論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人17/12 完約,簽證亦完同日到期
佢想18/12-19/12 完約後去搞新簽證,所以梣20/12 先飛回國

想問咁樣有冇問題?定係佢一定要於17/12 或之前離開?

水晶宮

kmomok 發表於 18-11-18 10:07
工人17/12 完約,簽證亦完同日到期
佢想18/12-19/12 完約後去搞新簽證,所以梣20/12 先飛回國

即係你同唔同佢續約?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-11-18 10:56
即係你同唔同佢續約?

係呀
我想完簽証前送佢走 (17/12)
但佢話新簽證18/12 出,想20/12 先走
但我都係想17/12 前送佢走,因我同佢合約關係已經完左
想知我合約/法律上有冇責任滿足佢個要求

水晶宮

kmomok 發表於 18-11-18 11:34
係呀

係=唔同佢續約?

天空之城, 快樂之地

水晶宮

kmomok 發表於 18-11-18 11:34
係呀

你工人踏出你家門之後就與你無關, 你 fax 番張form 通知入境處你地已經完成合約, 之後工人幾時飛回鄉, 你係管不到

水晶宮

birdbird 發表於 18-11-18 15:01
你工人踏出你家門之後就與你無關, 你 fax 番張form 通知入境處你地已經完成合約, 之後工人幾時飛回鄉, 你 ...

但樓主可能要買機票比姐姐, 要決定買邊日。 如果姐姐話20號機票, 但倒頭來話用唔到張機票(因17號應該要離境), 會唔會叫僱主補番張機票呢?而且佢20號出境, 出境時比入境處話佢逾期逗留, 外傭可能話係僱主買呢日機票比佢, 唔關佢事。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-11-18 12:00
係=唔同佢續約?

冇錯 , 唔續

大宅

PCCW2319 發表於 18-11-18 15:31
但樓主可能要買機票比姐姐, 要決定買邊日。 如果姐姐話20號機票, 但倒頭來話用唔到張機票(因17號應該要離 ...

佢話新簽證18/12 會出(即緊接個舊簽證)
為左保障自己,其實我想舊簽證到期前送佢離港
但佢想20/12 (即舊簽證到期後、新簽證開始後)先走,我唔想,但我唔知佢法律/合約上有冇權力要求我出張20/12 嘅機票比佢而唔係17/12 或之前唧戈機票

大宅

birdbird 發表於 18-11-18 15:01
你工人踏出你家門之後就與你無關, 你 fax 番張form 通知入境處你地已經完成合約, 之後工人幾時飛回鄉, 你 ...

咁佢有冇權要求我出張簽證完結後嘅機票比佢?
我立場係唔想出張20/12 嘅機票比佢,我想我同佢嘅關係於合約及簽證完結日一齊完晒
利申:20/12 同17/12 的機票唔同價錢,所以我想知我係唔係比張17/12 嘅機票(或同等價錢嘅現金)佢就夠,佢想20/12 走/坐頭等,就自付差價

水晶宮

kmomok 發表於 18-11-18 15:56
我立場係唔想出張20/12 嘅機票比佢,我想我同佢嘅關係於合約 ...

其實可唔可以睇左17號機票錢, 直接比錢佢自己買幾時機票都好。 最重要係外傭要簽收及17號離開你屋企。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-11-18 16:11
其實可唔可以睇左17號機票錢, 直接比錢佢自己買幾時機票都好。 最重要係外傭要簽收及17號離開你屋企。
...

我覺得呢個方案最好。以17/12 的机票價錢比工人, 佢想買边日机票就自己搅掂。

水晶宮

birdbird 發表於 18-11-18 16:29
我覺得呢個方案最好。以17/12 的机票價錢比工人, 佢想買边日机票就自己搅掂。
...

而且, 18/12拎到簽證都只係外傭自己講。 我覺得都係agent 比個大約日期佢。 為免麻煩遲d搵僱主改機票。 直接比錢外傭, 17號就斷得乾乾淨淨。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

kmomok 發表於 18-11-18 15:56
我立場係唔想出張20/12 嘅機票比佢,我想我同佢嘅關係於合約 ...

法例及合約係冇寫得咁仔細話工人/僱主可要求特定日期的機票.
僱主只要 fulfill 個責任 - provide free passage 送工人回鄉, 可以係機票, 亦可以錢代機票.

工人完約邊日出境, 及出境日佢個visa是否有效, 僱主冇責任.
工人係成年人, 佢要逾期居留, 僱主係阻唔到.

只不過, 如果佢手持張20/12 機票, 佢反而可用此作理由向入境處申請個留港期限延期.

以你的立場來說, 你唔好理工人幾時飛, 你亦唔洗理佢有冇權要求visa expiry date 之後的機票.
(d 菲好麻煩, 合約冇寫過唔得的, 佢地就覺得自己要求咩都得).

你只要同工人重申你只會買 17/12 或以前的機票比佢, 佢可以揀以錢代機票. 佢收o左錢, 幾時飛, 你同佢講, 你冇興趣知.

大宅

birdbird 發表於 18-11-18 16:43
法例及合約係冇寫得咁仔細話工人/僱主可要求特定日期的機票.
僱主只要 fulfill 個責任 - provide free pa ...

哩個正正係我想厘清嘅 point
如果法例冇明確話佢有權要求 visa expiry date 後的機票,我就放心用舊簽證前要佢走哩個 point 同佢傾

佢要機票又好、現金又好,我都只會按17/12 或以前嘅價錢比佢,佢想邊日走就自付差額。

同埋好認同,18/12 出新簽證只係佢片面之詞,我唔會 take this into consideration.

佢係印,之前在新加坡做左一個約,今次來我到又做一個約,都識得要求咁多,唔知佢真咁精定係太傻

水晶宮

kmomok 發表於 18-11-18 17:06
哩個正正係我想厘清嘅 point
如果法例冇明確話佢有權要求 visa expiry date 後的機票,我就放心用舊簽證 ...

唔好買17號以後既機票比佢, 要佢補差價。

總之17號或以後既機票就以錢代替。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-11-18 18:56
唔好買17號以後既機票比佢, 要佢補差價。

總之17號或以後既機票就以錢代替。

謝指教!等我試下同佢傾先!

wcpcelia    發表於 18-11-19 15:49

大宅

kmomok 發表於 18-11-18 15:53
佢話新簽證18/12 會出(即緊接個舊簽證)
為左保障自己,其實我想舊簽證到期前送佢離港
但佢想20/12 (即 ...

現有簽證未到期,入境處可接受申請新工作簽證?

大宅

Wnnieng 發表於 18-11-19 17:57
現有簽證未到期,入境處可接受申請新工作簽證?

我之前同個姐姐續約,佢舊簽證未到期都可以申請新簽證,新證生效日緊接舊證。我諗主要睇佢有冇新合約啩

首頁

尾頁

跳至