自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

charlton.leung 發表於 18-11-18 12:46
我下排仲有五隻乳齒,如果下排都箍有機會令下排既乳齒脫落,所以當時牙醫建議我只箍上排,價錢是一半,三年 ...

請問哪位牙醫?

水晶宮

回覆樓主:

牙有上下左右, 講求對秤才會美觀。
我仔只係上排牙生得唔齊, cool 傳統的要上下各剝2隻牙 (就是為咗上下左右對秤).
後來睇適隱美醫生, 雖然不用我仔剝牙, 但仍要我仔上下棚牙一齊戴牙cool.

男爵府

hellomiki 發表於 18-11-18 11:51
兩隻? 只落兩粒釘係2隻牙上面嗎?箍完了?

快箍完了,箍4個月

珍珠宮

jj213 發表於 18-11-18 17:08
快箍完了,箍4個月

好快喎! 牙齒輕微歪吧?

大宅

jj213 發表於 18-11-18 17:08
快箍完了,箍4個月

請問cool 兩隻係咩價錢同埋可以的話請問係咩醫生
我小朋友都係門牙唔齊
唔想佢cool 晒咁多隻咁辛苦
謝謝

伯爵府

hellomiki 發表於 18-11-18 10:28
我都唔識,去睇一個箍牙牙醫佢話我女可以只cool一排,所以上嚟問下有無人試過箍一排而非兩排 ,唔知箍一排 ...

甘。。可能每人個案不同了,牙E經過精心計算下(咬合位置),。如cool完一排后咬合正常,甘當然冇所謂(仲平D)。。我朋友剛Cool完隱形(上有假哨,上惡有D凸),上棚糸入左了,但糸咬合位(大牙位)留空了(咬5爛食物),E+要再cool過(用鋼)。。所以,,,$5系前提(cool牙預左比$),問多幾個(專cool)牙E先吧~~

男爵府

hellomiki 發表於 18-11-17 21:08
下面d牙生得ok,係上面唔得(見好多人都是衰上面) ,價錢係米平一半咁收費呢?
...

應該就唔得啦,因為如果你淨箍上面,下面D牙冇箍,因為由於上下牙齒咬合位關係,所以有機會亦都變咗唔對稱,所以箍牙一般都要上下一齊箍。

男爵府

hellomiki 發表於 18-11-18 17:10
好快喎! 牙齒輕微歪吧?

倒及

珍珠宮

MIRACLESUN 發表於 18-11-18 17:40
應該就唔得啦,因為如果你淨箍上面,下面D牙冇箍,因為由於上下牙齒咬合位關係,所以有機會亦都變咗唔對稱 ...

都幾多人話唔得只箍一排,但個專科箍牙醫生話我女情況得,話唔多人可以只箍一排 ,聽你哋話咬合問題,我下次問問先

wcpcelia    發表於 18-11-18 19:27

子爵府

yoyo1991 發表於 18-11-18 17:14
請問cool 兩隻係咩價錢同埋可以的話請問係咩醫生
我小朋友都係門牙唔齊
唔想佢cool 晒咁多隻咁辛苦
我也想知,thx

男爵府

hellomiki 發表於 18-11-18 17:54
都幾多人話唔得只箍一排,但個專科箍牙醫生話我女情況得,話唔多人可以只箍一排 ,聽你哋話咬合問題,我下 ...

係睇情況, 不妨睇多兩個矯齒專科醫生攞意見

禁止訪問

珍珠宮

tungking 發表於 18-11-18 08:38
吾係一定上下一齊cool?要不然咬合角度位有機會移位了,咪咬吾到食物?
...

我吾明你指嘅「咬合角度位有機會移位」係咩意思,我N年前因上排吾夠位,生左隻嚴重爆牙,私家醫生建議只cool上排,cool完咁多年,咬嘢食嘢完全無問題

珍珠宮

sandymama101 發表於 18-11-19 00:55
好少聽有人只箍上/下排...可能都係睇醫生肯唔肯咁做..

我都是咁諗

珍珠宮

kavenzou 發表於 18-11-19 04:53
我吾明你指嘅「咬合角度位有機會移位」係咩意思,我N年前因上排吾夠位,生左隻嚴重爆牙,私家醫生建議只co ...

其實我都唔明咬合嘅意思,聽完你個case原來都可以只箍一排而成功無問題,希望我女都成功啦,箍一排好像無咁辛苦 請問你搵邊個醫生箍? 箍左幾耐?thx!

大宅

jj213 發表於 18-11-18 21:26
係睇情況, 不妨睇多兩個矯齒專科醫生攞意見

想問問你帶小朋友去邊到睇?
謝謝

男爵府

你不如只箍一隻或者兩隻,仲平呀。

珍珠宮

hellomiki 發表於 18-11-19 07:44
其實我都唔明咬合嘅意思,聽完你個case原來都可以只箍一排而成功無問題,希望我女都成功啦,箍一排好像無 ...

可能成廿幾年前嘅事啦
我都吾記係高小定初中cool啦
只記得個醫生係中環

伯爵府

hellomiki 發表於 18-11-19 07:44
其實我都唔明咬合嘅意思,聽完你個case原來都可以只箍一排而成功無問題,希望我女都成功啦,箍一排好像無 ...

莫講只cool一排,我也見过只cool幾隻牙(在街)。。專業的解說我不能做到,情況又不是每人一樣…。你小孩有多大?因為你講到cool牙好似受刑甘~辛苦…小孩完全不能承受甘。。。。當然我g吾洗整最好。

伯爵府

我記得淨係cool幾隻是可以, 因為以前有醫生提議我cool上排幾隻, 但可能而家難搵醫生做。

首頁

尾頁

跳至