網購天地

跳至
[淘寶] 淘傢私

首頁

尾頁

複式洋房

用咩集運?
幾錢運費?

象牙宮

自己安裝?

找了人安裝? - 最困難。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Lai1010 發表於 18-11-18 15:50
用咩集運?
幾錢運費?
用p2p 送貨上門, 計實重, 唔計體積, 2米以下沒有額外收費。

收過梳化, 餐枱連餐椅,電視矮櫃, 層架, 床褥, 洗面盆, 幾十件家品, 分左3次收貨。

送貨員都好有交帶, 幫忙把貨物搬入房間或廚厠。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

無經驗,如果想買,我諗最好係問賣家,路途咁遠,點都要比賣家知係香港客,有咩事,到時交涉都少左d不必要既誤會

男爵府

★★★★★中大型家品用具,枱凳櫃架沙發床椅之類傢俬,裝修材料大件貨品到香港,
集運運費參考 http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

大宅

wmkcnw 發表於 18-11-20 15:09
用p2p 送貨上門, 計實重, 唔計體積, 2米以下沒有額外收費。

收過梳化, 餐枱連餐椅,電視矮櫃, 層架, 床褥, ...

p2p 即係邊間? 有無link?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

回覆 YMCA0806 的帖子

你 google 下 p2p 集運。費事開名俾人 block

大宅

wmkcnw 發表於 18-11-22 14:59
回覆 YMCA0806 的帖子

你 google 下 p2p 集運。費事開名俾人 block

我係另一個post揾到了, post埋link

侯爵府

YMCA0806 發表於 18-11-22 15:17
我係另一個post揾到了, post埋link
咁就好了。
如果你唔洗送上門, 其他集運可以更平。

之前問過1間叫 永 x 泰, 佢地可以一條龍, 砌埋傢俬都得

大宅

wmkcnw 發表於 18-11-20 15:09

收過梳化, 餐枱連餐椅,電視矮櫃, 層架, 床褥, ...

請問p2p 系 點對點嗎?有無app?要自己穩佢網頁嗎?

侯爵府

elaine200311 發表於 18-11-22 21:53
請問p2p 系 點對點嗎?有無app?要自己穩佢網頁嗎?
我用網頁。

買膠箱最啱,大件而輕, 仲要包好厚 bubble 紙。 計體積重會好貴。

大宅

P2p其實幾oK的,當你唔知體積重會有幾大時,p2p 便可給你鎖定運費,免得心掛掛!我一般也介紹朋友直接用p2p送到上樓然後再另找師傅上門安裝的。而想自行安裝省下安裝費便要自行評估自己能力了,淘寶傢私會比宜家傢私更難安裝,好多時沒有組裝圖,而安裝門或櫃桶有時未必夠能力調校到正常開關或不會頂住等!有時步驟錯了再重拆下再重裝時會把原身的木板損毀。所以當我們買一件淘寶傢私時便要將貨價/運費/裝工一起計算,如果自己有能力組裝便可省回幾百至千多元安裝費了。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jje 發表於 18-11-23 13:40
P2p其實幾oK的,當你唔知體積重會有幾大時,p2p 便可給你鎖定運費,免得心掛掛!我一般也介紹朋友直接用p2p送 ...

很详细的分析.

哈哈,您這樣說我覺得我自己動手能力還可以了, 省下了不少銀兩和時間找師傅. 我so far 大部分家具都是自己組裝(床頭櫃, 電腦椅, 電競椅子, 不同size的 置物架, 組合書架連書桌抽屜, 升降茶几, 可伸縮電視櫃, 衣帽架, 厕板.....).淘寶的家具的圖紙不要expect 太高, 約略參考好了, 其實組裝最重要靠視頻, 有視頻就容易跟著做.做得多都有經驗, 以後的就更有信心可以自己搞了, 另外如果組裝過程有問題, 通常客服都能幫忙解決. 我c9一個,由零經驗到越玩越大(只差沒有玩組裝大床, 因為已經有) ,每次動手自己搞好,都很有成就感, 非常高興. 當然, 某些工具也幫忙了不少, 例如電螺絲批,電鑽, 好一些的鎚子....etc, 這些工具真的是好幫手.

反過來, Ikea的我沒組裝過, 很難斷定是否ikea 和淘寶的哪個比較容易或比較難.

經驗所得, 廣東的家具比較水準高D, 價格和質量成正比, 當然其他省市也有貴價貨, 如果不追求要用上10年20年, 便宜的也有很多選擇, 豐儉由人.

結論: 淘寶家具提供了很多組裝的樂趣

複式洋房

感謝大家回覆!

首頁

尾頁

跳至