同,並唔係落防腐劑。有落的話成分表一定會寫,否則畀人告到甩褲。
無話可說
|
自從飲左日本奶,已經無再買鮮奶,覺得奶味濃d