興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,已6天,摸啲肌肉仍脹痛,雖然不影響行步。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tusenwanee 發表於 18-11-18 00:00
如題,已6天,摸啲肌肉仍脹痛,雖然不影響行步。

係咪少行山?可以用按摩膏, 骨樂靈或者肯得止痛膏都ok

JD930    發表於 18-11-19 09:06
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 10:43
係咪少行山?可以用按摩膏, 骨樂靈或者肯得止痛膏都ok

係呀少行山,入秋行了兩次山,每次腳痛幾天

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tusenwanee 發表於 18-11-18 14:25
係呀少行山,入秋行了兩次山,每次腳痛幾天

夜晚搵啲暖水浸腳、搽吓按摩膏應該會好少少。 行山有冇行山杖呀??都好過喎

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 14:27
夜晚搵啲暖水浸腳、搽吓按摩膏應該會好少少。 行山有冇行山杖呀??都好過喎
...

用行山杖㑹好d?點解?

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 14:27
...

我巳有做拉筋動作了。可能吾夠到位。嗰d長筒碌下會有幫助嗎?

寶石宮

tusenwanee 發表於 18-11-18 14:29
用行山杖㑹好d?點解?

之前東張西望有介紹過,用行山杖可以輔助下。用兩支好過用一支,等身體唔好聚埋一邊。 一碌嗰啲我知你講乜,不過我冇用, 我諗都係按摩下,不過小心如果有靜脈曲張唔適宜按摩

JD930    發表於 18-11-19 09:07

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 14:37
之前東張西望有介紹過,用行山杖可以輔助下。用兩支好過用一支,等身體唔好聚埋一邊。 一碌嗰啲我知你講乜 ...

謝謝你回覆,我沒有靜脈曲張。

年紀大了,發現常頸膊痛,現在才開始做運動。

寶石宮

tusenwanee 發表於 18-11-18 16:18
謝謝你回覆,我沒有靜脈曲張。

年紀大了,發現常頸膊痛,現在才開始做運動。

不用客氣。就算唔係年紀大三十歲過後,都應該多啲做運動, 因為新陳代謝慢好容易積住肥 平日去公園跑下步、扭腰、拉下筋。習慣咗做運動,下次去行山應該冇咁辛苦

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 16:20
不用客氣。就算唔係年紀大三十歲過後,都應該多啲做運動, 因為新陳代謝慢好容易積住肥 平日去 ...

我巳4x 了,最近開始又yoga , 又行公園,慢跑了,可能最近太多運動量,腳未適應。

寶石宮

tusenwanee 發表於 18-11-18 16:24
我巳4x 了,最近開始又yoga , 又行公園,慢跑了,可能最近太多運動量,腳未適應。
...

年齡唔係最緊要,心態先至最重要。做運動(除非心臟負荷唔到)否則幾多歲都適合。不過一下子可能身體未適應咁多運動量。加油努力 我都要努力做運動

大宅

crystal媽咪 發表於 18-11-18 16:31
年齡唔係最緊要,心態先至最重要。做運動(除非心臟負荷唔到)否則幾多歲都適合。不過一下子可 ...

你喜歡乜運動?

寶石宮

tusenwanee 發表於 18-11-18 16:38
你喜歡乜運動?

唔跑得,手眼協調唔得
只係拉下筋、做下伸展運動、做公園嗰啲運動設施

JD930    發表於 18-11-19 09:09

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-18 14:37
之前東張西望有介紹過,用行山杖可以輔助下。用兩支好過用一支,等身體唔好聚埋一邊。 一碌嗰啲我知你講乜 ...
原來有靜脈曲張唔可以按摩
我怕我之後會有,可以點舒緩...

寶石宮

JD930 發表於 18-11-19 09:08
原來有靜脈曲張唔可以按摩
我怕我之後會有,可以點舒緩...
...

靜脈曲張係唔可以按摩㗎。因為啲血管已漲曬,如果再按摩好危險。可以浸下熱水、唔好行咁多、夜晚可墊高少少對腳(瞓/坐), 血液可以流返去其他身體部分。你就唔好搽按摩膏喇因為有藥性。搽潤膚膏、cream就ok,輕輕力

JD930    發表於 18-11-19 09:31

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-11-19 09:28
靜脈曲張係唔可以按摩㗎。因為啲血管已漲曬,如果再按摩好危險。可以浸下熱水、唔好行咁多、夜晚可墊高少 ...

知道

寶石宮

JD930 發表於 18-11-19 09:32
知道

好小事咋喎!

珊瑚宮

crystal媽咪 發表於 18-11-19 09:34
好小事咋喎!
我怕坐飛機時有

寶石宮

JD930 發表於 18-11-19 09:36
我怕坐飛機時有

咁咪唔好坐咁耐,不過你都應該會行去廁所, 未發生嘅事唔使太擔心

JD930    發表於 18-11-19 09:44

首頁

尾頁

跳至