濕疹B有咩改善方法??

aliceting
|
BB一轉季之後D濕疹愈來愈勁, 本來得面同手, 而家連頸同身都有! 而且有R損左有血! 真係好心痛!
minusone
|
有冇睇醫生?
Elizabethee
|
我仔以前都有濕疹, 用放濕器會有用, 同埋要超級勤力搽lotion, 我以前真係一日幫佢搽3,4次, 仲有一樣就係轉奶粉,
|
回覆 aliceting 的帖子

Hello aliceting, 濕疹bb皮膚會較乾燥, 沖完涼後趁皮膚濕潤帶有水分時, 可以幫bb厚厚甘搽成份天然, 無色無味既保濕膏按摩吸收, 為皮膚保濕。另外, 幫bb沖涼時要留意番水溫, 水溫太高會加劇皮膚痕癢架, 有冇同bb睇過醫生呢?
aliceting
|
minusone 發表於 18-11-19 18:44
有冇睇醫生?

之前睇左一次, 開左類固醇, 話搽3日停1日, 我有幫bb搽, 搽左係有用, 不過一停果日又嚴重返
aliceting
|
Elizabethee 發表於 18-11-19 20:45
我仔以前都有濕疹, 用放濕器會有用, 同埋要超級勤力搽lotion, 我以前真係一日幫佢搽3,4次, 仲有一樣就係轉 ...

轉奶粉? 即係醫生開果d?
aliceting
|
[email protected] 發表於 18-11-20 14:44
回覆 aliceting 的帖子

Hello aliceting, 濕疹bb皮膚會較乾燥, 沖完涼後趁皮膚濕潤帶有水分時, 可以幫bb厚 ...

唔該晒JM! 原來要趁未乾果陣搽lotion架?! 咁沖涼水溫幾多為之冇咁熱呀?? 而家一路幫佢用44度水, 算唔算好熱呀?
laikapo
|
我通常用紫雲膏黎搽係濕疹患處,好過搽類固醇...
|
aliceting 發表於 18-11-20 16:29
唔該晒JM! 原來要趁未乾果陣搽lotion架?! 咁沖涼水溫幾多為之冇咁熱呀?? 而家一路幫佢用44度水, 算唔算好 ...
身體表皮油脂能夠滋潤/保護皮膚,正常體溫大約36 至 37 度,水溫係 38 至 40左右,沖涼時間唔超過5-10分鐘,浴室溫度唔低過22度會比較好架

glwong
|
要勤力幫bb剪指甲,同埋要睇實唔比佢除手套,加油,過左1歲之後就係少左發濕疹架喇,
Elizabethee
|
aliceting 發表於 18-11-20 16:26
轉奶粉? 即係醫生開果d?

唔係, 我媽媽會有朋友話轉左雅X果隻hmo之後濕疹係好左, 因為呢隻奶粉可以令bb免疫力好左, 我都幫我仔轉左,
tobby0617
|
aliceting 發表於 18-11-18 16:47
BB一轉季之後D濕疹愈來愈勁, 本來得面同手, 而家連頸同身都有! 而且有R損左有血! 真係好心痛! ...

之前我囡囡或我身邊D小朋友都有呢煩惱,後來經朋友介紹轉左一隻純天然無類固醇既藥膏同轉左屋企支洗衣液⋯⋯就斷左尾了!
kellyffung
|
每個BB致敏原都可以唔同,所以咩方法都要試,轉奶粉、勤力搽cream、沖涼都可以試下唔同沐浴露,依家我女沖涼同cream都轉左用QV,皮膚好返好多啦