1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我要做媽媽 發表於 18-11-18 09:36
其實我覺得你咁樣既反應真係好正常,不過我覺得有時候,可以試下放鬆小小,可能你既小朋友比你想象中既堅強 ...

係嘅,您講得啱,佢跌倒受訪反而無咁驚

但早兩日某室內遊戲場,有位妹妹係係我仔身邊打噴嚏我仲會記得,細菌太強,所以都驚驚地

我地打左今年都有打流感針

大宅

凍奶茶少奶 發表於 18-11-19 14:11
唔覺得你太過緊張,只係做好基本衛生

佢地咁細,不宜食咁多藥,避開D病友好正常呀

多謝您呀,媽媽。
我其實好討厭有病的人唔帶口罩周圍咳
擰埋一面就無嘢啦咩,當然轉季喉乾咳唔計。

唔想自己兒子中到手足口病好正常
基本保護好,以免自己到時兒子生病內心自責

大宅

mrs.3845 發表於 18-11-19 19:05
補充: 打乞痴流鼻水當然要避!!
我只係話去街呀公園呀比佢玩多d

上次就係佢去完公園,第2日嘔吐十幾次
中左諾沃克,所以我自己有點心理陰影卦。
不過我每日都帶佢出去玩,希望佢愈大愈強壯

大宅

prettycutemama 發表於 18-11-20 01:50
上次就係佢去完公園,第2日嘔吐十幾次
中左諾沃克,所以我自己有點心理陰影卦。
不過我每日都帶佢出去玩, ...

加油 曬太陽都好好架。

男爵府

正常, 明知個小朋友病離遠D好正常,
明知小朋友病仲推埋佢哋一齊玩先唔正常

男爵府

回覆樓主:

緊張係正常,但都要提你唔可以太過避開細菌。小朋友抵抗力係要透過接觸細菌建立,俾小朋友生活在無菌環境都唔係好事。

申利:我自己兩個小朋友,人人都用乜q 物q 噴噴噴,我一枝都無用過。最多只係外面玩完,用濕紙巾抹下手。

珍珠宮

細佬仔真係要多點注意衛生,係好正常嘅。

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 prettycutemama 的帖子

唔好同保護, 要適當接觸下先有抗體嘛~ 另想問樓主你做咩工可帶小朋友返工呀?真心想搵

大宅

占妹 發表於 18-11-28 16:09
回覆 prettycutemama 的帖子

唔好同保護, 要適當接觸下先有抗體嘛~ 另想問樓主你做咩工可帶小朋友返工呀? ...

做左十幾年啦,坦白講份工唔係人人做到。有興趣先分享比您聽吧

大宅

長琦良美 發表於 18-11-21 16:25
緊張係正常,但都要提你唔可以太過避開細菌。小朋友抵抗力係要透過接觸細菌建立,俾小朋友生活在無菌環境都 ...

請問您小朋友幾大呢,仲會唔會放手,物件係咀裡面呢?

大宅

pinkochang 發表於 18-11-20 17:36
正常, 明知個小朋友病離遠D好正常,
明知小朋友病仲推埋佢哋一齊玩先唔正常 ...

多謝您

男爵府

prettycutemama 發表於 18-11-28 18:15
請問您小朋友幾大呢,仲會唔會放手,物件係咀裡面呢?

出牙仔會塞手仔入口,出牙時都因為咁有痾既情況,我地都無話好緊張,都係拉返佢手仔出嚟,要痾就由佢痾清,注意情況,飲多d 水,食少少益生菌幫佢。無嘔我地都介定為情況可接受。

我見好多緊張既家長,愈緊張只會愈易病。有朋友張到大人小朋友摸下野都要噴手,小朋友幼稚園都係成日病。

反而有朋友個小朋友都係早產,佢係放牧式養,小朋友會去公園玩、大自然摸泥土,總之自小好天然咁養,依家k1 都好健康,無話成日病。

大宅

做爸爸媽媽邊有指定model answer嫁,
你先係佢朝夕相處既人,一定無人比你更了解仔仔既情況 ~
而且仔仔好快就要返學,到時就會好自然跟左學校 / 大圍個套嫁啦 ~

複式洋房

我仔26個月,11個 時中過RSV,住院,
出街玩完要洗手同抹手,成日有消毒濕紙巾喺袋,避得就避啦,不過返咗N班之後就真係冇得避了,小病當賺了。

子爵府

樓主我好明白你呀!

我大仔都係早產兒,底子比較弱,所以細個時又係好容易病,越病得多我就越緊張,你講嘅嘢我都有做,有時我都唔想咁緊張,但係有咩頭暈身㷫,佢慘時我都好慘,通宵照顧小朋友真係好辛苦;所以就成日想佢哋少啲病,跟住又越緊張,循環不息。

其實我都相信污糟嘅人可能抵抗力越好,但係自己又做唔出囉!但係去到大自然我會比較放心佢哋自由玩,因為覚得大自然D菌同市區的不同,感覺市區的是病菌多,當然玩完都會清潔。

大宅

gilgil39 發表於 19-2-17 21:13
樓主我好明白你呀!

我大仔都係早產兒,底子比較弱,所以細個時又係好容易病,越病得多我就越緊張,你講嘅 ...

多謝支持,大家都加油,身體健康,快高長大

大宅

正常嘅,唔想個B病.....個B一病就等於一個星期冇覺好瞓,超辛苦

首頁

尾頁

跳至