乳糖不耐症?

smallfish0904
|
阿女7個多月,1,2個月已經係一飲奶粉就肚痾,
之後睇醫生,醫生介紹了A+無乳糖奶粉,
一食就無痾,一直食到依家,
依家A+隻無乳糖奶粉無貨,打去美贊臣都無得訂,
我以為大D無事,逼住轉返普通奶粉,
一飲又即痾,我請問媽媽有無食開邊種奶粉推介?
英華2018
|
smallfish0904 發表於 18-11-17 16:12
一食就無痾,一直食 ...

可以食豆奶,惠氏金裝愛兒素
|
回覆 英華2018 的帖子

係全線任何牌子都無無乳糖奶粉啊
請問豆奶粉營養會唔會唔一樣??
因為阿女最近又厭奶,飲得好少好少⋯
問到只有雅培豆奶粉

英華2018
|
smallfish0904 發表於 18-11-17 16:44

我仔都是乳糖不耐,是兒科醫生介紹的豆奶粉。很多药房都有卖,或者你試試其他无乳糖的奶粉
|

請問你買邊種豆奶粉?你仔肯唔肯飲啊?
bchuma
|
smallfish0904 發表於 18-11-17 16:12
一食就無痾,一直食 ...

每一個品牌都有無乳糖奶粉,你去藥房問問。
英華2018
|
smallfish0904 發表於 18-11-17 21:48

請問你買邊種豆奶粉?你仔肯唔肯飲啊?

我仔就是唔肯飲其他无乳糖的奶粉,才饮豆奶。惠氏金裝愛兒素豆奶,他才肯飲。
haha748494
|
BB仲會唔會肚屙?話姐再問下醫生意見。
|
就係一飲普通奶粉就肚痾啊豆奶粉好似好腥好難聞,唔肯飲啊
藥房會有嗎?我平時係萬寧個D買開的
selina_pps
|
我想問下你轉翻普通奶粉時。系一下子就轉食普通奶粉..定系溝住來轉架?

selina_pps
|
回覆 smallfish0904 的帖子

我想問下你轉翻普通奶粉時。系一下子就轉食普通奶粉..定系溝住來轉架?
sammiso
|
係唔係直接轉普通奶粉未適應到,試下再食一段時間睇睇。
faithgao
|
smallfish0904 發表於 18-11-19 14:29
就係一飲普通奶粉就肚痾啊豆奶粉好似好腥好難聞,唔肯飲啊
藥房會有嗎?我平時係萬寧個D買開的
...

萬寧有藥劑師嘅都有A11無乳糖賣
ice-lemon
|
我大仔都係咁,醫生介紹轉食惠氏低敏,so far 未試過斷貨
puilili
|
我B飲親護都係低乳糖, 轉左之後便便冇再酸酸叔叔, 問過可以飲到大, 都夠營養, 依幾日萬0做緊優惠我買定勁多! 2罐減300幾蚊, 好抵!