(已解決)如何處理多出的快餐店包裝醬汁呢?

keikeicat
|

茄汁、點麥樂雞燒烤醬之類

補充:工人話會俾佢姐姐

cy101
|
下次唔好再攞!! 用埋屋企個D先!
tungking
|
keikeicat 發表於 18-11-18 19:32

我會用來煮送。。。或者下次5再要。。
apelok
|
叫多個麥樂雞黎食
bb2
|
茄汁整熱狗時用,辣醬/辣椒油食面用
oceandeepsea
|
比番佢
keikeicat
|
cy101 發表於 18-11-18 19:33
下次唔好再攞!! 用埋屋企個D先!

因為叫麥麥送,或者下次備註寫明「不需要醬汁」
yurijm
|
我多數留低,整三文治或蛋包飯用
一人份量岩岩好
laulaucat
|
我有一袋茄汁,一袋泰式甜辣醬
茄汁用嚟整蕃茄炒蛋,啱晒
甜辣醬冇咩用途,我覺得只適合點炸嘢

現在我會攞返晒出嚟畀佢(雖然會被嫌麻煩)
外賣餐具都係 (之前儲咗一箱,好苦惱)

同收銀講好似冇乜用,因為執嘢食嘅唔係佢
麥當當咁嘅大集團,會唔會有個「不要醬料/餐具」嘅選擇?
買一個餐,有茄汁/甜辣醬,熱飲有糖&攪拌棒,其實我全部都唔需要
所以呢...其實最好減少外賣

ninachu
|
keikeicat 發表於 18-11-18 19:32

工人用黎撈飯/麵,佢白飯興撈茄汁,唔知係咪印尼興
Abbie_mimi
|
laulaucat 發表於 18-11-18 20:27

我覺得餐廳應該外賣時問要不要餐具,咁就可以提醒人唔要,因為執餐一定會放,我自己外賣會特登攞番出來,但c6 唔會,所以屋企有唔少,通常印名既,如大家樂,大快活,我會攞返去
bosch
|
食煎扒可以點d 燒烤醬.

將d 醬拎返去舖頭既話, 人地仲肯唔肯要?
櫻花bb
|
茄汁用黎煮餸!麥樂雞醬好少會有剩
cykcyki
|
我屋企有好多點壽司既是油,宜家日日都用緊黎醃肉,反而wasabi 就真係好小用
pat2331
|
bb2 發表於 18-11-18 20:12
茄汁整熱狗時用,辣醬/辣椒油食面用

zoe_fung
|
bosch 發表於 18-11-18 22:58
食煎扒可以點d 燒烤醬.

將d 醬拎返去舖頭既話, 人地仲肯唔肯要?

如果叫餐,佢拎係人地拎番比佢既茄汁比你,你收唔收貨
mmya
|
我會即時畀番餐廳 例如熱飲會跟兩包砂糖,而我根本係唔需要嘅 我會一早畀返佢 因為留喺個盤度 即係去咗垃圾桶
mmya
|

大快活可以在收銀時說明走餐具,會打在單上
caryfox
|
煎封倉魚⋯⋯不用豉油,用甜辣醬汁+少少糖。

生炒排骨⋯⋯用甜辣醬加糖一樣都可以,帶一點辣。
T_123
|
mmya 發表於 18-11-18 23:40
大快活可以在收銀時說明走餐具,會打在單上

多謝提醒