自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Germami 發表於 18-11-17 22:31
外國朋友將會乘搭國泰到香港,然後兩個鐘內轉搭大韓航空到韓國,由於不同航空公司,需要在香港重新check-in ...

叫你朋友帶handcarry 吧, 不用再麻煩出入境,直接去轉機

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

水晶宮

djd 發表於 18-11-17 23:21
其實你朋友到港後可到KE transfer desk 睇下可唔可以係basement retag 件行李到韓國,如果佢地唔得就要整Vi ...

事主只得2小時轉機 (不同 airline), 到港後做唔到呢個 retag 動作 會點呢??? 好似有d ...... 風險喎。

禁止訪問

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 20:09
Retag即係?

再tag 新destination 落件寄倉行李度

禁止訪問

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 20:57
咁簡單唔同航空公司喎⋯⋯

同你抄我返出嚟會唔會廿零30分鐘幫你有你呢

我都唔知啊,不過搭上搭問左有經驗嘅朋友,兩個鐘頭轉機時間應該講得切,大前提係到港嗰班機冇delay

禁止訪問

子爵府

cathy-tse 發表於 18-11-18 21:12
我相信好多人都未試過

最後結果可以話返俾我哋聽嗎

一定一定

珍珠宮

eziznw 發表於 18-11-17 23:14
點解會咁架? 呢個真係好take risk 喎! 第一班機有可能delay,2個鐘就算轉機都好趕,依家仲要clear ...

係啦如果要轉機,起碼預半日時間,原本買同一間airline有兩個鐘都會還可以,而家唔同Airline真係窄窄地!一係寄艙行李自己搵速遞公司直接send去目的地,唔洗等喼慳返D時間!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Germami 發表於 18-11-18 21:11
我都唔知啊,不過搭上搭問左有經驗嘅朋友,兩個鐘頭轉機時間應該講得切,大前提係到港嗰班機冇delay
...

Retag,記得叫朋友keep起 baggage tag (細細果張),去到transfer desk比曬d tag地勤睇,佢哋會搵同事搵。同埋件行李最好容易認,會易搵d。但兩個鐘,其實有d tight...
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

goosema 發表於 18-11-18 22:03
Retag,記得叫朋友keep起 baggage tag (細細果張),去到transfer desk比曬d tag地勤睇,佢哋會搵同事搵。 ...

謝謝goosema, 已轉告朋友

子爵府

Germami 發表於 18-11-18 21:11
...

你朋友搭第一班機嘅機場有冇 KE? 可以係出發第一個機場問一問,可唔可以預先 check in 同 tag 埋件行李

我覺得每年咁多 flight, 一定有人係 book 咗唔同航空公司做 transit, 佢地一定有方法處理,打上去 airline 到問應該更清楚

伯爵府

回覆樓主:

咁最後你朋友趕得到轉大韓嗎?!

首頁

尾頁

跳至