論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問印尼姐姐英文水平是不是沒有菲律賓好?存在完全不懂英文的情況嗎?

大宅

eleven123 發表於 18-11-18 11:24
請問印尼姐姐英文水平是不是沒有菲律賓好?存在完全不懂英文的情況嗎?
...

印尼姐姐一般都不懂,但學廣東話都好快

男爵府

...

英文好的印姐是少數。我in過一個英文好的印, 但最後無請。你要預左英文好啲印會串啲, 因為印黎講佢地算醒啲果批。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

以前偷野印siti話佢在勝架煲(Singapore )做過, 搵英文撻人, 但又唔知水皮到。

好經典, 同媽講"替梯, D賴屎油安尼毛''。 講乜?太太, D rice有 animal. What animal? 谷牛。

男爵府

Lapine 發表於 18-11-18 11:59
印尼姐姐一般都不懂,但學廣東話都好快

原來是這樣,agent介紹一個在台灣做過,會講國語但英文就沒有提及

男爵府

Solarflare 發表於 18-11-18 12:32
英文好的印姐是少數。我in過一個英文好的印, 但最後無請。你要預左英文好啲印會串啲, 因為印黎講佢地算醒 ...

看來家裏有小朋友,都是要請菲律賓好滴,要交流

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-11-18 12:52
以前偷野印siti話佢在勝架煲(Singapore )做過, 搵英文撻人, 但又唔知水皮到。

好經典, 同媽講"替梯, D ...

男爵府

eleven123 發表於 18-11-18 13:40
看來家裏有小朋友,都是要請菲律賓好滴,要交流

菲的英文也不一定好。
我家以前請果個菲, 會講 "they has two car" "me cook dinner" "I has eat dinner" "mam no back home"。聽到我想死, 我教番佢正確文法佢仲堅持用錯既文法, 嘔血。

你自已 in 時聽下菲姐啲英文得唔得, 有啲會好啲, 有啲... 算吧啦。

子爵府

...

我請過一個識英文的,講可以的,但係唔識字嘅,睇佢WhatsApp 就知佢只係口up up, He 係Hi

就係識英文,放假去湾仔溝鬼佬揾食!

男爵府

細姐姐 發表於 18-11-18 16:23
我請過一個識英文的,講可以的,但係唔識字嘅,睇佢WhatsApp 就知佢只係口up up, He 係Hi

就係識英文,放 ...

這個都好恐怖,好擔心會染病……我如果照找已婚有小朋友的,會不會好點?

子爵府

eleven123 發表於 18-11-18 16:41
這個都好恐怖,好擔心會染病……我如果照找已婚有小朋友的,會不會好點?
...

我這個英文印,已40+ 歲,有两個仔都拾幾歲! 佢放假就化行粧一早出去

反而現在這個30幾歲,有两個女,台灣經驗講國語的,就打扮老實d

請工人,講撞彩的

大宅

eleven123 發表於 18-11-18 13:39
原來是這樣,agent介紹一個在台灣做過,會講國語但英文就沒有提及

我以前請過一個印,佢廣東話黎到時只係識早晨/晚安果d 好基本既,開頭我都係靠google translate 同body language, 但佢好肯學,好快就廣東話好流利。我反而怕菲律賓d 英文發音唔正或者錯文法影響小朋友多d.
其實會講國語已好好,起碼你地有共同語言可以溝通,再慢慢學廣東話。

男爵府

Lapine 發表於 18-11-18 22:31
我以前請過一個印,佢廣東話黎到時只係識早晨/晚安果d 好基本既,開頭我都係靠google translate 同body la ...

你就好。我果件印學左6年廣東話了, 完全無進步, 聽又唔得, 講又唔得。人笨無藥醫。

大宅

Solarflare 發表於 18-11-18 23:55
你就好。我果件印學左6年廣東話了, 完全無進步, 聽又唔得, 講又唔得。人笨無藥醫。
...

6 年。。。 咁佢係冇心學。。。咁你地點溝通?

男爵府

Lapine 發表於 18-11-19 01:03
6 年。。。 咁佢係冇心學。。。咁你地點溝通?

好簡單平時買餸煮咩食果啲佢聽得明。但講就好差。

如果安排佢做啲複雜啲既野, 例如叫佢幾點係邊等我, 要圖文並茂。否則佢去去左唔知邊。叫佢湊返學幫手同老師溝通係唔使指意, 好采我係ftm。前排佢仲懶醒, 學人地講大話。我串佢, 你咁 "聰明"就好心唔好學人講大話啦, 你 gat 起條尾太太已經知你想點啦。廣東話都未講得好學人講大話 。串到佢而家老實左好多。
所以笨人都有笨人既好處, 你唔會比佢騙到。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一個都唔識

男爵府

Solarflare 發表於 18-11-19 07:44

好簡單平時買餸煮咩食果啲佢聽得明。但講就好差。

她有哪些優點讓你忍6年

別墅

回覆 eleven123 的帖子

我個印印識英文單字,有時同她講中文,她似明舆唔明之間,就會用英文單字問返我 confirm 係唔係。

男爵府

eleven123 發表於 18-11-19 17:00
她有哪些優點讓你忍6年

煮野好食, 清潔ok (唔懶果陣), 好少整爛野, 算鍚我個仔。

人無完美, 我同自已講, 廣東話學唔識都有好處, 佢唔會日日係度講是非, 提要求。我反而落得耳跟清淨。

男爵府

Solarflare 發表於 18-11-19 18:02

煮野好食, 清潔ok (唔懶果陣), 好少整爛野, 算鍚我個仔 ...

這些優點好難得,知足常樂

首頁

尾頁

跳至