自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好睇咩人

如果多次都讓同忍,個朋友(同事)都唔改
仲一有機會就篤你(同事),當你傻豬

咁最好—唔好再有公司以外的來往

以免再受害

男爵府

bbc2018 發表於 18-11-18 17:52
通常那些cheap友,朋友多多,實情佢對朋友太虛偽。佢地吾怕得罪您。人善被人欺。如果個心吾舒服,不用繼 ...

中哂!!!
成日post埋D一大班人gathering既相慌死人地唔知佢好似好nice好受歡迎咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

KTKTKT5 發表於 18-11-18 14:38
最難聽係:

有一次出trip之後比人炒左。有個當年幾fd嘅話: 咁間公司都幾好喎! 比你出完trip先“meet甩你。

我覺得1.落井下石果個勁衰
2.果個勁廢話,唔知佢想點
3.好煩,關佢鬼事
再嘗試識啲正常人

珍珠宮

王國教室勳章

最難聽係:

有一次出trip之後比人炒左。有個當年幾fd嘅話: 咁間公司都幾好喎! 比你出完trip先“meet甩你。

我都會。
我之前有個成日hang out的朋友,無意中發現佢虐待工人同狗,我就開始避開佢,黑心到咁!

水晶宮

回覆樓主:

支持樓主。
朋友貴精不貴多, 下下個朋友講野有心定無意咁令人唔開心, 又要下下又自己包容佢, 不如搵個慎言嘅朋友

Mnbvcxdsa    發表於 18-11-18 22:48

用戶要求終止服務

我都唔明, 三番四次我因為人地說話而疏遠了, 到底大部份人係咁, 還是我真的無帶眼識人?

對方說了令你難堪的話, 因而疏遠了他/他們.

我覺得不是你本身問題.

我曾經識一位中年女士, 佢在街市做買賣的....

開口埋口話: 唔通我擘大隻比你睇?/一唔係又雞雞聲話其他女士.

我是原本跟她幫襯開她的......不過, 後來我見她咁樣同其他客講野, 我唔敢再幫襯她了.

她跟人的說話內容,純是閒談.....但下下又雞又狗.....我費是他朝有日佢咁話我.

我覺得每人的談話用詞...用不得其所, 就如一把利刀.

不想無辜被辱,就要早日疏遠.

公爵府

我通常唔係說話,而係覺得品性唔好,就會疏遠。

複式洋房

睛靈勳章

最難聽係:

沒有朋友沒有問題,最怕表面朋友,背後害你!

珍珠宮

最難聽係:

我通常比三次機會

公爵府

charlieXD 發表於 18-11-18 15:33
我似樓主
有時唔係話計較d咩
只係對別人既說話敏感d

我同你都好似

伯爵府

回覆樓主:

我見身邊有些朋友真係朋友一大堆
個個星期最少一次與不同人聚會飯局
但其實佢地係出來講表面野
我自己就覺得呢類聚會唔去也吧
樓主遭遇我試唔少
人善被人欺
我無啦啦會比人當成發泄對象架
之後我會疏遠呢類人

子爵府

回覆樓主:

無朋友好過最後變曬敵人 咒黎咒去 唔想人地好
我真係好少見好fd真心想佢好 唔咒已偷笑

大宅

wai4919 發表於 18-11-18 15:42
或者這樣睇

我自己也有講人,也有唔小心得罪人,可以我都唔知道,比人嬲左我,又或者有人大方原諒我而我又 ...

同意

珍珠宮

回覆樓主:

我喜歡同男性做朋友, 女性都係遠離則好。

大宅

回覆樓主:

我都認同樓主睇法, 可能喺別人眼光太計較就等於無朋友, 但當你唔計較時, 對方一直攞盡著數, 講盡令人難聽嘅說話, 做著令人心情變壞的時間, 比人踩住心口上....... 我個心都會同自己講"避開所謂嘅"朋友"(小人)會開心好多, 可能會有人話多個朋友好過多個1個敵人, 但相對嘅, 大家咁話啦, 朋友貴精不貴多。

大宅

回覆樓主:

仲要有d所謂嘅朋友, 你對佢正正常常, 佢表面就無嘢, 暗啞哋搞緊小圈子, 講是非搞風搞雨。到過一段時間, 頂唔順, 攞出嚟講佢對人點點點衰, 佢唔應該咁講嘢/咁做嘢....然後就開始打同情牌, 話佢童年幾幾幾慘, 所以而家要起哂鋼對人, 講咩做咩都係保護緊自己。哇..... 真係包裝得好, 佢講哂啦。

公爵府

最難聽係:

我之前絕交既朋友,全部都因為佢哋講說話令到我唔開心,唔舒服,我疏遠佢哋,我寧願無朋友都唔想同啲令我唔開心既人做朋友,我真係有段時間一朋友都無

別墅

beauty 發表於 18-11-18 15:31
要計較,就不能在乎!
在乎的話,就不要計較!

如果不在乎,又點會計較?
如果不計較,又點會在乎?

男爵府

朋友都仲有得揀,最慘嗰個係家人,無得揀仲要成日見!

子爵府

我第一時間係諗,佢意思可能係"咁間公司都幾好喎! 比你出完trip先meet甩你,而家D公司好cheap架,你咪算好彩囉"
其實係想安慰你雖然比人炒,但待遇都算好.

因為資料太少,唔打算逐單講,而且你都話"佢哋只是一次對我不好",
咁好大機會係誤會gor bor~

老實講,我覺得呢個一句定生屎嘅現象好恐怖,
你問得好好,無論討論區抑或現實生活都多咗好多呢種人.
有冇諗過,自己比咗幾多人一句定生屎?

今日,你行得走得精精靈靈可以無時無刻拎住部手機喺討論區搵人同你傾計,
他日,你眼朦耳聾好多地方去唔到玩唔到又如何?

無錯,人一出生就係個體,但係我哋係群居嘅生物,
你以為一句定生屎無朋友只係簡單一個朋友間嘅問題,
其實你係日復日咁訓練緊自己個心胸有幾窄,有幾唔識體諒人,
逐漸,你連喺家庭上工作上等等都變成一個自私人,
就好似你周不時見到嘅固執自私老頭子咁,將來佢就係你.

有錯趁嫩改,
你出得依個post代表你有所反思,係好事.
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

首頁

尾頁

跳至