做文職jm 點進修英文呢

heaheasin
|
如題
crystal媽咪
|
heaheasin 發表於 18-11-18 14:12
如題

去上堂, 多啲同外國人溝通, 有人會成日睇外國新聞或者戲…………
zilong
|
如題

讀和聽可以每日看完中文新聞報告後看英文報道。
wcpcelia    發表於 18-11-18 19:10
海仔媽
|
視乎想進修邊方面,純粹睇同聽既可以買本live 英語/biz英語/national geography睇,同睇多啲美劇,如果係講同寫既方面,唔介意Skype 上既,可以好似我咁用engoo/hitutor 呢類平價英文1對1上堂,有錢有時間既可以去English Council 或請個外藉老師補習
danad
|
主要靠同d客見面傾計+email咋,放工都無心力去學lu
mgmismicgmic
|
煲美劇,仲要揀啲有中英字幕,真係學得好快!
mablesik1
|
海仔媽 發表於 18-11-18 14:47
視乎想進修邊方面,純粹睇同聽既可以買本live 英語/biz英語/national geography睇,同睇多啲美劇,如果係講 ...
平價英文一對一係點?
金金人
|
mgmismicgmic 發表於 18-11-18 17:04

有無推介
ching1117
|
sheep010
|
mgmismicgmic 發表於 18-11-18 17:04

有無app推介?
海仔媽
|
mablesik1 發表於 18-11-18 17:15
平價英文一對一係點?

用engoo/hitutor呢類網上學英文,佢地都係經網上預約老師,上課時用Skype對話,教材可以用engoo/hitutor 提供既教材或自己既教材,我而家上緊engoo, 我覺得ok, 同埋始終講緊只係hkd30唔駛一堂(25mins), 有興趣可以去佢個網站試堂,有兩堂free trial
mocha_y
|
海仔媽 發表於 18-11-18 19:22
用engoo/hitutor呢類網上學英文,佢地都係經網上預約老師,上課時用Skype對話,教材可以用engoo/hitutor ...

睇咗,$30嗰d通常喺賓賓,
英美嗰d,都過平。
你揾開邊個教?
cherrieloy
|
如題

放工去上堂囉,除咗咁樣,應該冇其他方法卦
-joanne
|
如題

放工放假去返學,多d同客溝通,睇美劇
學海無涯
-joanne
|
金金人 發表於 18-11-18 17:44
有無推介

岩岩煲完You s1
好睇,懸疑劇
cloudwingwing
|

請問咩app?
|
-joanne 發表於 18-11-18 20:50
岩岩煲完You s1
好睇,懸疑劇

請問你用咩app睇? 有中英文字幕?
alsace0416
|
cloudwingwing 發表於 18-11-18 21:10

其實唔使用 apps
你買一季美劇都有排睇有排聽啦起碼有10集都係幾百蚊仲可以不斷重複睇又有字幕, 正版嘅字幕的翻譯好好多
利申 學生時期係用煲美劇學英文 自己俾錢買DVD 非常之有效受用無窮, 我當時睇 friends, sex & the city , 又有趣又娛樂性豐富 , 而家我睇西片或者係美劇係唔需要睇字幕嘅
-joanne
|
cloudwingwing 發表於 18-11-18 21:10

唔係app
https://www.momovod.com
|
alsace0416 發表於 18-11-18 21:17
其實唔使用 apps
你買一季美劇都有排睇有排聽啦起碼有10集都係幾百蚊仲可以不斷重複睇又有字幕, 正版嘅 ...

謝謝。

最近有咩好介紹?