自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我番咗溫哥華六年半,
呢邊真係愈來愈多不同人種, 本地鬼佬, 歐洲鬼如Polish, Bulgarians,Russian, 韓國, Filipino, Iranian, Iraqi, 黑人, 中國人,等等.
我從沒有二等公民感覺. 我幾鍾意呢邊恬淡生活. 因我本身在香港做文職而年齡也不輕, 于是我去做入門工作當玩吓又學吓嘢, 我做過賣傢俬但我自問唔係sales才料, 又做過cashier同茶餐廳水吧, 好玩又學到點沖奶茶等等, 但體力唔掂.
後來跟filipino co-worker去讀d兒童有關嘅課程, 之後開始做children daycare, 我冇停,繼續讀落去,
之後一路一路轉position, 現在等搵到週合地方就自己開啦.

d我不滿嘅: 最初番到嚟真唔慣呢度d, single house, 每星期只有一日倒垃圾, 現在係每兩星期, food scraps每星期倒, 所有都要在早5:00am-7:00am放家門前.
夏季lawn watering又限定日期同時間在5:00am – 9:00am.
連自己yard棵榭斬咗都唔得, 要你種過棵. 又比較落後, compasscard只限於搭巴士同天車, 唔可以用嚟買嘢, 一直到現在至有applepay, 支付寶同微信.
名牌貨品更少于世界各大城市.

近期又有安樂死,
同性婚姻, 大麻合法.

呢邊好唔好, 見仁見智

子爵府

linchan 發表於 18-11-18 13:52
我番咗溫哥華六年半,
呢邊真係愈來愈多不同人種, 本地鬼佬, 歐洲鬼如Polish, Bulgarians,Russian, 韓國, Fi ...

我相信住在那一個國家都有佢自身嘅問題。冇一處係乌托邦。你睇我好,我睇你好。只係有些人有選擇,有些冇。有人認為有選擇咁係好。當你真係有選擇時,一樣有不公,一樣有些人或事令你接受吾到。隨遇而安吧!

sushiroll    發表於 18-11-19 00:05
Chirley    發表於 18-11-18 22:58
wcpcelia    發表於 18-11-18 19:26

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

凡事一定有兩面,你留得係到,即你会認同和接受唔好的事,何必複雜化!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

唔好再諗番香港喇,我明嘅,住慣香港,過到去好自然同香港比,你都數漏咗,嗰邊D人真係冇香港人咁勤快同識變通。

香港同溫哥華各有各好,地方大、風景靚、空氣清新,呢D香港已經難有啦。

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

其實果邊比較落後
只不過地方大,空氣好

我都有考慮過去,因為生左小朋友
覺得香港教育壓力大

不過再諗長遠小小,好似係果邊工作搵工
溝通咁,就卻步了。

我老公完完全全唔識英文。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

charlieXD 發表於 18-11-18 14:47
其實果邊比較落後
只不過地方大,空氣好

好多人完全唔識英文都可以喺加拿大生存,但多數係上咗年紀,咁生活圈子就只局限於自己族裔囉,比較悶,後生如果唔識英文真係有D替佢擔心,都生存到嘅,但生活得好艱難,個人會好唔開心好冇癮。

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主:

男爵府

我番咗溫哥華六年半,
呢邊真係愈來愈多不同人種, 本地鬼佬, 歐洲鬼如Polish, Bulgarians,Russian, 韓國, Fi ...

近期又有安樂死,
同性婚姻, 大麻合法.

呢幾點,我個人係like

男爵府

charlieXD 發表於 18-11-18 14:47
其實果邊比較落後
只不過地方大,空氣好

可唔可以解釋下有乜嘢落後呢?

Cashless, 人哋30年前已經係。網購呀,自助俾錢啊,都幾十年。

男爵府

要唔要好多錢先可以在溫哥華生活?你一個人大約每月用幾錢至夠?

男爵府

Bambi 發表於 18-11-18 16:03
要唔要好多錢先可以在溫哥華生活?你一個人大約每月用幾錢至夠?

I want to know too

大宅

chillimom 發表於 18-11-18 15:43
可唔可以解釋下有乜嘢落後呢?

