痔瘡爆發,好痛,點好?

mialee131229
|
而家先30w,懷孕前已有痔瘡,早兩日去完廁所後,痔瘡大爆發,腫到成粒提子咁,好痛,睇醫生只俾左藥膏搽好似無咩用。點好?
chaxxcha
|
mialee131229 發表於 18-11-17 13:51
而家先30w,懷孕前已有痔瘡,早兩日去完廁所後,痔瘡大爆發,腫到成粒提子咁,好痛,睇醫生只俾左藥膏搽好 ...

唯有迫自己飲多d水 食多d生果 等d便便吾好甘硬整痛自己
cookingbaby
|
我見我朋友又係痛得好犀利,但係都無咩辦法,為有多飲水,食多d水果蔬菜,不好食辣嘢。
hamsterma
|
mialee131229 發表於 18-11-17 13:51
而家先30w,懷孕前已有痔瘡,早兩日去完廁所後,痔瘡大爆發,腫到成粒提子咁,好痛,睇醫生只俾左藥膏搽好 ...

無辦法,只可以多飲水,食生果
Baby_Gena
|

我都懷孕時候都有類似問題,懷孕期間因太用力如廁搞到出血,無睇醫生,自己戒下口,例如:辛辣、油炸⋯⋯避免下。每朝飲一杯暖水,喺廁所專心坐10分鐘左右,去唔到由佢,唔好專登痾出嚟。便便後用純水可沖廁濕紙巾抹,用乾紙巾磨擦會仲痛。如情況許可,用水沖下屁股然後印乾,保持清潔。新鮮無花果對痔瘡有幫助。
haha748494
|
唯有令便便軟身D,飲多D水。
RubyYu07
|
chaxxcha 發表於 18-11-17 13:57
唯有迫自己飲多d水 食多d生果 等d便便吾好甘硬整痛自己

唔錯,唯有食多D生果,另外醫生開既藥都要堅持搽
mialee131229
|
Baby_Gena 發表於 18-11-18 03:01
我都懷孕時候都有類似問題,懷孕期間因太用力如廁搞到出血,無睇醫生,自己戒下口,例如:辛辣、油炸⋯⋯ ...

我想問問情況是會改善,定係我要痛到生?佢係唔消腫,好硬好痛啊!
Baby_Gena
|
mialee131229 發表於 18-11-18 17:31
我想問問情況是會改善,定係我要痛到生?佢係唔消腫,好硬好痛啊!

我情況有改善,唔迫佢,佢會慢慢消腫,痾便無咁痛,但都唔可以再用力直到你割咗,我生完之後第5日先有便便,果日用咗啲力痾即刻發返!
luffie
|
我個時都試過, 飲多D水, 食多D 蔬果會好, 去便便唔好好大力咁谷佢. 另外, 個時醫生開比我枝Anusol 痔瘡膏Keep住搽都有幫忙.