自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 09:42
因作小產, 6週時,告知僱主懷孕(就係probition完先幾天), 最後係probition前一天email我解雇信。

已向平 ...

嘥氣,多數告唔入㗎! 下次死都唔好講!
利申,我都試過。

侯爵府

restahaus 發表於 18-11-20 14:23
我以前有一個女員工因為其它公司的人工高很多便走了,她做了一個月後便被炒,她竟然去勞工署投訴我公司炒 ...

結果如何?

大宅

我以前有一個女員工因為其它公司的人工高很多便走了,她做了一個月後便被炒,她竟然去勞工署投訴我公司炒 ...

我都想知結果

伯爵府

ninachu 發表於 18-11-20 14:30
結果如何?

當時公司真的很忙很忙,但我堅持出席勞工署的meeting. 我去到才知道她剛剛話有事要求改期,勞工署的人很幫打工仔,堅持是我炒她,我話(1)如果是我炒她,為什麼她一個月後才投訴?(2)她新公司的人工是50%多,我知道如我不出席,勞工署便當我輸,一星期後當我準備第二次去勞工署,他們打電話來告訢我,她己經找到另一份工,不會來,meeting 取消。

子爵府

crazycarrot 發表於 18-11-18 18:07
一個員工有時間唔去唸點樣去提高自己在公司的貢獻,而是花時間去熟讀僱員權利,只想怎樣保障自己權益,真 ...

呢個真。之前曾interview一個助手,都未決定請唔請﹐就問我放幾多假、病假扣唔扣錢、有乜福利、一年可以請幾多日病假、一年後加幾多人工.....大佬,我都未話請你,問d問題全部關r公司錢的,請左你先問啦...

最後當然沒請佢

子爵府

lyc414 發表於 18-11-19 19:19
我真心覺得樓主有d慘
明明份工做得好地地
無啦啦probation前一日先黎炒

同理心不是這樣被濫用的,現在所有嘢都係樓主一片之詞,她是否真的工作表現得好好沒人知,要求賠償也應要合理賠償。什麼受到應有的懲罰,如果僱主本身一早沒打算比佢過probation,但樓主突然間話"我有了",那是否要僱主強制性比佢過,之後不管工作怎差都隻眼開隻眼閉﹖流產了大家都唔想,但這裡眾多(包括我)都覺得樓主是借題發揮R錢,而不是老闆是無良僱主給佢顏色看

子爵府

healtheworld 發表於 18-11-19 19:29
點會係probation 前一日呢?31/8入職,11月初terminate,最多2個月多少少
...

我估唔止你,相信有好多JM都不明白,試用期2個多月﹖part time有試用期﹖part time唔係應該隨時走人的嗎﹖我都唔明.....

所以我話又始至終都係樓主一面之词,究竟係唔係實情的全部內容都未知,一味話僱主是因佢大肚而炒佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

勁,咁耐都仲未講完

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cbeyond 發表於 18-11-18 11:12
何必晒自己時間, 又勞氣, 早日搵過份新工作好過

x 2

PT 職位都有產假的嗎?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

要服務滿40週且是418時數才有,有錯指正

別墅

千千萬萬 發表於 18-11-20 06:03
綱上都咁把砲,現實會幾惡頂?我返工係諗點幫老闆跑靚條數,從來冇諗用咩計去R老闆,今時今日D舊老闆仲keep ...

同意 完全同意呀!
我由頭睇到尾 我都只係見佢R錢

如果1個正常為小朋友既FTM 仲生左1個
思想都仲係甘 呢位JM 要反省下啦!

我生完個仔都快6年啦
由我出黎做野 都未俾人炒過,
熟我既蚊型老世 大多都要叫返去做
只係我時間夾5到
但樓主就諗住係公司R人工 R到個細既出世就走人
而家仲要求3個月人工! 何德何能?
我真心覺得呢位JM 一d都5成熟
好心,對人好d 對自己好d
好好休養下身體先講啦!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

她辭職冇辭職信架咩?

珍珠宮

回覆樓主:

多剩, 搵過份好難咩

伯爵府

靚靚C9 發表於 18-11-20 19:20
她辭職冇辭職信架咩?

無,細公司。她己離開一個多月,公司有返工記錄。

子爵府

lingfu 發表於 18-11-20 00:31
應該唔係啦
專業仲點會上來攞意見
最多叫食過返尋味

因為上次顧主無出現

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

簽左大假會農曆年放都可以反口

男爵府

希望樓主吾好潛水

成功左記得上黎報喜

別墅

lingfu 發表於 18-11-18 12:14
同埋某啲大肚婆真係覺得大哂架
有咩不利就等於歧視

點解無人係個老細同同事方面諗下?只識諗自己,好自私囉
我之前公司都係我同另外一個女仔加2個老細共4個人
個女仔做左1個月就同老細講佢有左,老細唔敢炒佢,但又怕佢有事,乜嘢辛苦野俾晒我做,佢就準時放工,我就要OT做埋佢D野,點知係甘無野做既情況下,都成日請病假,一個星期請2-3日走唔甩,試過請足成個月,我同老細都喊晒。唔係歧視呀,都要為其他人諗下㗎,細公司又無可能再請多個人,出3份糧,得2個人做野咩,你話係咪玩死人,我自己都係女人,都係阿媽,明白既,俾人炒係唔開心,但唔好係都要人地賠俾你囉,人地真係細公司,都要照顧家庭㗎

男爵府

樓主上黎報告未?

公爵府

醒目開學勳章

family_kaka 發表於 18-11-18 12:47
樓主好貪心。

好彩抄得快

首頁

尾頁

跳至