自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

盧大力 發表於 18-11-17 19:19
請問咁樣有幾厚面皮呀, 我覺得呢個心態, 真係令人覺得心寒同可恥, 就好似黃子華講咁「 香港人鍾意睇人 ...

希望被人侮辱嗰位客人, 返屋企同屋企人講, 等啲屋企人幫佢 返去舖頭話下個sales都好。 唔好以為人哋好好蝦。

珍珠宮

盧大力 發表於 18-11-17 19:14

買家究竟係咩人種, 同 sales冇禮貌 絕對冇關係, 定係你覺 ...

你係咪有妄想症?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我自己唔會講價,,啱就買,,嫌貴咪唔買。不過個sales又唔洗咁串咀既,,人地都係問吓啫,,咁樣回應好冇禮貌

珍珠宮

回覆樓主:

雖然講價好老土,但個sales甘回人的確有問題,我係老闆的話實會話下佢

公爵府

回覆樓主:

佢兩個都無問題,一個想減一個唔減,但唔知笑點同議點係邊。

珍珠宮

間店係咩店?女人街果啲海鮮價的店定係超市之類明碼實價嘅店

大宅

其實唔理大細鋪,我覺得個職員欠份貼心。
有D人可能習慣講價,我見過幾次係鋪有人禁問,個職員答無優惠做緊或者講買2/3件有咩折。

子爵府

BGCOME08 發表於 18-11-17 17:54
咁佢又唔洗咁講嘢,直接話冇價講就得啦。

但有好多人真係駁鬧,二三十蚊嘢都問可唔可以平,仲要係尊貴嘅香 ...

超市/連鎖店久不久都有優惠,幾十蚊都會講價,百幾蚊點解唔講得?

公爵府

Teresa 發表於 18-11-17 18:59
我遇到嘅唔係強國人,係我99。佢去永安買嘢,去商場舖要人哋平啲比佢,我真係好想搵個窿lay
...

我識人都係咁,同佢去親邊買嘢,第一句就問有冇得平?無論件貨係100蚊,定10蚊,佢都要問一問,講一講平D啦,先安樂。唔啱可以唔買吖,仲乜要where爛面講價啫?試過俾人串,叫佢唔好阻住做生意,佢又笑笑囗話:問吓啫。

佢唔係同一問舖講價,但入親舖買嘢都係咁講價,唔知佢呢D性格算唔算叫慣性講價呢?

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

算死草 發表於 18-11-17 19:36
超市/連鎖店久不久都有優惠,幾十蚊都會講價,百幾蚊點解唔講得?

你鐘意講咪講囉,性格不同。我永遠唔會講價的,唔啱價就算,啱就買。

翡翠宮

回覆樓主:

呢個sale咁無禮貌,我一定唔會幫襯

大宅

kawai呢 發表於 18-11-17 17:44
啱啱聽到個sales 話個客:
S: 咩話?大聲D我聽唔清楚
客: 可唔可以平D?

超冇禮貌。做sales做到咁咪做啦!一D都唔覺得好笑

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

bdrescue 發表於 18-11-17 17:59
慣性講價其實幾無禮貌, 無禮貌對無禮貌, 打個和啫

講價無禮貌?細個跟長輩買野好常見。頂多咪話依家唔興。
我薄皮唔講價,只會問價,可能都算無禮貌,因為問左唔買。

珍珠宮

其實有乜好笑

大宅

盧大力 發表於 18-11-17 19:19
請問咁樣有幾厚面皮呀, 我覺得呢個心態, 真係令人覺得心寒同可恥, 就好似黃子華講咁「 香港人鍾意睇人 ...

呢位人兄!好老實!每人對同一件事嘅睇法都唔一定一樣,我個人認為,面係人比, 架係自招嘅,好明顯地個sales叫你大聲D講多次,唔係真係聽唔到,而係比意識你唔好講價,最估唔到佢真係大聲講多次,當時我真係覺得佢好攪笑!完全唔係因為佢咩邊度人嘅關係,純碎覺得>嘩!你真係講wo,係果下!

大宅

盧大力 發表於 18-11-17 19:39
原來喺樓主都係 sales 以佢嘅角度, 問咗價錢唔買 就係cheap精, 我好有理由相信 文中個sales好大機會就係 ...
好耐之前la ,點解唔post我轉左行做地產呢?

伯爵府

kawai呢 發表於 18-11-17 17:44
啱啱聽到個sales 話個客:
S: 咩話?大聲D我聽唔清楚
客: 可唔可以平D?

我們單一去睇個sales 好衰

但今時今日煩客太太太太太多。
绝对理解佢咁既串度

禁止訪問

禁止訪問

首頁
34567...12