自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

stagea 發表於 19-2-24 11:34
想問下,如果係清明重陽節日,化寶位置係墓地,又係咪需要講明燒俾邊位?通常裝香就有叫長輩名。

因聽聞 ...

呢兩個大節,係比較穩陣!

不過化祖先衣包最好有附薦袋入住。寫清楚先人名字。

可以化一份衣紙給前土後土(再穩陣可以加三份觀音衣)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Yukyuk 發表於 19-2-24 11:58
呢兩個大節,係比較穩陣!

不過化祖先衣包最好有附薦袋入住。寫清楚先人名字。

有燒俾前土後土、但就無寫先人名,咁多年又無收到通知

唔該你

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我嫲嫲好錫我,佢死左超過20年,大約死後5-6年左右有一晚,我夢見嫲嫲微笑打開手望住我,我好想過去抱佢去唔到,後黎醒左喊到收唔到聲,但我相信佢係黎同我告別咖。

珊瑚宮

畀面勳章

minlbc 發表於 19-2-24 11:39
層主,推舊帖那位。
我上次好奇問點解推年多前帖,好似嚇親佢,佢即刻delete自己個推帖回覆。
...

I see , 但今次佢推完帖又潛咗水。

珊瑚宮

畀面勳章

minlbc 發表於 19-2-24 11:42
唔係有心留意的。
只是見帖熟口熟面,望一望原來舊帖,再望邊位推帖是不是有特別回應,發現,咦!:surpris ...

我又係見到佢推帖但又唔係有特別回應,我先八卦問下佢。

侯爵府

醒目開學勳章

小可愛11 發表於 19-2-24 12:36
I see , 但今次佢推完帖又潛咗水。

其實冇咩所謂啦,我之前冇睇到呢個post。

咁啱經歷了一些事才有今日的分享。

ic34    發表於 19-2-25 14:33

侯爵府

~緣~ 發表於 19-2-24 09:12

可能係,下面應該係有規矩同秩序, 逢親清明、鬼節,我爸前後 ...

甘你爸有冇提到下面生活係點?
我有親友都係清明前一段時間就收到夢爸爸同呀哥要求燒錢話唔夠錢洗, 佢係一個唔迷信嘅人,但因為夢境太真 所以都覺得好奇怪, , 但佢都有照做

侯爵府

cqwert 發表於 19-2-24 09:03
同問,我都有諗過呢個問題,我唔會有後人燒錢比我,吾知可唔可以搵番先人父母比錢我,怕自己C後無錢洗好可 ...
好可能要打工, 唔知下面嘅入職要求係乜嘢 :)

珍珠宮

熱血金章

cathy-tse 發表於 18-11-20 00:19
係喎!

我最大嗰個表姐佢細個已經過咗身

夫家都有咁既事,99收到四女報夢要結婚,之後真係有人上門提親。攪完儀式後,四女話要跟夫家移民。之後每年都收到加國親家寄嚟的現金,放入信封寄嚟香港比99。
如果唔係親眼見到加幣,我真係唔會信。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

annakit 發表於 19-2-23 23:55
夢見先人後會唔會發燒? 我女6歲時夢見太婆, 佢醒後好清楚地講返太婆要求, 點知跟住就微燒了 ...
太婆要求乜野?

複式洋房

咁都得?

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

講起燒衣比祖先...
可否在農曆七月做附薦位時做埋?
因清明、重陽都暫時唔太方便去處理

PS.因唔係太了解,所以想問清楚一點

男爵府

eliekim 發表於 19-2-24 15:28
講起燒衣比祖先...

我見過D道觀/大寺院,係有得提早預售附薦位,你可以打電話去問下。

男爵府

2018復活節勳章

mkmama21 發表於 19-2-24 15:41
我見過D道觀/大寺院,係有得提早預售附薦位,你可以打電話去問下。

謝謝你

伯爵府

我係女仔 發表於 18-11-18 19:05

問米就問到,雙方都會報夢比自己父母

我唔信問米
早十年爸爸走咗,呀叔緊持要我哋去問米,請佢上黎傾偈,否則就係不孝,因為唔係呀爸就會啞咗。
結果一上到黎,第一句就問我哋,做乜呀媽(即佢老婆,我呀媽)唔一齊黎?
我哋呆一呆,之後話呀媽死咗幾十年啦喎,乜你見唔到佢咩。

男爵府

TPMummy 發表於 19-2-24 15:53
我唔信問米
早十年爸爸走咗,呀叔緊持要我哋去問米,請佢上黎傾偈,否則就係不孝,因為唔係呀爸就會啞咗。 ...

流到咁!
係咪都要比錢?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

toffeetong 發表於 19-2-24 13:22
夫家都有咁既事,99收到四女報夢要結婚,之後真係有人上門提親。攪完儀式後,四女話要跟夫家移民。之後每 ...

真係神奇

侯爵府

醒目開學勳章

eliekim 發表於 19-2-24 15:28
講起燒衣比祖先...

你意思是找人幫你燒衣包?

其實平時(不要在大神(emoji)期或正月)也可以在廟裡化衣包。

男爵府

2018復活節勳章

Yukyuk 發表於 19-2-24 18:29
你意思是找人幫你燒衣包?

其實平時(不要在大神(emoji)期或正月)也可以在廟裡化衣包。

剛爬文見是在天后廟或城隍廟?
衣包就響衣紙鋪買?
抱歉,實在太多問題了(emoji)(emoji)

侯爵府

醒目開學勳章

eliekim 發表於 19-2-24 18:54
剛爬文見是在天后廟或城隍廟?
衣包就響衣紙鋪買?
抱歉,實在太多問題了(emoji)(emoji)

我未去過天后廟化祖先衣包。

我只去過紅磡北帝廟、秀茂坪城隍廟、荃灣圓玄學院及沙田紫霞園(最後描述的兩個地點,我有先人放了祖先蓮位。屬於私人地方。)

如果在紅磡北帝廟化祖先衣包,要預先致電約。

如果係去秀茂坪城隍廟要自己帶衣包前往。我們通常call 車上去化。

首頁

尾頁

跳至