自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181118/58927898

公爵府

OKC 發表於 18-11-18 17:27
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181118/58927898

如果真糸每个小孩也必需要補習,咁香港教育真系好失败。

sklui    發表於 18-11-18 18:46
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

民房

冇錢就唔好生喇
生左出黎又怨呢樣怨個樣
個社會欠左你架咩

水晶宮

無錢補習、無錢上興趣班、無錢去遊學、無錢食自助餐、無錢去旅行、無錢買樓、無錢結婚、無錢生仔.......

wcpcelia    發表於 18-11-18 18:44

珍珠宮

而家好多學校都有課後輔導班
係俾全額書津、綜援同學參加
做功課同溫下書
點解可以講到完全冇支援?
而且坊間仲有好多團體提供義教、義補計劃

loved    發表於 18-11-18 18:28

珍珠宮

睇清楚內文
原來又係施麗珊
我認我有偏見
呢個社區組織真係不得了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

學校有功課輔導班, 家長有無了解過?
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

目的是想政府包埋佢地補習?明知自己窮就唔要求咁多野,明知自己比唔到小朋友,我唔會叫佢地唔好生,這是人權,但生左出來你自己比到什麼就什麼,唔好下下要求別人比你,政府無欠你更無欠你的下一代。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

首先我覺得補習不是必需的,因我仔都無補。其次是小學有好多支援,雖未必係每日有,但一星期有兩,三次都夠,我覺得小朋友有心讀,根本吾需要呢d,作地會留心上堂同課後自習;無心讀,比再多成績都吾會好。

伯爵府

yurijm 發表於 18-11-18 17:42
睇清楚內文
原來又係施麗珊
我認我有偏見

x 2

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yurijm 發表於 18-11-18 17:40
而家好多學校都有課後輔導班
係俾全額書津、綜援同學參加
做功課同溫下書

而且社區中心也有功課輔導班,比綜援家庭小朋友優先,如明x,青x會

男爵府

回覆樓主:

我仔現係小六生,無出外補习過,佢唔識由我教。
補习不是必須項目

珍珠宮

有d課後免費補習班,比如生命工場攪果d,關愛基金又會撥款攪一d,有心讀一定讀到書啦

珍珠宮

pomanlife 發表於 18-11-18 17:49
而且社區中心也有功課輔導班,比綜援家庭小朋友優先,如明x,青x會

無錯
睇清楚內文就知
有乜人想掠得就掠
一心想爭取現兜兜既金錢補貼

我真心唔信一個社區組織
居然會唔知坊間有好多團體搞義教、義補
陳校長果檔補習都搞咗好幾年了

某啲社區組織為求上報、爭取善款
真係無所不用其極
做少少地區工作都懶
真心好懷疑佢地平日係做乜

琥珀宮

回覆樓主:

何謂貧窮?第三世界係冇書讀,三餐不繼,要做童工。

香港貧窮係?冇得去麥記食野?唔可以搭飛機去旅行?定唔可以隨心去海記公園或廸廸尼?冇錢上芭蕾舞或樂器班?

香港真係貧窮囉,心靈直情破產添。

cissie    發表於 18-11-18 23:50

大宅

回覆樓主

又話窮有窮養嘅?
咪又係要政府養
窮咪唔好生囉

公爵府

施麗珊點解唔直接幫呢堆貧窮人口補習?佢揾啲志願者去做義工咪得囉。

大宅

自己小朋友自己付責任啦,做咩右要政府包底

子爵府

阿女學校的功課班是給綜緩戶,我想比錢都無得讀

子爵府

所以bk jm講得好啱,太窮真係唔好生
係要生嘅,就唔好要求多或者經常抱怨

首頁
12345...8

尾頁

跳至