自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

大宅

馬爾太 發表於 18-11-18 12:48
三個月點計出嚟?

之前呢度有個 po有人都係大肚未過probation被炒,結果間公司被判要賠3個月人工,不過個間公司冇出席調解所以直接判事主勝訴!
其實呢2個case,個大肚婆都算貪心兼惡死,公司請人返來係做野,你大肚又未過probation,炒都正常,又冇前4後6,又要再請人,好煩,但偏偏個大肚婆乜都入歧視數!

男爵府

月見草 發表於 18-11-18 13:43

樓主佢諗住BK女人多一定會撐大肚婆,冇諗過呢度好多職場婦 ...

佢老闆唔知有冇睇BK

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

睇晒所有嘅post, 終於明白,其實做僱主有D都幾可憐,尤其遇到一D揸住微微嘅理據,就覺得天使嘅光環係佢個身後面,所有嘢要跟住佢個流程去走,你話要幾多,老細要賠幾多 ,真心覺得呢位僱主真係好不幸。。

大宅

回覆樓主

算啦你,part-time做咩要告。

如果你大肚,工作能力一定有影響,我係雇主都唔想請你,炒你都好正常(唔係因為你大肚,係因為你辦事能力將會下降)

伯爵府

樓主講黎講去 都係為錢
貪心

公爵府

樓主九月入職,是一個月probation 嗎? 睇返舊post, 如果我係老闆,即使樓主無懷孕,都未必俾佢過probation.
而且,如果樓主唔entitle 有薪產假,僱主其實無動機因懷孕而解僱佢。加上樓主已小產,更加唔容易用呢點入個僱主。
至於家庭崗位歧視,樓主入職時已有小朋友,僱主仍然聘用佢。亦證明僱主唔係歧視。樓主個如意算盤未必打得響。

男爵府

回覆樓主:

講咩為啖氣,根本就係貪錢,我戥樓主老闆慘。

男爵府

vivibabyvivi 發表於 18-11-18 12:11
你只係part time, probation 又未過就要人賠3個月?你都幾大咬喎

咪係

男爵府

回覆樓主:

貪心加持住個肚有左,你都幾黑人憎
冇錢就唔好生

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

想當年小產(公司唔係炒我),我只係好傷心好傷心,咩都唔想理、工都唔想返,咩人都唔想見,最好乜都唔理hea 係度喊,仲邊會有心情理咁多野
未過試用既part time 都要賠三個月有點誇張⋯⋯
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

asukav6 發表於 18-11-18 14:09
之前呢度有個 po有人都係大肚未過probation被炒,結果間公司被判要賠3個月人工,不過個間公司冇出席調解所 ...

唔怪得樓主話估唔到佢前僱主會出席同要求3個月賠償啦。

goat    發表於 18-11-18 14:45

大宅

睇黎樓主都係麻煩友黎

珍珠宮

晴雯 發表於 18-11-18 14:09
佢老闆唔知有冇睇BK

幸福肥師奶

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

c.vieri 發表於 18-11-18 14:40

未過probation而且仲係part time,做左個零月,唔明點解佢會覺得有得賠,貪心又肉酸,影衰女人

珍珠宮

c.vieri 發表於 18-11-18 14:40
我頭先仲想問, 乜老闆出席唔係好合理咩.........
因為我前公司都有勞資問題, 不過關勞工處事, 老闆去唔到都派個高層去, 原來真係有原因

珍珠宮

ninachu 發表於 18-11-18 14:47
未過probation而且仲係part time,做左個零月,唔明點解佢會覺得有得賠,貪心又肉酸,影衰女人
...
就算無大肚, 普通長工試用期第一個月都可以即刻炒而唔需要理由

水晶宮

ninachu 發表於 18-11-18 14:47
...

做個幾月就可以賠3個月

水晶宮

goat 發表於 18-11-18 14:48
我頭先仲想問, 乜老闆出席唔係好合理咩.........
因為我前公司都有勞資問題, 不過關勞工處事, 老闆去唔到都 ...

我前公司都係搵HR出席,同埋會帶定張無錢碼、但有限額嘅支票。

水晶宮

hellowaiwaiwai 發表於 18-11-18 09:42
因作小產, 6週時,告知僱主懷孕(就係probition完先幾天), 最後係probition前一天email我解雇信。

已向平 ...

幾萬蚊心靈賠償.....你想多了、好好休養吧

首頁
34567...19

尾頁

跳至