自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

最難聽係:

有一次出trip之後比人炒左。有個當年幾fd嘅話: 咁間公司都幾好喎! 比你出完trip先“meet甩你。

又試過同事變朋友, 但講: Xxx係你背後講你一樣壞話, 但我唔會話你知 (Xxx係同佢唔熟的, 我才同佢一齊食lunch的)

另一個係家事上, 我家人同佢家人都犯同一個錯, 佢最後有幫佢家人。我家人因錯過幾次我冇幫。佢串爆我話我冇幫我嗰個家人有乜資格憎佢! 我講左d理由, 但佢都串我冇資格

我都唔明, 三番四次我因為人地說話而疏遠了, 到底大部份人係咁, 還是我真的無帶眼識人?

ps: 佢哋只是一次對我不好, 我就選擇疏遠。

珍珠宮

支持樓主

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 18-11-18 14:38
最難聽係:

有一次出trip之後比人炒左。有個當年幾fd嘅話: 咁間公司都幾好喎! 比你出完trip先“meet甩你。

每個人經歷唔同咗,性格、處事都會唔同。合則來,不合則去。唔好為咗啲過客而傷心

good_pig    發表於 18-11-18 15:54
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

最難聽係:

你都識講,太計較咪冇朋友
放開d,可能自己有時都會講錯嘢,但係無心嘅

公爵府

回覆樓主:

反面都是因為說話而起

要慎言,例如自己講說話tum人開心,對方開心,就唔會傷害你

wcpcelia    發表於 18-11-18 18:48

伯爵府

要計較,就不能在乎!
在乎的話,就不要計較!

mercurycc    發表於 18-11-18 19:15

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我似樓主
有時唔係話計較d咩
只係對別人既說話敏感d
有d人隨意d既咪覺得無野囉

但我會覺得岩傾就做下朋友
唔岩就bye bye

唔會為左有朋友怕得返自己
而明明自己心入面唔舒服都格硬同果d人做朋友

我都係無咩朋友既人。
最緊要自己舒服。

禁止訪問

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

或者這樣睇

我自己也有講人,也有唔小心得罪人,可以我都唔知道,比人嬲左我,又或者有人大方原諒我而我又不知道,人與人溝通係會有誤會,好似講者無心,聽者有意咁!

所以如可以大方,就大方左佢,唔可以的話,唔彩佢一段時間,等下一口才想下繼唔繼同佢相處。

世上冇話真正朋友和敵人

loved    發表於 18-11-18 18:19

公爵府

回覆樓主:

完全ok, support. 你講果d reflect佢地個人 麻麻地, 唔要呢d朋友完全唔可惜

珍珠宮

支持樓主,合則來,不合則去,好彩果啲只係朋友類,隨時可以斷,如果好似我朋友咁,佢個細姑姐成四十幾歲人,思想性格仲差過14歲,但又因為係親戚,好多野都要硬食,到時你會好嘔血

男爵府

太過計較就最好做足孤獨終老的準備,你自己喜歡獨處就OK

珍珠宮

朋友自己可以選擇。

珍珠宮

不是你計較,而是你不想side時間係D啲無聊人身上。

我也不會比面個D人,朋友要精不要多。

水晶宮

Cateye8888 發表於 18-11-18 17:19
不是你計較,而是你不想side時間係D啲無聊人身上。

我也不會比面個D人,朋友要精不要多。

朋友只要精,不要多

珍珠宮

最難聽係:

有d 朋友真係唔見好過, 見朋友一為relax 一係有咩事揾人幫手!

有天材以為唐心風爆個下work 同朋友返晒面, 係到R 返轉頭! 啋佢有味

返正一向佢求我多, 我求佢個d 我出去比錢人解決,返而無欠人情更好

男爵府

我都經歷緊呢個慘況,真係好怕人係背後中傷自己

瑪瑙宮

最難聽係:

再難聽都有

珍珠宮

rachel_ching 發表於 18-11-18 17:36
朋友只要精,不要多

-

男爵府

回覆樓主:

我都經歷緊
決定quit whatsapp group,再一步步FB unfriend哂佢地。
何苦要响垃圾堆中摷垃圾食?我都唔係餓得咁緊要啫?!

首頁

尾頁

跳至