新手問玉器

minniemouse
|
請問是否A貨?ok嗎?應該值幾錢呀?想買。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
dorchiu
|
minniemouse 發表於 18-11-17 16:51
請問是否A貨?ok嗎?應該值幾錢呀?想買。

有點紫而帶彩,唔似A 貨。開幾多?
minniemouse
|
dorchiu 發表於 18-11-17 17:46
有點紫而帶彩,唔似A 貨。開幾多?

如果唔係A,就幾多錢都唔買啦
wcpcelia    發表於 18-11-18 10:05
lowerbbq1
|
就咁睇我唔會覺得唔係A貨。。。。但啖綠個色係有少少唔太自然,有可能係拋光粉上嘅色唻,要睇實物先知。
當佢係A貨天然無拋光粉上色先啦,哩隻鈪咁嘅種水成色都只係最多值一千幾百。
minniemouse
|
lowerbbq1 發表於 18-11-19 19:28
就咁睇我唔會覺得唔係A貨。。。。但啖綠個色係有少少唔太自然,有可能係拋光粉上嘅色唻,要睇實物先知。
當 ...

噢!好彩無買到!
wcpcelia    發表於 18-11-20 09:29
zyli
|
種粗,唔值得買
minniemouse
|
想買隻自己戴下,但又唔識,請問大金舖會有A 貨,仲有邊度可以買到?
lowerbbq1
|
回覆 minniemouse 的帖子

其實係咪A貨可以一出証書驗一驗就知。香港嘅話証書大概150左右。比得起錢嘅金舖就一定穩陣啲。。。但一定貴囉
zacandlucy
|
對呢隻好有興趣 大家覺得值幾銀

lowerbbq1
|
回覆 zacandlucy 的帖子

哩隻貴貴地。。。糯冰,貴在啖綠,圓條,都唔算幼。完美無紋嘅話我自己估4000-6000左右可以考慮,貴過6000我自己唔會買。因為識買嘅話7-8000已經有機會買到滿綠糯冰(當然隻綠無哩隻咁鮮咁靚)
zacandlucy
|
lowerbbq1 發表於 18-11-20 22:38

哩隻貴貴地。。。糯冰,貴在啖綠,圓條,都唔算幼。完美無紋嘅話我自己估4000-600 ...

我親戚幫襯開呢間 在廣州 開2-3 萬人仔
麥兜媽
|
zacandlucy 發表於 18-11-20 20:46
對呢隻好有興趣 大家覺得值幾銀

睇綠色呢段已經到冰種,如果係56+圈口,開兩三萬係正常,唔貴。
LIPSS
|
lowerbbq1 發表於 18-11-20 22:38

哩隻貴貴地。。。糯冰,貴在啖綠,圓條,都唔算幼。完美無紋嘅話我自己估4000-600 ...

你邊度買、6000我買
mic326
|

請問呢粒玉咀值幾錢?粒玉大約一截手指長少少,18k金圈有幾粒微細碎石