6歲小朋友超抗拒新姐姐,點算好?

Joy33
|
小朋友唔俾新姐姐掂,姐姐俾杯奶佢唔肯飲,要我地倒先飲。姐姐摸過啲嘢佢用紙巾清潔後先攞。姐姐一行近,佢就閃!現在要由我同老公和公公婆婆接返放學,姐姐送會喊!
問佢點解,話姐姐臭(我又唔覺),成日問姐姐幾時走,我唔鐘意佢。但我大女又冇呢個問題,婆婆話咁樣不如換工人,因為而家工人只負責做清潔,完全照顧唔到小朋友。唉呀!
kit2004
|
話明新姐姐,要比時間適應,你換個第二個米一樣新, 初初一定係甘,比d時間吧!
wcpcelia    發表於 18-11-18 10:07
birdbird
|
Joy33 發表於 18-11-17 16:57
小朋友唔俾新姐姐掂,姐姐俾杯奶佢唔肯飲,要我地倒先飲。姐姐摸過啲嘢佢用紙巾清潔後先攞。姐姐一行近,佢 ...

首先, 你要調查工人姐姐有冇曾經對你6歲的仔有什麼傷害性事情發生? 如確定冇, 你要比個仔知道邊個才係話事人及佢根本冇得揀。

你地ㄧ家比少爺有 工人姐姐以外的選擇, 仲點可能改變個小朋友接受工人姐姐??
Joy33
|
多謝意見,會俾多啲時間試下。可能姐姐係海外印,唔係好識講,我小朋友覺得溝通唔到,因為我都要用translate app.初初日日帶錯食物返學校。而婆婆(他們住附近)因為見到有次放學,見到我仔唔拖姐姐隻手,自己一支箭去過馬路,話咁危險(其實已訓話),但婆婆就好緊張話出意外點算,然後就主動接放學。姐姐係比較靜的人,唔會好主動,除了每日問小朋友帶乜嘢返學食,就晤會同小朋友有其他互動。
MimiChun
|

回覆 Joy33 的帖子

小朋友好敏感的,我之前的印姐都在我同老公面前cover up得非常好,我們返工早出晚歸,一年後才真正smell 到她的臭體味及腳臭。

原來,她在我們回家前才沖涼及換衫,一出汗又抹身用香體液同換衫。小朋友講,同他們一齊時,不會換衫不洗腳,嘩,送返學放學就好臭了,小朋友叫她換衫,她就扮喊,我的仔女不會用她掂過的野,一定要用濕紙巾抹過才得,唉!好彩送走了印姐,把她用過所有野都掉了,太難頂。可是,細仔就成日要用濕紙巾抹野,救命!

lily-of-valley
|
海外印? 可能真係好污糟, 因我以前件6日仙印, 唔沖涼洗頭唔換底衫褲襪。 踎係厨房一隻手攞公仔麵食, 另一隻手抓私人地帶妹妹痕。 我叫佢洗手佢話未食完。

又可能佢去完大, 唔用廁紙, 用手抹, 抹完洗pet pet而又洗唔乾淨。 你仔話佢臭係真架。我6日掃把。

另外一個偷野印siti, 佢M時成身血腥味, 成屋都係。 而拜神時又似鬼上身好恐怖, 小朋友驚唔出奇。
1010k
|
回覆 lily-of-valley 的帖子

污糟得好恐怖啊.啊...
Joy33
|
MimiChun 發表於 18-11-18 00:45

小朋友好敏感的,我之前的印姐都在我同老公面前cover up得非常好,我們返工早出晚歸, ...

我小朋友初初冇咁抗拒,過左2-3個星期之後,姐姐做乜都唔順眼。其實姐姐反而初初麻煩架,來左一星期手痛,要入院,喊住又話返印尼。之後agent 同佢阿嫂(係HK做左10年)安慰佢話慢慢就會習慣。現在姐姐穏定左,做嘢ok,煮飯唔叻,不太主動,好似一個唔講嘢的robot 係屋企。因為廣東話唔叻,有時佢啲講嘢聲氣會好誇張講「唉呀」、「哦⋯⋯」,「冇」的發音係「mo」。呢樣我仔成日話工人笑佢「矮」(「唉呀」),我亦每天要解釋,姐姐唔係咁嘅意思。我要返工(好忙個隻),放工又要跟功課,仲要處理佢地對姐姐嘅compliant,真是好累!
|
1010k 發表於 18-11-18 03:58
回覆 lily-of-valley 的帖子

污糟得好恐怖啊.啊...
鞋, 妹妹痕, 抓妹妹。
Joy33
|
lily-of-valley 發表於 18-11-18 01:49
海外印? 可能真係好污糟, 因我以前件6日仙印, 唔沖涼洗頭唔換底衫褲襪。 踎係厨房一隻手攞公仔麵食, 另 ...

咁又dirty得好恐怖!我個姐姐算乾淨,成日打掃,因為唔需要講嘢。其實由一早至下午4-5點都冇人,佢都好free,話咗佢,佢嘅工作唔只清潔,仲有其他,太太先生已幫她好多。但我知性格好難改!
|
Joy33 發表於 18-11-18 10:00
咁又dirty得好恐怖!我個姐姐算乾淨,成日打掃,因為唔需要講嘢。其實由一早至下午4-5點都冇人,佢都好fre ...
幾好做呀, 無人看實。 你tum 吓仔仔睇吓有無發現?

可能我2個印都污糟, 而佢地行為詭異古怪, 鬧死都用bun.
Poyau
|
事出必有因 試吓問小朋友講具體啲

「姐姐俾杯奶佢唔肯飲」
⇒可能姐姐斟過變壞嘅奶

「姐姐摸過啲嘢佢用紙巾清潔後先攞」
⇒可能見過姐姐污糟嘢
Joy33
|
Poyau 發表於 18-11-19 03:17
事出必有因 試吓問小朋友講具體啲

「姐姐俾杯奶佢唔肯飲」

有問過,佢話姐姐隻手好sticky,我諗可能手汗多。And 話佢腳板好dirty,已經叫姐姐著拖鞋,但成日都唔著!

因為阿仔仲飲奶粉,而家係姐姐開奶,我攞俾佢飲就肯飲,但一直係咁好煩呀!

另外佢地(連大女)都好嫌悪姐姐啲聲氣,大女昨天同我講,其實姐姐好心幫佢執嘢,但大女話唔使,姐姐聴晤明,大女再做手勢加講(No),姐姐就不斷發出(呀吓...唉呀.....No 呀.......呀(短音)我女真係咁形容俾我聽。但又繼續執大女啲嘢。最後大女話等佢執完,自己再執一次。
Poyau
|
Joy33 發表於 18-11-19 08:59
有問過,佢話姐姐隻手好sticky,我諗可能手汗多。And 話佢腳板好dirty,已經叫姐姐著拖鞋,但成日都唔著!

...

小朋友一般喜歡乾淨
可能接受唔到姐姐衛生程度
SophiaYeung
|
我囝6歲都是唔鍾意新菲工人, 每天早上都是我送囝搭校車
Joy33
|
SophiaYeung 發表於 18-11-19 19:43
我囝6歲都是唔鍾意新菲工人, 每天早上都是我送囝搭校車

咁你囝囝有乜原因唔鐘意姐姐?
cutie_sheep
|
Joy33 發表於 18-11-19 08:59

...

建議換咗個工人,小朋友溝通唔到好麻煩,除非你的工作要求是不用照顧小朋友
SophiaYeung
|

我囝話掛住以前個工人, 他唔准新工人姐姐入房及接觸他的東西包括衣服及食物