自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 09:42
因作小產, 6週時,告知僱主懷孕(就係probition完先幾天), 最後係probition前一天email我解雇信。

已向平 ...

同意大部分JM既意見,你只是parttime,你和BB更緊要。
唔好太執著,不如開開心心安胎吧。

工可以生完再搵。

再和僱主玩幾個月既心理壓力不小,自己健康要緊。

而且懷孕歧視唔係你呢d case,人地可能做左好耐,長工,一向表現好好,但一懷孕就被解僱。
並唔係你呢種情況。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 11:59
呢個係我係上網啲case其中一個賠償
賠到嘅銀碼 每個case都唔同
我公司係細公司佢一定唔會畀呢個價

你嗰三個月人工係點計出黎?
點解要賠三個月?
做人唔好咁大貪

禁止訪問

別墅

nintendo 發表於 18-11-18 13:02
比我係老闆,我直頭覺得佢 set up 我。
part time 入職未過 probation 要賠三個月?
咁分分鐘佢知道有咗 ...

100% agree.

大宅

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 11:59

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

有d妄想

公爵府

kiki826 發表於 18-11-18 13:25
未過 probation又係part time, 點計3個月?

做個幾份part time 都無probation的, 而且都係計鍾的。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同情個老闆多D

珍珠宮

樓主,我非常明白你,因我都經歷過,當時好驚,好徬徨,成日諗,死啦,家中無啦啦少左筆收入,最終我告佢吳入咩賠償都無,但我果間係大公司囉......
被炒後兩星期,奶奶話見到我屋企樓下間補習社請人,鼓勵我去試下,所以我係加係ftm兼職做補習老師,每日返幾粒鐘,返工時放阿女比奶奶睇,人工雖然比以前少一大截,但我覺得心靈好充實
係度祝福樓主,搵到一條更岩的路

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

完全唔明樓主你呢個3個月賠償點計出嚟,你自己一相情願咋?算吧啦你,放過人哋,放過自己,做人唔好咁貪心,努力踏實前面嘅新生活仲好!

珍珠宮

畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 18-11-18 12:11
你只係part time, probation 又未過就要人賠3個月?你都幾大咬喎

咪係囉!

而為啖氣定為錢先?

為啖氣,好無謂,勞心勞力盞自己激心,都係part time啫。人哋細公司 比著你係老闆,請著個part time幫唔到手仲再飛禽大咬,我係老闆都早啲唔要你啦!口頭讚過你?算啦,唔通你當時錄左音咩?!又唔係同你做apprasial,老闆可以話自己當時只係鼓勵你而唔係真正讚你。

為錢?邊條例話你可以問佢拎3個月糧當賠償?就算我請個工人簽2年約,中途炒工人都唔使賠約滿前餘咁多個月嘅糧掛!

樓主,勸你放下重新出發。

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

想點,不勞而鑊賺錢?唔理有無懷孕,未過試用期隨時炒得!陀b唔係大曬囉

男爵府

做PT 未過試用期被炒,想屈老闆賠3 個月比你? 得罪啲講句,你憑乜? 你超級貪心囉

你自己本身都想做到8 個月就炒老闆唔撈喇,真係五十步笑百步

男爵府

回覆樓主

作為一個女人,一個媽媽,一個在職婦女,我希望你呢個咁貪心嘅人crash and burn!! You give women bad name

男爵府

cdn 發表於 18-11-18 12:16
我有新同事入職都會隨口讚幾句,我自己都覺得廢話,例如影印機識加紙。日後不會咁做了!
...

係啊,我喜歡贊人,有d新妹妹仔啱出黎做野,諗住贊下佢比d信心佢,點知佢真係以為自己識飛

子爵府

回覆樓主:

樓主,你唔只係為啖氣,直頭係為錢。

不怪得之老闆衰,因為D伙記仲衰。

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

首頁
23456...19

尾頁

跳至