論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Poyau 發表於 18-11-19 12:58
無期望可能有驚喜 好姐姐可遇不可求

Agree!!!!!

Poyau    發表於 18-11-20 22:53

大宅

eleven123 發表於 18-11-19 17:02
我這兩天一直在網上找姐姐,我對30歲以上單身,有些懷疑。感覺結婚有小孩至少有些束縛吧。我目前target是30 ...

我屋企個賓單身,54歲冇仔女,同老公離左婚。佢係朋友個度完約過黎做。起初諗佢煮野好食,人純品,聽教聽話都算啦...湊newborn可以慢慢教姐...到而家做左半年,從中發現年紀大係main issue. 冇記性,冇湊仔經驗好多basic野做幾次remind幾次先做岩或識自動自覺。精力問題,佢年紀大推架bb車慢到散步咁,過馬路行快步要我催。最後係「懶」!好想換個後生D既姐姐...

男爵府

vivi23berry 發表於 18-11-20 23:12
我屋企個賓單身,54歲冇仔女,同老公離左婚。佢係朋友個度完約過黎做。起初諗佢煮野好食,人純品,聽教聽 ...

除了體力問題,我覺得年紀大閱歷多,大過我,不容易handle,我也不好意思指示她做事情。不過年輕人也未必容易,就像大家講,彩數

男爵府

eleven123 發表於 18-11-21 07:01
除了體力問題,我覺得年紀大閱歷多,大過我,不容易handle,我也不好意思指示她做事情。不過年輕人也未必 ...

係。太大年紀了, 一般過左某個歲數變得十分固執。而且輩份大我一輩...
我prefer 二十尾三十頭呢啲歲數。

大宅

Solarflare 發表於 18-11-21 07:34
係。太大年紀了, 一般過左某個歲數變得十分固執。而且輩份大我一輩...
我prefer 二十尾三十頭呢啲歲數。
...

係度做左半年有多....仲要問尿片駛唔駛換 ==“”

大宅

eleven123 發表於 18-11-21 07:01
除了體力問題,我覺得年紀大閱歷多,大過我,不容易handle,我也不好意思指示她做事情。不過年輕人也未必 ...

冇錯!到我仔愈重同埋識行識走個陣,擔心唔知佢夠唔夠我仔快。

男爵府

vivi23berry 發表於 18-11-21 08:38
係度做左半年有多....仲要問尿片駛唔駛換 ==“”

幾時換人?
感覺求其請過個二十幾三十歲有手有腳都會好過佢。

大宅

Solarflare 發表於 18-11-21 08:51
幾時換人?
感覺求其請過個二十幾三十歲有手有腳都會好過佢。

隨時想換,但要俾萬幾蚊經紀費係主要問題。佢係老公朋友度做左6年(冇小朋友),自己攪手續visa轉under我名,一千蚊唔駛。

男爵府

vivi23berry 發表於 18-11-21 09:11
隨時想換,但要俾萬幾蚊經紀費係主要問題。佢係老公朋友度做左6年(冇小朋友),自己攪手續visa轉under我 ...

湊小朋友真係要後生。
當你請完個新既發覺輕鬆好多... 就會覺得果萬幾蚊比得值
或者去 helperchoice果啲慢慢搵, 但呢啲site既姐姐運吉多, 有人話找左3個月先找到個合適既。

大宅

Solarflare 發表於 18-11-21 09:19
湊小朋友真係要後生。
當你請完個新既發覺輕鬆好多... 就會覺得果萬幾蚊比得值
或者去 helperchoice果啲慢 ...

你又岩!第一次請工人,最初冇concern到年紀問題,加上阿仔出左世先搵工人、冇考慮太多野加上係相識朋友做過就請左佢。

你認為有湊小朋友經驗 or 自己有小朋友,邊樣比較好?

男爵府

vivi23berry 發表於 18-11-21 10:54
你又岩!第一次請工人,最初冇concern到年紀問題,加上阿仔出左世先搵工人、冇考慮太多野加上係相識朋友做 ...

最好有香港湊b經驗。
佢地生左都未必係自已湊 (e.g.出左來打工)

侯爵府

eleven123 發表於 18-11-18 13:42
多謝! 斷約工人是不是一定不可以請?

我果個之前都斷約 做落都ok, 係到第6年做野差d, so far, 手腳干淨 錫小朋友

男爵府

micsin 發表於 18-11-21 14:42
我果個之前都斷約 做落都ok, 係到第6年做野差d, so far, 手腳干淨 錫小朋友
...

大多數都是斷約風險比較多大。

男爵府

micsin 發表於 18-11-21 14:42
...

佢咩原因斷約?

複式洋房

我覺得睇人夾人同姐姐本身性格
我而家姐姐40幾歲,佢自己都有個孫,夠定性,而且好多野都好易話圍,唔會覺得自己年紀大有經驗就唔聽你講
但年紀大就有啲野會爭啲,例如老花所以啲碗碟有時睇唔到仲有污糟
佢當時係斷約嘅,但喺我屋企做左快3年都冇犯大錯

而家佢想提早退休,所以最近又搵工人
Agent教路就唔好請太後生,真係會機不離手,香港有啲後生仔女做野都做到你冇眼睇,請姐姐都係一樣道理

如果姐姐結左婚有仔女,尤其十幾歲嘅仔女,佢地要供佢地升高中、讀大學,要錢用,亂黎嘅機會就細啲

湊一個細路就唔難請嘅,啲姐姐有得揀都唔揀要一湊二嘅家庭黎做

侯爵府

Solarflare 發表於 18-11-21 16:48
佢咩原因斷約?

同老人家唔啁啱

侯爵府

木土土 發表於 18-11-18 21:03
湊小朋友,菲律賓工人好d

為什麼菲律賓好點?

琥珀宮

HongV 發表於 18-11-27 13:06
為什麼菲律賓好點?

Compare 菲同印,我個人覺得菲比較乾淨,而菲民族一般喜歡唱歌及喜歡小朋友,宗教亦係正常聚會,同香港人比較接近

我自己眼見既菲傭,就算對僱主態度普通,但一般對小孩都不錯

大宅

eleven123 發表於 18-11-18 11:34
我和老公都工作,小朋友3歲4個月,半日幼稚園,另外半日有1.5個鍾興趣班。家中無寵物,工人有獨立房間。我 ...

可以試下搵啲可直接聯絡前僱主既工人,咁樣會進一步掌握佢地既真實情況。我之前都係app上搵到啲好既,又可以比我睇佢Facebook, 同前僱主傾,差啲想請架。但考慮到佢未結婚,怕做唔長先搵另一個。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

vivi23berry 發表於 18-11-21 10:54
你又岩!第一次請工人,最初冇concern到年紀問題,加上阿仔出左世先搵工人、冇考慮太多野加上係相識朋友做 ...
我2個都係40, 自己要供仔女讀書。
一個完約, 一個斷約。

我直接見過真人, 唔敢隔山買牛, 有 jm試過 viedo 傾, 原本個工人唔識英文, 鏡頭外有人教佢答。
因為我相信, 人夾人, 有時真係 feel 到是否夾自己, 起碼能溝通。

首頁

尾頁

跳至