在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我本來做化妝美容行業,大約有20K一個月,做左2年FTM之後搵工,想收工早D,可以陪小朋友多D,於是朋友介紹轉左行賣首飾,而家收8點,做SALES算早,但係超多野記,仲要日日好似做會計咁計數:" />最慘係人工得14K,假期全年計比我舊公司少左,如果唔係朋友介紹我真係想即走而家想好黎好去,做1年就走..........

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

仲要係無客先收8點,有客就唔走得.......返就返9點半,其實工時比以前無少過:" />日日都返成10個半鐘.........

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔做返化妝呢行?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

幾時都覺得唔好去你有朋友介紹月既工。

你覺得份工唔啱,不如早d 講辭工啦...

公爵府

回覆 good_pig 的帖子

而家想做返化妝啦.......

公爵府

回覆 bosch 的帖子

因為我同果個朋友唔熟既,係我同佢親戚熟先識埋佢,佢話份工人工OK無咩野做我先見,點知一入職就話生意唔好同埋一D都唔HEA........

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

APIGMA 發表於 18-11-19 00:12

而家想做返化妝啦.......

學埋整睫毛果D...又自由..又本行

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

APIGMA 發表於 18-11-19 00:14

因為我同果個朋友唔熟既,係我同佢親戚熟先識埋佢,佢話份工人工OK無咩野做我先見,點知一 ...

早d 走搵番份自己鍾意既工啦.

唯有話覺得自己唔適合做果份工.... 或者想再湊下仔先...

公爵府

豬豬咁醒既,我計劃緊學霧眉~我本身已經學過化妝,美容,SET頭~

寶石宮

APIGMA 發表於 18-11-19 08:27

豬豬咁醒既,我計劃緊學霧眉~我本身已經學過化妝,美容,SET頭~ ...

yeah, 而家都好多化妝轉行...我見密手都幾好揾下,我睇佢d相都唔係特別靚之嘛

公爵府

我都想即走呀,但我朋友好想我繼續做,話2月14之前都係旺季,但事實係今個月生意好差我想好黎好去,頂埋2月,佢口中既旺季就走............

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

APIGMA 發表於 18-11-19 00:14

因為我同果個朋友唔熟既,係我同佢親戚熟先識埋佢,佢話份工人工OK無咩野做我先見,點知一 ...

同佢講返, 當初轉行原因, 主要係想搵份工時較短既, 可以多D親子。
但現在時間一樣咁長, 所以都係決定唔做。

如果時間咁長, 又少了6K, 不如做返老本行好過啦~
如果係要計數, 不如搵份文職, E+呢份高不成低不就, 附帶文職工作又唔係文職時間! WASTE TIME!
唔好等一年喇! 如果未過試用期, 老實D同佢講返, 唔做囉~
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

APIGMA 發表於 18-11-19 08:48

我都想即走呀,但我朋友好想我繼續做,話2月14之前都係旺季,但事實係今個月生意好差:igiv ...

雖然話做人要有責任感, 但問題係, 佢講既, 同現實唔一定嘛! (份工做既野同工時, 咁係佢水佐你先, 你QUIT 我覺得係情有可原, 因為同起初意願唔一樣。 )
早走早著啦~ 重做到2月....1個月人工落差6K, 3個月近乎2萬喇~ 你話工時短佐就話姐。

Childhood is journey, not a race.

公爵府

但化妝呢行太多人做啦,不過我都有信心自己可以搵到食問題係而家份工好難即刻話唔做,做埋2月會好睇D既.............

寶石宮

APIGMA 發表於 18-11-19 22:35

但化妝呢行太多人做啦,不過我都有信心自己可以搵到食問題係而家份工好難即刻 ...

行行都多人做....客又一樣多O者....太專反而仲難

公爵府

回覆 是是但但 的帖子

JM你真係料事如神,我今日同我朋友暗示想唔做,佢傾計咁傾話初初有叫佢親戚同我講,份工係人工唔高好多野要記,但我聽返黎既版本係HEA工+收工時間幾好+多野記,但而家係加埋壓力大因我計數唔叻,我無諗過日日有3分1時間係要計數,計數係一定要全對,所以我好大壓力

公爵府

回覆 是是但但 的帖子

"E+呢份高不成低不就, 附帶文職工作又唔係文職時間! "-----------JM形容得太好~

水晶宮

APIGMA 發表於 18-11-19 22:42
回覆 是是但但 的帖子

JM你真係料事如神,我今日同我朋友暗示想唔做,佢傾計咁傾話初初有叫佢親戚同我講,份 ...

jm, 你真係好人。咁辛苦,又唔係自己原意,重要難為自己再做兩個月..... 其實好頭好尾,一個月通知,俾時間佢請人,我覺得已經人至義盡了。(但千祈唔好講等佢請到人先走)

公爵府

回覆 是是但但 的帖子

咁同事對我都OK既,係有1個同事公認態度唔好囉

瑪瑙宮

APIGMA 發表於 18-11-20 08:10
回覆 是是但但 的帖子

咁同事對我都OK既,係有1個同事公認態度唔好囉 ...

你都暗示左, 唔差左明示話你要辭職啦.

而家都唔知係佢將個責任推左去你親戚度, 定係你親戚真係昆左你, 不過呢d 都唔係重點... 你做多果1, 2個月對佢黎講係冇分別.

除非係好等錢開飯, 否則唔好做經親友介紹既工, 或者親友公司既工. 有乜事口同鼻拗都係煩.

首頁

尾頁

跳至