烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

去上海旅行食過幾次當地嘅糖醋排骨,呢排心思思想食,今晚試下喺屋企整都幾似樣下

Cheuk2012    發表於 18-11-18 21:27

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

yummy

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

回覆 athenaada 的帖子

Yummy

男爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

athenaada 發表於 18-11-18 19:17
去上海旅行食過幾次當地嘅糖醋排骨,呢排心思思想食,今晚試下喺屋企整都幾似樣下

...

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

有冇食譜thx

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

禁止訪問

大宅

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

男爵府

食譜,pls

大宅

piggip77 發表於 18-11-20 08:46
有冇食譜thx

1、排骨用少少料酒、鹽醃十五分鐘。
2、擺少少油煎香排骨,煎至金黃色。
3、另起鍋熱少少油,加白砂糖細火炒融,白砂糖可以落多少少。
4、倒排骨落融咗嘅糖度,開中火炒勻,落香醋、老抽、生抽同埋料酒兜勻。
5、加入適量溫水(浸過排骨咁),大火滾開咗就中細火燜二十五分鐘左右。可能要間中睇下火,因為個個鍋同火力都唔同。最後大火收干汁嘅時候落香醋再加幾細塊冰糖一齊炒幾下就可以上碟啦。
呢味餸特色係香甜,雖然唔夠健康,但間中食下,我覺得無問題呀~

大宅

cablecabletv 發表於 18-11-25 14:01
食譜,pls

1、排骨用少少料酒、鹽醃十五分鐘。
2、擺少少油煎香排骨,煎至金黃色。
3、另起鍋熱少少油,加白砂糖細火炒融,白砂糖可以落多少少。
4、倒排骨落融咗嘅糖度,開中火炒勻,落香醋、老抽、生抽同埋料酒兜勻。
5、加入適量溫水(浸過排骨咁),大火滾開咗就中細火燜二十五分鐘左右。可能要間中睇下火,因為個個鍋同火力都唔同。最後大火收干汁嘅時候落香醋再加幾細塊冰糖一齊炒幾下就可以上碟啦。
呢味餸特色係香甜,雖然唔夠健康,但間中食下,我覺得無問題呀~

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

好味道

男爵府

子爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

子爵府

首頁

尾頁

跳至