自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

支持
條路唔易行的,加油

熱狗媽    發表於 18-11-18 09:39

公爵府

cbeyond 發表於 18-11-18 09:08
咁就好 , keep住睇一排中醫先
腳仲痕&乾嗎?多做補濕, 密d搽野
而家對腳係咖啡色,似比人家暴。乾到暴裂但唔會出血。

我星期一開始MW(moisture withdrawal), 呢個都係戒類固醇一個option, 就係咩野保濕/lotion都唔搽,相信皮膚有自癒力。

珊瑚宮

熱狗媽 發表於 18-11-18 09:13
而家對腳係咖啡色,似比人家暴。乾到暴裂但唔會出血。

我星期一開始MW(moisture withdrawal), 呢個都係戒 ...

天氣轉涼, 一般人都要保濕, JM應該要做, 天氣/外來環境都會影響皮膚自癒力。
去藥房買支甘油, 加蒸餾水薄薄搽皮膚, 甘油係細分子, 能滲入皮膚補濕, 之後搽番隻品質好的植物油, 係鎖水。
2樣都係天然, 無香料,唔會剌激皮膚。
天氣乾, 問吓中醫, 邊類潤燥食物/藥材食得, 好似玉竹。係淘寶買隻養生杯, 係公司多煮d來飲/食。
係中國人養生, 跟季節轉食,其實有無病都啱的。

公爵府

cbeyond 發表於 18-11-18 09:30
天氣轉涼, 一般人都要保濕, JM應該要做, 天氣/外來環境都會影響皮膚自癒力。
去藥房買支甘油, 加蒸餾水薄 ...
好的。呢段期間我都買左好多cream, 不過係唔吸收嘅。正常搽左皮膚會吸收,我係搽左之後,隔一陣好痕又抓,抓到之前搽左嘅cream, 凝結左係表面。

完全唔搽lotion聽落好辛苦,頭幾日係,但慢慢就習慣了。今日有一d患處望落好d。

之前係雙腿同大脾勁爆流水,今日到手臂,總之所有曾經搽過類固醇膏嘅地方,都不能避免。而且唔代表無搽嘅地方會無影響。

珊瑚宮

熱狗媽 發表於 18-11-18 09:38
好的。呢段期間我都買左好多cream, 不過係唔吸收嘅。正常搽左皮膚會吸收,我係搽左之後,隔一陣好痕又抓, ...

皮膚乾, 好易會痕, 你咪會自然用手抓。
cream分子大咪只係停留皮膚表面, 入唔到皮膚, 所以只有鎖水功能, 但唔夠水, 鎖來無用處。
JM你會唔會想試用油, 分子細的油吸收好快,入到皮膚 , 我可以寄小量俾你試吓。
啱用, 先去買, 否則, 唔好晒錢。
唔需要俾番錢我, 行過慈善箱捐番20蚊, 當幫自己積點福緣。

男爵府

你聽吓cbeyond 講,試吓去個方法!
一直知你經歷好多,都唔想你白花錢!
你說上網睇那女孩,是否做化粧師那個?

公爵府

issactmaria 發表於 18-11-18 09:55
你說上網睇那女孩,是否做化粧師那 ...

我之前係YouTube睇到有個女仔好似叫dottie hiddie. 佢個情況有85%同我一樣

我知道你講做化妝果個女仔,我有睇過佢訪問

公爵府

issactmaria 發表於 18-11-18 09:55
你說上網睇那女孩,是否做化粧師那 ...
其實成個過程洗得最多錢,係睇醫生,特別係西醫皮膚專科,次次都1500+

我用左成萬幾蚊都醫唔好

男爵府

回歸自然,用最簡單最天然方法是最好的!

珊瑚宮

熱狗媽 發表於 18-11-18 10:13
其實成個過程洗得最多錢,係睇醫生,特別係西醫皮膚專科,次次都1500+

我用左成萬幾蚊都醫唔好

我信有醫緣, 當你遇到對的, 就會康復。
我自己唔係濕疹, 亦曾試過大病, 去到醫院睇我的係高級醫生, 顧問醫生, 但醫我唔好。
好偶然我遇到了位好醫生, 我好了。
呢d咪緣份, 福緣, JM的好快會來到, 加油

侯爵府

真心覺得樓主好好,打咁多嘢都係想將自己嘅經驗用嚟勸戒其他人。
希望樓主d濕疹可以早日好返。

禁止訪問

公爵府

choco0608 發表於 18-11-18 11:37
請問食魚油丸有咩好處
聽講對皮膚發炎有改善

公爵府

nyfng 發表於 18-11-18 11:17
真心覺得樓主好好,打咁多嘢都係想將自己嘅經驗用嚟勸戒其他人。
希望樓主d濕疹可以早日好返。
...

多謝啦。

開post係想講,我之前都唔知道自由所受嘅,係類固醇比我,遠多於濕疹。

我明白香港人係急,但係如果唔係勁嚴重,有皮膚病(濕疹都係皮膚病一種),最好搵中醫。我唔反對人地用類固醇,但我自己經過呢次,唔會再用。後生果陣起親風癩,我都一定搽類固醇。我自己都係貪靚C9, 正常如果無事,今日咁嘅天氣,我早已經著左短褲。

希望大家留意吓,當發覺無論點搽類固醇,都不斷翻發,或者好番同翻發次數之間距離越來越密/近,咁就要考慮吓係咪仲需要繼續用類固醇去治療。

珊瑚宮

choco0608 發表於 18-11-18 11:37
請問食魚油丸有咩好處

魚油丸omega 3抗炎, omega 6引發炎症, 所以要選擇食物。
現代人吸收omega 6 過多, 易引發炎症。

熱狗媽    發表於 18-11-18 17:05
熱狗媽    發表於 18-11-18 16:57

公爵府

同埋,醫生只會話搽類固醇膏,皮會變薄,但係有無限影響,佢係無講比病人 知道,又或者醫生自己本身都唔相信因為搽類固醇,而患上紅皮症。

好多時大家話濕疹番發,真係要睇吓,到底自己係類固醇反彈,定真係濕疹番發啦。

禁止訪問

公爵府

Huihuiiuh 發表於 18-11-20 19:00
就咁睇你分享都覺得陰公,你會唔會試吓中大濕敏清?我有個濕疹同事話OK個喎 ...
謝謝你。

我都係入左個群組,見到自己而家同好多戒類嘅病人,一樣每日重複爛、紅腫痕、出水、甩皮

我有睇緊中醫,但係而家係類固醇對我影響,要自己排出,無其他藥物可以輔助

我d朋友有d話我係牛皮癬、紅斑狼瘡。我知道自己係中左類固醇毒。

其實台灣、日本、歐美都有好多戒類固醇個案。真心希望大家有時間,search 吓 tropical steroid withdrawal.

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

Telegram?

首頁

尾頁

跳至