自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

eziznw 發表於 18-11-17 23:31
如果你冇機倉行李咁用transfer desk (即E1 W1)係冇問題。但你朋友有機倉行李咁問題就出現了!
...

咁簡單來講即係需要提取行李入境香港,然後去KE counter check in 行李,再出境,啱唔啱?

大宅

你朋友可以係出發既機場問定可唔可將件行李tag到去final destination,如果唔得,佢到港去返KE既transfer desk再要check in拎登機證,佢show up係transfer desk時記得同地勤講有行李,同埋show返件行李牌出黎,正常KE會自己call落basement搞,最隱陣上到閘口再同閘口既staff confirm多次件行李係咪搞點左

男爵府

Germami 發表於 18-11-17 22:53
請問有冇高人指點?

如果是係同一航空公司同一程買的聯系航班就吾使,因為係第一程時已辦理了 Check in ,如果是自己分開買的就要辦入境,然後再辦 Check in ,吾係第二程嘅航空公司怎知係搭吾搭及如何寄行李。

以上只係我自己的想法,但我舊年係蘇梅返來係曼谷轉機時就係咁做。

子爵府

cutieringo 發表於 18-11-17 23:39
你朋友可以係出發既機場問定可唔可將件行李tag到去final destination,如果唔得,佢到港去返KE既transfer d ...

Jm 你好犀利,禁我朋友唔洗起海關又出又入了,多謝指教

子爵府

lm251099 發表於 18-11-17 23:40
如果是係同一航空公司同一程買的聯系航班就吾使,因為係第一程時已辦理了 Check in ,如果是自己分開買的 ...

我都以為係錦,但我check左HKIA個網有提如果無下班機既boarding pass既做法,就係起禁區既transfer desk 羅boarding pass, 但無提件行理點過飛機

別墅

cutieringo 發表於 18-11-17 23:39
你朋友可以係出發既機場問定可唔可將件行李tag到去final destination,如果唔得,佢到港去返KE既transfer d ...

正確,一般如果航空公司係禁區有transfer desk, 轉機時間足夠行李都可以做retag,唔需要入境香港自己拎行李再去Departure Hall check in

大宅

Germami 發表於 18-11-17 23:34
咁簡單來講即係需要提取行李入境香港,然後去KE counter check in 行李,再出境,啱唔啱?
...

#22回覆講得啱。落機後去transit desk 比原本行李tag,佢哋會幫你 retag 行李的,唔洗出境的。希望你朋友smooth transit (最緊要冇delay).

子爵府

eziznw 發表於 18-11-18 00:00
#22回覆講得啱。落機後去transit desk 比原本行李tag,佢哋會幫你 retag 行李的,唔洗出境的。希望你朋友s ...

疑團終於解開,謝謝你好詳細嘅解答

子爵府

minniekkc 發表於 18-11-18 00:00
正確,一般如果航空公司係禁區有transfer desk, 轉機時間足夠行李都可以做retag,唔需要入境香港自己拎行 ...

唔好意思,最後一條問題,咁請問兩個鐘夠唔夠時間呢

子爵府

minniekkc 發表於 18-11-18 00:00
正確,一般如果航空公司係禁區有transfer desk, 轉機時間足夠行李都可以做retag,唔需要入境香港自己拎行 ...

咁請問兩個鐘夠唔夠時間呢?

珍珠宮

littlesister 發表於 18-11-17 23:31
Korean and Cx 好似係 One world? 唔可以直掛咩?

Korean係Star Alliance with Cathay, 我都以為可以直掛,可能係票類問題,如果未起程,應該問下upgrade。因為兩個鐘要取行李再入,一定唔夠時間,下一程幾乎必然浪費掉,要再買一張。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 02:45
點解咁樣買飛機票㗎

買機票嗰方面係冇問題,兩程機係同一時間book,只係喺張E-ticket mark 左notice 話個行李唔可以直掛到韓國,朋友成日出Trip都係第一次見

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 03:12
咁兩程不同嘅機係咪同一個booking Number

-

禁止訪問

珍珠宮

木土土 發表於 18-11-17 23:14
咁要取回第一程行李,要先入香港境,你朋友應該要拎VISA。

入境等行李隨時攪大半個鐘,轉機只得兩小時, ...

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 03:12
咁兩程不同嘅機係咪同一個booking Number

兩個booking number

禁止訪問

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 20:04
所以咪咁lor

跟本分開做

有jm 教左可以起禁區retag, 亦問咗其他朋友真係可以咁做,所以疑團終於解開左

首頁

尾頁

跳至