小產~事情發生的太快

PPAPPA
|
13週抽絨毛check唐氏和地貧-因我同先生都是隐性甲型地貧-2日後收到結果,唐氏正常,再過左3日又收到電話,去到医院听医生講報告,證實bb患有係重地貧,要約期做人工流產,14週到公立藥流,做手術前,最慘忍既事就係医生(emoji)‍⚕️照超聲波,講明bb正常心跳(emoji)之後就開始放藥,放左3次藥,當晚已排出胎盤,個下,眼淚(emoji)一直在流,其實陀b前,我都有心理準備,但原來當事情真的發生時,我還是忍不住大喊,一直照超聲波,見到bb開始成形,有心跳,但當人工流產後,我根本沒有勇氣去回望你,媽媽放棄你都是逼於無奈,希望你能原諒⋯小產2星期,才鼓超勇氣,寫下與你曾經相處過的日子
suki-c
|
PPAPPA 發表於 18-11-18 00:51
13週抽絨毛check唐氏和地貧-因我同先生都是隐性甲型地貧-2日後收到結果,唐氏正常,再過左3日又收到電話, ...

Take care
mwsiipb2
|
13週抽絨毛check唐氏和地貧-因我同先生都是隐性甲型地貧-2日後收到結果,唐氏正常,再過左3日又收到電話, ...

我太太前後共經歷多次小產,而最深刻應該是上年,由做IVF而產生的孖胎,但卻在9w和21w相繼離去。而21w那天剛好又是11/2 元宵節,當時我這個準父親巳流下眼淚,覺得天意弄人。幸好太太得到医院,教会,朋友和中医的支援,在短時間內心身已康復。感恩,並在今年8月太太為我生了個B仔,我們终於成為阿仔嘅父母。

樓主呀,呢一刻心情是很痛,但都不要自怨自艾,要提早收拾心情重新出發……保重。
GG2015
|
樓主要振作呀 ,祝福你!
我要做媽媽
|
媽媽,保重亞,好好休息
wingwing515
|
唔好太傷心,bb會好快番黎架,養好身體,下次一定會順順利利

我同老公都係甲型地貧,好明你陀個時既感受,我依家十三週,子宮後屈,無得簡提早抽絨毛,只有每隔兩星期番醫院照一次超聲波睇心臟有無發大,
我好怕到二十週個時先知個結果,到時就要做引産,諗到呢刻已經唔敢再諗
PPAPPA
|
mwsiipb2 發表於 18-11-18 01:53

我太太前後共經歷多次小產,而最深刻應該是上年,由做IVF ...

听完你故事,覺得你同太太真係好堅強(emoji)我都會加(emoji)(emoji)
mwsiipb2
|
PPAPPA 發表於 18-11-19 00:24
听完你故事,覺得你同太太真係好堅強(emoji)我都會加(emoji)(emoji)

加油,你和你先生要互相支持
haha748494
|
BB實明白父母做法,feel到果份愛。Take care.有好身體先可以迎接健康BB再次來臨。
vclk
|
加油 休養好身體再黎過
hamsterma
|

我同你一樣雙方都係地貧,我依家都好怕
Kat00Kat
|
我同老公都沒有地貧,所以不太清楚知道如果兩夫婦都有穩性,bb有地貧的機率是否高還是非常低。非常同情樓主的不幸遭遇,但換了我,我相信我沒有這勇氣去試,我會選擇唔生,因為萬一不幸中了,我真係接受唔到這萬一,生佢佢又痛苦一世,唔要佢就自己痛苦一世。
RubyYu07
|
樓主要振作!好好調理身體!!加油
mocha20150323
|
好難過,我都不禁流下眼淚。不過嚴重地貧,bb出世長大後會好辛苦,相信佢自己都唔想。你係最好ge媽媽,勇敢地幫bb做左個最好ge選擇。
JD930
|

Take care
Magicpian
|
雙方都有地貧好大機會遺傳嚴重地貧俾下一代⋯如果想生BB 應該去做IVF 加PGD !
cat2007
|
保重
wilfulivy
|
回覆 wingwing515 的帖子

樓主保重,養好身體,明天會更好!

其實我都係,我同老公都係地貧攜帶者,又係高齡產婦,靠ivf先有bb,依家九周,子宮又係後屈,真係好擔心寶寶的健康架!但其實結果一早決定,我應該積極思維,希望一切順利吧!

wingwing515
|
wilfulivy 發表於 18-12-7 17:00
回覆 wingwing515 的帖子

樓主保重,養好身體,明天會更好!

我地大家要加油,要相信BB,俾信心佢,我地一定會順利架
Honeymoon1112
|
樓主加油,好好養好身子。Take care!