自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

由day 1開始你地就唔應該比個女仔進註,搞到今日如斯田地,唔多唔少係你地縱容。
個女仔亦唔啱,自己只係人地女朋友仲不分莊閒,女仔之家,未做人老婆就周圍住人屋企,呢D女仔比人睇唔起係抵死。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sasa@uk 發表於 18-11-17 22:05
Me too, 樓主唧牙膏咁講野,好難明

而家好多人都係咁講嘢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問下自己,喺亞媽心目中你重要啲定個你細佬重要啲,
你趕走你細佬女友即係等於趕走你細佬,因為到時實反面,
你媽無左個仔會唔會怨你一世?
你細佬同女友衰格,但你媽一直無開口趕佢地走,
仲比埋主人房佢地,其實一直就係默許,
有能力嘅,自己搬出去啦

珍珠宮

請問邊個係屋主?最緊要有冇佢個名喺裏面,如果似係你媽媽,其實可以趕佢地走。

重有記得叫你媽媽立遺囑

不過小心你細佬同佢女朋友搞事。

侯爵府

其實係你想趕個女人走定係你阿媽想,從頭到尾我淨係覺得係你想,唔係你阿媽想,因為要住到主人房都要你阿媽肯讓步先得嫁,好明顯你阿媽就係就哂個仔,個仔大哂個隻啦

我勸你慳返啖氣好過,自己諗方法搬走好過,咪到時你搞咁多野,你阿媽轉返槍頭黎話你點解你要咁衰格趕走個細佬(我就係試過咁)

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

jojochanchan 發表於 18-11-17 23:21
我會同我阿媽攤牌囉,如果唔趕走個女仔,我就會搬出去,亦唔會再俾家用,反正你阿媽重男輕女乜都留曬俾細佬 ...

香港地住真係大問題,當樓主比5千大元做家用,搬出去自己住都攪唔掂,我係奇怪d女住人屋企對住男友屋企人都咁串,佢真係以為男人永遠都咁愛佢,無佢唔會有第二條女?

男爵府

回覆樓主:

你呀媽都唔理,你理咩

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

介紹第二個好女仔俾你細佬識,你細佬即刻踢走呢個,或者介紹第二個靚仔俾呢個女仔識,咁到時一係女仔自己走,一係被發現一腳踏兩船,咁你細佬自然會飛左佢

水晶宮

tsumtsum09 發表於 18-11-17 21:09
回覆 mario_888 的帖子

即係話我細佬識左個女仔 進註埋主人房 細佬話係阿媽妹樂意比間房佢地,前身係爸媽 ...

咁冇禮貌,佢邊位呀!趁佢唔喺屋企,掉晒佢啲野出街兼換鎖啦!

男爵府

2018復活節勳章

睇得好辛苦

珍珠宮

tsumtsum09 發表於 18-11-18 00:08
回覆 teaspoon 的帖子

其實唔會同弟做番家人但諗緊有咩方法可以要佢地走

9成9吹大啦! 怕比人睇少咋!

我細佬以前又係帶埋條女返嚟住。不過都有禮貌嘅! 家庭背景複雜嘅! 咪聽佢老吹, 23歲正經女仔, 屋企小康有教養, 佢屋企人會比佢無名無份住人地屋企? 正常家庭早就上門㩒鐘揾女啦!
屋企有個錢, 有自己一間房會咁屈就同你地迫? 除非你細佬係鑽石王老五, 條女要廿四小時住佢怕人撬左。

佢家姐阿哥有生意, 見個妹冇嘢做都會叫佢幫手啦! 一係佢家境就唔係佢咁講, 二就係同屋企關係差!

係屋企食好住好, 點會去人屋企寄人籬下?

我又係有個咁廢嘅亞媽, 四個字: 自求多福! 我亞媽宜家係扮良母掘我比家用, 我憎佢憎到嘔, 永遠有佢自己利益同我對佢隻孫先會攬住我!

公爵府

gion 發表於 18-11-18 07:38
由day 1開始你地就唔應該比個女仔進註,搞到今日如斯田地,唔多唔少係你地縱容。
個女仔亦唔啱,自己只係人 ...

搵換鎖佬換鎖,扔返佢d野出街 佢點對你地,你地點對佢,佢話你地時,你地話返佢,當初佢都係咁對你地,仲有間屋冇佢問,叫佢即刻搬走,最好帶埋細佬一齊搬,佢放廁所d野,得閒幫佢唧咁d去廁所,飯唔好煮佢2個,由得佢哋飲水飽,睇下佢頂得幾耐,最好叫埋女仔屋企黎睇下個女幾有大志,霸住老人家公屋間房
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

開心吸收勳章

你亞媽都唔出聲,其實你都無野好做

你唔鍾意同佢地同屋共住就唯有自己搬走....

當初你媽媽連主人房都讓俾你細佬就知你媽媽幾咁縱你細佬!!!

唔好曬氣

子爵府

啱啱幫家人填綠表, 係要所有住戶簽名先可以交表, 所以如果細佬係住戶之一, 唔可以未得佢同意入表申請綠表買居屋或綠置居.

[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

大宅

同你阿媽傾囉,佢先係屋主。佢唔出聲咁都做唔到野,你上黎都係呻倒不如直接同家人講吧。

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

tsumtsum09 發表於 18-11-17 21:05
回覆 瑤瑤~ 的帖子

得阿媽 佢唔出聲唔想生事但佢都唔中意條女

阿媽唔出聲,好難搞!一係趁佢地出街,掉晒d嘢出門口,再換鎖!不過可能你媽會心軟

侯爵府

tsumtsum09 發表於 18-11-17 21:09
回覆 mario_888 的帖子

即係話我細佬識左個女仔 進註埋主人房 細佬話係阿媽妹樂意比間房佢地,前身係爸媽 ...

咁咪同返佢講,你细佬唔係度叫佢都唔好係度
間屋係邊供/買?
現今社會都唔一定將d 遺產比晒仔
好多時都係仔女平分

第時我d 仔女就係咁

琥珀宮

tsumtsum09 發表於 18-11-17 20:24
想問下住公屋
主人房比左佢地兩個
嗌交 信女仔最大聲拍枱

搵日襯佢地出晒門口換大門鎖

男爵府