關於上海浦東 虹橋機場問題

小c子
|
因為黎緊計劃去上海 的人話如果想delay得無咁勁就虹橋真係比較好
但我睇過的航班時間 其實就浦東比較易就 但又怕day時間向返度 大家有咩意見
多謝大家不嫌其煩答我問題
stkyo
|
唔一定,虹僑我只搭過一次就已經瀨野,上到機先話空管,delay左3粒鐘,搭咁多年飛機第一次係停機屏食埋個飛機餐先起飛

回程又delay,快少少,兩粒鐘
ctsang
|
我自己就唔覺虹橋delay少d,空管兩邊都有
leng1999
|
小c子 發表於 18-11-18 03:09
因為黎緊計劃去上海 的人話如果想delay得無咁勁就虹橋真係比較好
但我睇過的航班時間 其實就浦東比較易就 ...

唔關事,只不過虹橋系早機。的確少d機會delay。個人覺得delay通常系因為領導人起飛,咁d老人家唔會咁早起碼 所以可以早機既話就安全d既
sabun
|
我揀浦東因是國泰机同價錢平
wcpcelia    發表於 18-11-18 11:30
stitch13
|
去年同今年飛兩次浦東來回都無delay。。。
sodababy
|
唔關事
Poyau
|
睇彩數 有領導同機無delay
LokYauYau
|

延誤,浦東虹橋一樣多,只係虹橋少些航班飛香港,冇咁覺而已。
不過,自從高鐵覆蓋越來越濶,我覺得近半年搭數次國內航班準時左,起碼北京深圳都係。
wcpcelia    發表於 18-11-18 19:37
終極熊貓
|

day時間?delay時間?
leeleebaba
|
我覺得關天氣時,我近呢3 個月去了三次,不過是早上機冇乜delay (半小時內起飛)我多數去浦東
panyeung
|
飛上海delay唔delay ,最最最大嘅原因係......,睇彩數!!
kenshiro18
|
leng1999 發表於 18-11-18 06:59
唔關事,只不過虹橋系早機。的確少d機會delay。個人覺得delay通常系因為領導人起飛,咁d老人家唔會咁早起 ...

應該係關戰機起飛
Charlotte_mom
|
我d老闆一年飛幾十次上海。無論新公司舊公司邊個老闆都係果句:盡量飛虹橋,因為delay彩數較低
信不信由你
不過少機去虹橋係真嘅
leng1999
|
kenshiro18 發表於 18-11-18 15:02
應該係關戰機起飛

邊有咁多戰機啊,況且上海系商業城市。
kenshiro18
|
leng1999 發表於 18-11-18 15:09
邊有咁多戰機啊,況且上海系商業城市。

|
kenshiro18 發表於 18-11-18 15:02
應該係關戰機起飛

未必喇。不過大陸文化,係vip大晒,但凡有咩官呀、重要人物要travel,就要全世界封咩封咩黎就佢。
上次去深圳出差,明明碼頭去酒店5分鐘,就因為高官出巡玩封路,我同事玩左一粒鐘都黎唔到
上海係類似情況,所以蒲東係成日空管
kenshiro18
|
Charlotte_mom 發表於 18-11-18 20:44
未必喇。不過大陸文化,係vip大晒,但凡有咩官呀、重要人物要travel,就要全世界封咩封咩黎就佢。
上次去 ...

https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert_cap/2016/05/160517_vert_cap_this-is-why-chinas-airports-are-a-nightmare

因為空域70%係軍方控制
|
kenshiro18 發表於 18-11-18 21:00
https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert_cap/2016/05/160517_vert_cap_this-is-why-chinas-airports-are-a ...

原來係咁。不過大陸人排priority,同正常人唸法有d出入,無計!
同事試過文中一樣經歷,本身成team人開完會上海返,本來夜晚7:xx起,結果玩左幾個鐘至上機,又坐左幾個鐘宣布取消,凌晨一點幾被人車去酒店。但第二朝七點未夠,老闆落order全世界一齊返機場等消息,真係人都顛!