自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

opl2 發表於 18-11-18 19:53
其實樓主係小產左定作小產?
個個都話佢小產左嘅
如果係樓主真係唔好生,品德差成咁

佢懷孕至第6 週作小產, 並在此時段被老闆炒了.(未過試用期)

不知懷至幾多週時流產.

現在她是無懷孕, 諗住向前僱主索償相等於3 個月薪酬的賠償 + 道歉.

而索儐理由是----->她認為前僱主存在懷孕歧視而解僱她.

SORRY ! 更正了----> 樓主想要相等於3 個月薪酬的賠償 + 道歉.

子爵府

講真, 如果我係調解員...最多咪幫佢申請復工.

佢跟本未為被同一僱主受僱滿40 週, 縱使過到試用期, 也不會享有有薪產假.

何得何能要求僱主賠相等於 3 個月薪酬賠償 + 道歉?

現已流產無孕...點樣要人白比3 個月人工你? 最多咪幫你爭取復工.

子爵府

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 15:21
假設我懷孕後不能找工作
直至到生,我只少六個月不能找工作,
現在要求公司是給我道歉及三個月 補償。

你現在都無懷孕, 還假設些甚麼呢?

子爵府

lyc414 發表於 18-11-19 20:39
1) 但未明朗之前已經不停攻擊人話人地貪錢
2) 又囉人地傷心事出黎講 真係岩?

1) 的確此POST 有許多人有此同感( 抱歉,暫時未見有人認同向前僱主要求3 個月月薪賠償為合理要求)
----也許稍後會有人留言贊同吧!

2) 樓主主動將私事在公開論壇討論, 其他人參與討論 就不對?

奉勸一句: 若只想得到別人認同, 真的不宜在公開論壇予他人討論.

子爵府

lyc414 發表於 18-11-19 21:08
2.) 評論定攻擊 一線之差
重點係如果樓主所言屬實
一個人正經歷雙重打擊 依家加多一重
件事明明未明朗 妄下定論 就對?

你意見是:

覺得有人攻擊樓主, 此點是個人感受, 我不了評論. 須要知道感受是無對錯..

例如: POST 1 , 樓主話前僱主好孤寒, 也是她個人觀感, 無對錯的. 相對地,也許是對前僱主一種攻擊批評吧!

明明未明朗 妄下定論
---不如怪樓主私事公談吧! 跟本此論壇無人能為解僱事件下定論.

不私事公談就不怕他人討論.

子爵府

lyc414 發表於 18-11-19 21:57
1) 佢話前僱主好孤寒咁係佢問題
但攻擊佢又係攻擊者既問題
2)
佢公事私談的確唔好
但討論歸討論
不需要惡意攻擊
都係個句 疑點未清楚 對錯未知

1) 那麼,我們都不是上述兩位就無謂再討論他們互相攻擊事件了.

2) 還是等樓主親自回覆.

最後惡意攻擊呀..

只有樓主親自回覆( 或叫反擊) 那些惡意留言.

對錯未知?-----> 等樓主親自回應是否如願3 個月人工+ 道歉

子爵府

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 09:42
因作小產, 6週時,告知僱主懷孕(就係probition完先幾天), 最後係probition前一天email我解雇信。

已向平 ...

樓主,

點呀? 你獲賠償幾多呀? 是否如你所願嗎? 請回應下啦!

首頁

尾頁

跳至