京都.伏見稻荷大社

Charlotte_mom
|
請問有無人試過晨早流流去過伏見稻荷大社?
因黎緊住嘅民宿好近,打算晨早襯無人去影相。網上睇過話24小時不過夜晚唔建議上山(當然我亦無咁顛)
如朝早6:xx去,是否可自由出入影相?只係shop唔開?

謝意見
rnchan
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-18 00:54
因黎緊住嘅民宿好近,打算晨早襯無人去影相。網上睇過話24小時 ...
日本仔好早起身的, 這個時間冇乜人, 但亦不致泠清, 但冬天的京都, 六點幾應該冇乜光線.
hennyyoyo
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-18 00:54
因黎緊住嘅民宿好近,打算晨早襯無人去影相。網上睇過話24小時 ...

除咗神社裏面,如果直去烏居,無任何閘的,可以行到上山頂。我諗你七點左右上去,我估都應該唔多人。
fatboyL2
|

其實你是冬季去定夏天去伏見稻荷?
冬天日出時間也較遲,另開始上山段鳥居密沿途似隧道,天未光會更昏暗,人是不多,但拍照效果?
你自身怕不怕安全?
|

4月呀,希望ok
有睇過人地嘅blog似乎可行,所以問下有無jm試過
睇過火車表最早5:xx有車

https://sputravel.pixnet.net/blog/post/332225964-%5B京都%[email protected]微妙的清晨六點逛千本鳥

多謝意見

LCHF
|

其實夜晚去都冇乜嘢吖..........

夜晚上去都可以自出自入, 咁清晨都應該一樣

ahmama
|
LCHF 發表於 18-11-19 21:18

夜晚去好勇敢呀!我黃昏去已經覺得好陰森。
|

你去過呀,好勇呀
LCHF
|
ahmama 發表於 18-11-19 22:47
夜晚去好勇敢呀!我黃昏去已經覺得好陰森。

需然園天黑晒,其實仲係"好早",8點零就出返京都了,而且斷斷續續有人行

LCHF
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-19 22:52
你去過呀,好勇呀

都唔只得我一個行。。。

|
咁我放心晨早去了
SheShehaha
|
回覆 Charlotte_mom 的帖子

早去無乜人影相靚好多, 吾駛眾裡尋他先
|
SheShehaha 發表於 18-11-20 14:59

早去無乜人影相靚好多, 吾駛眾裡尋他先

咪就係想影下相,否則可以訓晏d了。相差一個站,搏老命丫嘛
wiiabcd
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-20 15:53
咪就係想影下相,否則可以訓晏d了。相差一個站,搏老命丫嘛
...

我一家都試過晨早流流 6.50am 去到, 當時係12月頭, 諗住早D去影下相,

開始天光, 但都暗暗地, 估唔到一樣有唔少人, 又多晨運客, 要影靚角度都要排隊等下.
|
wiiabcd 發表於 18-11-20 16:38
我一家都試過晨早流流 6.50am 去到, 當時係12月頭, 諗住早D去影下相,

開始天光, 但都暗暗地, 估唔到一樣 ...

知道,謝資料
他人
|
多謝分享
1928mickey
|

空景相,比較晨早去
SheShehaha
|

因我上次10點幾左右已人山人海