申請特區護照

connielo36
|
請問申請特區護照去到自助櫃位需要攞籌嗎
sauNG
|
如果系大人,其實可以網上申請,唔使提交證明,總之填寫既資料正確,網上付款,到時帶齊證件去拎護照就得,好方便,但小朋友就唔得
connielo36
|
我係做網上申請但係唔知點解張相片上載唔到囉
cy101
|
connielo36 發表於 18-11-18 10:57
請問申請特區護照去到自助櫃位需要攞籌嗎
自助機?唔駛飛,如果人多,都係排住隊等一陣!
connielo36
|
網上申請 佢話我張相個格式唔啱喎
RibbonLovers
|
connielo36 發表於 18-11-18 11:06

Download張form, 印出來寄去啦
郵局都有form攞
點都方便過攞籌去等
wcpcelia    發表於 18-11-18 11:55
connielo36
|
明白 謝謝你們
connielo36
|
但係點樣交錢同埋啲相係咪寄埋佢啦
birdbird
|
RibbonLovers 發表於 18-11-18 11:20
Download張form, 印出來寄去啦
郵局都有form攞
點都方便過攞籌去等

我都係用郵寄, 我覺得好方便。
birdbird
|
connielo36 發表於 18-11-18 11:23

交錢係寄支票, 連相、申請表及所需文件一拼寄去入境處
wy_yen
|

郵寄整用支票,相片同表格,之後等收通知幾時可以去拎。
connielo36
|
係咪將所有文件相片擺埋落個信封裏面寄就得㗎喇 請問點樣交費用呀
|

如果係郵寄,填 Form, id copy, 相,支票。
我上星期6寄出,前日已收到取証通知信,月尾取証。
wcpcelia    發表於 18-11-18 11:55
wy_yen
|
connielo36 發表於 18-11-18 11:31
係咪將所有文件相片擺埋落個信封裏面寄就得㗎喇 請問點樣交費用呀

其實大家已答你,郵寄係寄支票
cattz288
|
connielo36 發表於 18-11-18 11:06

要用電腦set要求像素
Poyau
|
自助機係排隊
Noddy-mammy
|
2521 發表於 18-11-18 11:32
...

(emoji)我十幾日重末收到!
liy7239
|
2521 發表於 18-11-18 11:32
...
而家好似話唔使寄id copy ,取證時出示正本