咁都講得出口,認真爆……

盧大力
|
bdrescue 發表於 18-11-17 17:59
慣性講價其實幾無禮貌, 無禮貌對無禮貌, 打個和啫

仲有咩叫 慣性講價? 難道呢個客人, 每一日都去同一間鋪頭, 向同一個售貨員 講價, 我覺得咁樣 先至係慣性講㗎, 但係個售貨員問佢「 啱啱落嚟未慣呀」 好明顯根本就係唔識佢, 請問 如何慣性講價, 其實你會唔會就係嗰個sales
盧大力
|
chanseenine 發表於 18-11-17 18:03
笑點係邊?

樓主個心係黑色嘅, 所以佢先覺得好笑
Mnbvcxdsa    發表於 18-11-18 08:20
bdrescue
|
盧大力 發表於 18-11-17 18:01
請問講價有幾冇禮貌? 因為佢係內地人, 而你咁樣屈佢冇禮貌, 如果你講呢句說話, 係朋你自己良心講出嚟 ...

內咩地人, 我講緊慣性講價的人, 你識唔識字, 慣性講價的人有分人種的嗎?
盧大力
|
bdrescue 發表於 18-11-17 18:05
內咩地人, 我講緊慣性講價的人, 你識唔識字, 慣性講價的人有分人種的嗎?
...

咁今次聽你用你眼, 去睇下我啲文字, 再思考下 我講啲咩, 仲有 我有第二個留言就係問呢樣嘢, 你唔需要咁衝動咁問我識唔識字, 你用你個腦思考下究竟咩係慣性講㗎

仲有咩叫 慣性講價? 難道呢個客人, 每一日都去同一間鋪頭, 向同一個售貨員 講價, 我覺得咁樣 先至係慣性講㗎, 但係個售貨員問佢「 啱啱落嚟未慣呀」 好明顯根本就係唔識佢, 請問 如何慣性講價, 其實你會唔會就係嗰個sales
cnicky
|
我怕醜,所以唔敢講價。但好多舖頭仔,因唔係公價,就可能會抬高價,我覺得問下有無得減無妨呀!又無逼你一定要減,有幾討厭呢?
盧大力
|
...

如果個sales唔識嗰個人, 請問點知佢係 慣性講價, 呢度有十個人 有八個人 都話個sales先唔啱, 而你 反而講嗰客啱, 好明顯你就係嗰啲臭串sales, 而且呢啲說話 亦都係你慣性講嘅, 所以覺得絕對冇問題, 咁都可以講係慣性臭串
milktealai
|
好冇禮貌
BarbaraX    發表於 18-11-17 18:17
rex13
|
kawai呢 發表於 18-11-17 17:44
啱啱聽到個sales 話個客:
S: 咩話?大聲D我聽唔清楚
客: 可唔可以平D?

sales,應該覺得自己好型⋯
chanseenine
|
...

點為之慣性?講價其實都係人之常情,唔得講聲唔得咪算囉。做買賣既,合價既一定出貨,大家雙贏咪最好囉
(Samantha)
|
koalachan2002 發表於 18-11-17 17:49
我會即走

X2
李斯特
|
細鋪有時係會減少少價比客,當然也要睇老闆或sales情啦。所以唔減咪算囉,可必……呢,咁做等如趕客。
盧大力
|
rex13 發表於 18-11-17 18:12
sales,應該覺得自己好型⋯

其實如果冇得講價, 可以貼鐵價不二, 就算唔搭佢都可用手指指畀佢睇, 咁樣講真係好侮辱人
盧大力
|
chanseenine 發表於 18-11-17 18:13
點為之慣性?講價其實都係人之常情,唔得講聲唔得咪算囉。做買賣既,合價既一定出貨,大家雙贏咪最好囉:fo ...

我都係問佢咩叫做慣性講價, 佢而家唔夠膽答,
Ashleycorina
|
Angelice-BeBe 發表於 18-11-17 17:56
講價可能好老土
但個店員態度都幾差下

X2
docomo
|
其實而家仲有冇得講價?(我指大6),之前陪朋友行羅湖城,佢想買cushion套, 入左一間問價,咁個店員講左幾錢,我朋友就話貴,又使果招扮走,我記得以前一走,個店員就會叫番你,平比你,根本就係一個遊戲,點知今次叫都唔叫,由得我哋走,之後試過幾間都係咁,我叫朋友算把啦,可能佢哋而家唔憂做啦
盧大力
|
...

已經有兩個人問你, 咩叫慣性講價, 係咪唔夠膽答呀
kakachopper
|
一啲都唔好笑, 我好唔鍾意強國人, 但呢單淨係覺得個sale好無禮貌
啲人係咪都講價確實老土兼煩厭, 不過亦唔需要假定人哋喺上面落嚟, 仲要咁串
LOVEJELLY
|
唔覺得好笑,只覺得佢無禮貌,特登令人難堪!
Mnbvcxdsa    發表於 18-11-18 08:23
wastewater
|
最憎呢D sales
盧大力
|
kakachopper 發表於 18-11-17 18:19
一啲都唔好笑, 我好唔鍾意強國人, 但呢單淨係覺得個sale好無禮貌
啲人係咪都講價確實老土兼煩厭, 不過亦唔 ...

其實我都好唔鍾意內地人一D既行為, 但係大今次個sales直頭離譜, 樓主因為佢係內地人而覺得好笑, 我覺得好心寒