Cashless, 人哋30年前已經係。網購呀,自助俾錢啊,都幾十年。

完全唔覺得落後。
香港係近一兩年先流行 payme fps alipay applepay,當地已經好多年了。

出去買嘢好方便。
我仔女是大學生,一張學生證可以通全大學買食物,搭巴士(月票)。
出去買嘢,有銀行戶口,就方便,
一係用 credit card ,好似 paywave 咁,掃一下就可以碌卡,
算冇 credit card 都一樣可以掃 saving account 卡買嘢,自動扣户口錢。
小女租屋,一直係用 app 比租比包租婆,就好似 fps 咁,send email 比對方,對方就可以收錢,唔需要知對方銀行戶口號碼,已經用了多年。
不過佢地身在 toronto ,唔通 vancouver 會落後過 toronto 好多?
冇理由喎。

男爵府

Artie 發表於 18-11-18 16:51
完全唔覺得落後。
香港係近一兩年先流行 payme fps alipay applepay,當地已經好多年了。

我成日覺得一啲人嘅comment究竟係由邊度黎??定係我哋生活係平行時空?

男爵府

我喺加拿大住得好開心, 好似JM咁講每個國家都有好有唔好啦, 今次我只係講一d可能其他人冇提過嘅嘢啫, 不過我真係唔中意大麻合法化. 呢邊比錢人係可以email比, 買嘢係可”doo”credit or debit card.
至於生活費, 如rent apartment 2-3 bedrooms may be $2000-$3500 depending the location but not really in Vancouver. 可能是burnaby or tricities. 如rent house may be $3000-$4000 also not in Vancouver. 因我住coquitlam, 我地d food court 食碗牛肉麵大約$9, 韓國炸豬排飯$12. 茶餐廳一個干炒牛河或其他飯麵類and 飲品大約$15. 5人晚飯叫4餸+3隻炸蟹claw, $140. Cellphone 月費比較貴, $70 1GB data per month, 有d話無限data都係$55 per month but reception is not good.
如果你搵好少錢又有小朋友要養, let say $2000 per month per family, so you may be classified as low income family, may be 唔洗交income tax. 但如果你搵多d, let say $3500, no more low income family, may be you need to pay income tax , 之後再減咁d牛奶金, 又要比medical insurance, 最後你發覺自己原來每月只係多一二百蚊咋.(d 數我亂作咋).

wcpcelia    發表於 18-11-18 19:26

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我番咗溫哥華六年半,

謝謝你的分享

大宅

我真心欣賞倒垃圾嘅安排,要把垃圾徹底分類,所以真正的垃圾可以兩星期才收一次,是一個負責任社會的做法。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

男爵府

linchan 發表於 18-11-18 17:57
我喺加拿大住得好開心, 好似JM咁講每個國家都有好有唔好啦, 今次我只係講一d可能其他人冇提過嘅嘢啫, 不過 ...

$70/1gb data? JM 要唔要打去電訊公司格下價轉下plan,雖然電話費呢度都唔平,不過就未聽過有人用$70/1gb 嘅plan,我用緊Fido $55/7gb

珍珠宮

chillimom 發表於 18-11-18 15:40
近期又有安樂死,
同性婚姻, 大麻合法.

安樂死 我都希望香港有,唔使重病嘅人受病痛折磨

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

happeecc 發表於 18-11-18 23:21
我真心欣賞倒垃圾嘅安排,要把垃圾徹底分類,所以真正的垃圾可以兩星期才收一次,是一個負責任社會的做法。 ...

係咪可以將垃圾幑底分類係睇人.

我屋企都係兩星期至收一次垃圾, 個垃圾桶到高我手踭手臂咁高, 基本上個垃圾桶夠裝所有垃圾.

兩星期至收一次垃圾係節省開支同埋唔好太擾民.

我唔介意兩個禮拜至收一次垃圾, 只係夏天時有d 不便.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 18-11-19 00:19
係咪可以將垃圾幑底分類係睇人.

我呢度同你一樣,一個星期倒可回收垃圾,一個星期倒家用垃圾,仲有一個倒garden waste,淨係垃圾桶都3個,無計錯一個垃圾桶有270L咁大,以前歐洲唔熱,兩星期倒一次垃圾都唔會點臭,近年天氣反常,熱天真係唔得,試過太熱,一打開個垃圾筒,oh shit⋯⋯成個筒都係蛆蟲,臭到呢

首頁

尾頁

跳至